Σίγκμουντ Φρόιντ – Η σκοτεινή πλευρά της ζωής. Ο Αυστριακός φυσιολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης  έφυγε από τη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου 1939. Οι καινοτόμες θεωρίες και οι θεραπευτικές τεχνικές που ανέπτυξε, εξακολουθούν να αποτελούν θεμέλιο της ψυχολογικής σκέψης, σημείο αναφοράς, αντικείμενο μελέτης, αλλά και αμφισβήτησης.

-Ο Σίγκμουντ Φρόιντ λέει μια ιστορία που κανείς δεν θέλει να ακούσει. Το ανθρώπινο ον είναι γυμνό.

-Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας με αυτόν τον τρόπο (αν και δεν μας πειράζει να παρατηρούμε τη συμπεριφορά των ζώων και την εξέλιξή τους). Ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας αρνούμενοι τη σκοτεινή πλευρά της.

-Κλειδώνουμε αυτές τις σκέψεις σε ένα ειδικό μέρος του εγκεφάλου – ο Φρόιντ το ονόμασε ασυνείδητο – το οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε – ως προσαρμοστική συμπεριφορά που μας επιτρέπει να επιβιώσουμε. Μερικές φορές, ωστόσο, αυτές οι σκέψεις αναδύονται, προκαλώντας εσωτερικές συγκρούσεις, σύγχυση και επηρεάζοντας τον τρόπο που ενεργούμε.

-Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό το ασυνείδητο (και η αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ του ορθολογικού εαυτού και των επιθυμιών μας) – που απορρίπτεται τόσο ευρέως από θρησκείες και κοινωνικές νόρμες – είναι αυτό που αποτελεί και την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που φοράει ρούχα.

-Αν 0 Φρόιντ ζούσε σήμερα θα ήταν 167 ετών, αλλά και πάλι για τον Φρόιντ η νίκη επί του θανάτου δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο.

Ο Φρόιντ με τον πατέρα του Γιάκομπ

 

O Φρόυντ με τη μητέρα του Αμάλια

 

Με τη σύζυγό του Μάρτα

 

Με τη διάσημη κόρη του και επίσης ψυχαναλύτρια Άννα Φρόυντ

 

Το διάσημο φροϋδικό ντιβάνι, Μουσείο Φρόυντ, Λονδίνο