Ο Σαράντος Ι. Καργάκος έγραψε για τα σημεία των κακών μας καιρών

«Η ελληνική ιστορική συνέχεια και η υπονόμευσή της – Τα σημεία των κακών μας καιρών» είναι το τελευταίο βιβλίο του Σαράντου Ι. Καργάκου που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Gutenberg».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 στις 7.30 μ.μ. και η εκδήλωση θα παρουσιαστεί από το διαδίκτυο.
Θα μιλήσουν: Ο Άγγελος Συρίγος [Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων], ο Γιάννης Καργάκος [Εκπαιδευτικός] και ο Κώστας Δαρδανός [Εκδότης].

***

Το τελευταίο βιβλίο του Σαράντου Ι. Καργάκου, προλογίζουν ο Γιώργος Δαρδανός και ο Λαοκράτης Βάσσης.
Όπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου των Εκδόσεων Gutenberg: «Στο βιβλίο αυτό διακηρύσσεται πως δεν υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Έλληνες, ούτε καν με αυτούς της αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως. Έτσι με ποικίλους επιστημονικοφανείς τρόπους αναβιώνει η θεωρία του Φαλλμεράυερ.
Ήταν ομολογουμένως δύσκολο να υπάρχει συνεχής και σταθερή παρουσία Ελλήνων υπό συνθήκες υποταγής και δουλείας. Όμως ο ελληνικός κόσμος είναι μία συνεχής και δυναμική παρουσία και συχνά υπερτερεί έναντι του «άγριου νικητή» (ferum victorem), όπως λέγει ο Οράτιος. Το ελληνικό στοιχείο κατόρθωσε να υπερνικήσει και τις ακραίες χριστιανικές αντιδράσεις και να δώσει στη χριστιανικότητα οικουμενική διαπερατότητα.
Το να επιβάλλεις από τα μέσα τον πνευματικό και γλωσσικό πολιτισμό σου σ’ αυτόν που επίσημα κυριαρχεί είναι η αψευδέστερη μαρτυρία της ελληνικής συνέχειας.
Επίσης διατείνονται ότι χάθηκε κάθε ίχνος ελληνικότητας μέσα στη θάλασσα των πληθυσμιακών στοιχείων που ως επιδρομείς κατέκλυσαν τον ελληνικό χώρο. Η παρουσία τέτοιων και άλλων λαών στον ελλαδικό χώρο είναι αναμφισβήτητη. Αυτό όμως που διέφυγε από τον Φαλλμεράυερ και τους τωρινούς συνεχιστές του είναι τούτο το πολύ σημαντικό: κανείς τέτοιος λαός δεν έγινε εξουσία. Απεναντίας, με την πάροδο του χρόνου ο ελληνικός κόσμος αφομοίωσε τα ξενικά στοιχεία».

 

Στο βιβλίο θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε και τα παρακάτω:
Η αμφισβήτηση της συνέχειας – Περίπτωση Φαλλμεράυερ, Έλληνες και Ευρωπαίοι, Η φυσιογνωμία και η παρουσία του Βυζαντίου, Από το γένος στο έθνος, Η εθνική αφύπνιση και το «πνεύμα του Μυστρά», Δημητσάνα – Αμπελάκια – Μοσχόπολη: Τρεις ειδικές περιπτώσεις, Η συνείδηση της ελληνικότητας στους αγωνιστές του ’21, Στοιχεία αρχαιοελληνικά στο λαϊκό μας πολιτισμό, Η δίψα για την ελληνική αρχαιότητα, Μια υπερήφανη Ελληνική στάση «Φύγαμε από τον εαυτό μας», Ρυτίδες στο άφθαρτο.
***
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία.

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Η ελληνική ιστορική συνέχεια και η υπονόμευσή της – Τα σημεία των κακών μας καιρών»
Του Σαράντου Ι. Καργάκου
«Εκδόσεις Gutenberg»
Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
Ώρα 7.30 μ.μ.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση με ένα «κλικ» ΕΔΩ: