25.2 C
Athens
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Ροζίτα Σεράνο. Η μοιραία γυναίκα που δάνεισε το όνομά της στην πάστα σοκολατίνα κι έγινε η αιτία να χωρίσουν Κυβέλη και Παπανδρέου

Η ιστορία της πάστας σοκολατίνας, που στάθηκε η αιτία να χωρίσει η Κυβέλη τον Γεώργιο Παπανδρέου!

Στη ζωή των Παπανδρέου υπάρχει πάντα μια μοιραία γυναίκα. Δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει εξαίρεση ο Γεώργιος Παπανδρέου, του οποίου μάλιστα η προσωπική ζωή σφραγίστηκε από δύο μεγάλους έρωτες. Τη γυναίκα και την πολιτική.

Λέγεται, ότι δεν μπορούσε να αντισταθεί στα θέλγητρα κάποιας ωραίας γυναίκας. Πόσω μάλλον όταν εκείνη είχε ξεχωριστή, εξωτική ομορφιά και μεγάλο ταλέντο…

Η ιστορία ξεκινά με τον Αντιπρόεδρο τότε της Κυβέρνησης του Σοφοκλή Βενιζέλου, τον Γεώργιο Παπανδρέου, να γοητεύεται από μια Χιλιανή πανέμορφη καλλιτέχνιδα. Επρόκειτο για τη Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της τραγουδίστριας. Ήταν γεννημένη στη Βίλια ντερ Μαρ της Χιλής στις 10 Ιουνίου 1914. Ο πατέρας της Έκτωρ υπηρετούσε στη διπλωματική υπηρεσία της χώρας του. Η Μαρία Μάρθα, δημοφιλής τραγουδίστρια της όπερας, ταξιδεύει στην Ευρώπη –αρχές δεκαετίας 1930– συνοδευόμενη από τη μητέρα της Σοφία. Περνά από την Πορτογαλία και τη Γαλλία για να βρεθεί –1936– στο Βερολίνο. Παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες θεατρικές αίθουσες παρουσιάζοντας λαϊκά τραγούδια της Χιλής μέχρι να την ανακαλύψει ο Γερμανός συνθέτης Peter Kreuder και να υπογράψει συμβόλαιο με τη γερμανική Telefunken. Το καλλιτεχνικό της όνομα πλέον είναι Ροζίτα Σεράνο. Η σταδιοδρομία της απογειώθηκε.

Φθάνοντας στην Ελλάδα

Ερμηνεύει, στη γερμανική γλώσσα, δημοφιλέστατα τραγούδια και συμμετέχει σε γερμανικές ταινίες (1938-1941), ενώ το τραγούδι της «La Paloma» γίνεται το δημοφιλέστερο άκουσμα στη Γερμανία. Το οπερετικό ύφος της φωνής της ενθουσίαζε τους ακροατές, ενώ το άκουσμά της θυμίζει αφρικανική τζαζ ή αμερικανικό μπλουζ. Η καριέρα της στη ναζιστική Γερμανία έληξε άδοξα το 1943. Στη διάρκεια μιας περιοδείας στη Σουηδία κατηγορήθηκε ως «κατάσκοπος» διότι είχε δώσει παράσταση υπέρ των Εβραίων προσφύγων…

Στην Ελλάδα ήταν γνωστή πριν ακόμη την επισκεφτεί. Τα τραγούδια της μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 1946 και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο νυκτερινό κέντρο «Αριζόνα». Οι εφημερίδες την υποδέχονται διθυραμβικά. Ο Σπύρος Μελάς της αφιερώνει πρωτοσέλιδο χρονογράφημα μαγεμένος από τα μεγάλα πράσινα μάτια της που ιρίδιζαν. Ο Στέφανος Ζώτος περιγράφει τη γοητεία του 32χρονου Χιλιανού αηδονιού! Ταυτοχρόνως, συμμετέχει, με τη Σοφία Βέμπο, που υπήρξε προσωπική της φίλη, σε όλες τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Στην Αθήνα, η «εκμαυλίστρια αισθημάτων», όπως καταγράφηκε πολλά χρόνια αργότερα, γίνεται περιζήτητη από τον ανδρικό πληθυσμό. Εγκλιματίζεται εύκολα και συνεργάζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες. Συνδέεται με τον Γιάννη Σπάρτακο και πραγματοποιεί μαζί του τετράχρονη διεθνή τουρνέ.

Σιγά σιγά γίνεται γνωστή σε όλο το πανελλήνιο, κυρίως από το βουκολικό τραγούδι «Του Γιάννου η φλογέρα» που έγραψε ο Κ. Κοφινιώτης και μελοποίησε ο Μ. Σογιούλ (1938) και το οποίο σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε η Σοφία Βέμπο.

Τραγούδησε και άλλα τραγούδια, όπως το «Βρε πώς μπατιρίσαμε», το «Άλα, έχω στρώσει μια κεφάλα» (1953) «στη Λάρισα βγαίνει ο αυγερινός»…

Κυβέλη και Γεώργιος Παπανδρέου

Ο Γεώργιος Παπανδρέου

Η τσαχπινιά της, οι φωτογραφίες της στον Τύπο της εποχής και τα αποθεωτικά σχόλια για τη φωνή της, δεν άφησαν ασυγκίνητο (!) τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος κατάφερε και τη γνώρισε. Κάποια στιγμή η Ροζίτα ζήτησε να επισκεφθεί το Καστρί. Εκείνος, δεν μπορούσε να της χαλάσει χατίρι, αλλά έπρεπε να σκεφθεί τον τρόπο. Έτσι, στις αρχές του δευτέρου θερινού τμήματος της Βουλής (Ιούλιος 1951), έδωσε δεξίωση στους βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτό, στο σπίτι του. Όμως, για να μην κινηθούν υποψίες στην Κυβέλη, η πρόσκληση απευθυνόταν στη Σοφία Βέμπο, την οποία είχε ενημερώσει σχετικά. Η Σοφία κατέφθασε στο Καστρί συνοδευόμενη από την αδελφή της Αλίκη, τον Μίμη Τραϊφόρο, τον ενδυματολόγο Σκαλιντώ και φυσικά τη Ροζίτα Σεράνο.

Εκεί ήπιαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και μόλις πέρασε η ώρα, πήραν την κατεύθυνση της επιστροφής.

Η παρέα ήταν σε ευθυμία, και κάποια στιγμή το ανοιχτό Σεβρολέ που οδηγούσε η Σεράνο έφυγε από την πορεία του και έπεσε στα χωράφια. Δεν έπαθαν όμως τίποτα και συνέχισαν αλλά φθάνοντας στη Μεταμόρφωση Σωτήρος, προφανώς από το ποτό και τη νύστα, συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με το λεωφορείο της γραμμής Μπογιατίου. Οι επιβάτες σώθηκαν με μικροτραυματισμούς, αλλά το γεγονός δημοσιοποιήθηκε.

Ο Τύπος της εποχής (που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα) έκανε … πάρτι! Χαρακτηριστικό το έμμετρο ποίημα-άρθρο που σχολίαζε καυστικά τη βραδιά του ατυχήματος με κατακλείδα: «Πήγες με τον Παπανδρέου; Θα πληρώσεις τα σπασμένα!»…

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος ζήτησε από τον Παπανδρέου να πάρει θέση υποχρεώνοντάς τον να στείλει επιστολή διάψευσης, υποστηρίζοντας πως δεν επρόκειτο για «κραιπάλη» αλλά για …κοινωνική εκδήλωση!

Ο χωρισμός

Για την ιστορία και μόνο να προσθέσουμε πως η Σεράνο, ενώ είχε φύγει, καταδικάσθηκε ερήμην σε τέσσερις μήνες φυλάκισης. Δύο χρόνια αργότερα (1953), όταν ξαναήλθε για τρίτη φορά στην Αθήνα, εκδικάζεται η έφεσή της και αθωώνεται. Πολλά χρόνια αργότερα, η ποιήτρια Βαλεντίνη Ποταμιάνου, εγγονή της Μιράντας Μυράτ και κόρη της Κυβέλης Θεοχάρη, θα αποκαλύψει πως η… κοινωνική σχέση του Γ. Παπανδρέου με τη Σεράνο υπήρξε η αφορμή για να αποφασίσει η Κυβέλη τον χωρισμό τους…

 

Κυβέλη και Γεώργιος Παπανδρέου

Η «πάστα Σεράνο»

Η Ροζίτα σύχναζε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Φωκίωνος Νέγρη – η οδός ήταν τότε στέκι θεατρανθρώπων. Ήταν περιζήτητη και δημοφιλής παντού. Ο Νίκος Καμπάνης έχει γράψει πως ο επιχειρηματίας του καταστήματος, γοητευμένος (και αυτός) από την παρουσία της, άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε το όνομα της σε μια πάστα! Ονομάτισε λοιπόν τη σοκολατίνα που έφτιαχνε «πάστα Σεράνο»!

Από το λεύκωμα του γελοιογράφου Φωκίωνα Δημητριάδη “Το παρδαλό και η εποχή του”. Νοέμβριος 1946, Σελίδα 68: “Ένα μεγάλο αστέρι του μιούζικ χωλ, η Ροζίτα Σεράνο, ήρθε στην Αθήνα. Και στο κέντρον “Αρτζεντίνα” όπου εμφανίζεται γίνεται κάθε βράδυ προσκύνημα των κοσμικών ιδίως κύκλων της πόλεως. Τακτικός θαμών και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως φαίνεται ότι συγχρόνως ζηλοτυπεί ελαφρώς την ξένην αυτήν βεντέττα, που έγινε τόσοιν γρήγορα και τόσον πολύ δημοφιλής. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός που ανέγραψαν οι εφημερίδες ότι “…χθες το βράδυ η Ροζίτα Σεράνο ηναγκάσθη να επιβάλη σιγήν εις τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ηγόρευεν ενώπιον συντροφιάς φίλων του εις το καμπαρέ “Αρτζεντίνα” κλπ. κλπ.

Επομένως η Σεράνο είναι ένα ελληνικό γλυκό. Το εμπνεύστηκε ο ζαχαροπλάστης Τρύφωνας Πανταζόπουλος ο οποίος είχε το διάσημο κατάστημα Select στη Φωκίωνος Νέγρη, και ήταν το μεγάλο του σουξέ. Θέλοντας να τιμήσει την ερωτική τραγουδίστρια, γνωστή και ως «το αηδόνι της Χιλής», η οποία εκείνη την εποχή (πρόκειται για τη δεκαετία του ’50) περιόδευε στη χώρα μας και εμφανιζόταν στο «Μέντια Λουζ», αποφάσισε να δώσει στο γλυκό το όνομά της.

Η Ροζίτα Σεράνο γεννήθηκε το 1914 στη Χιλή. Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και η μητέρα της – στην οποία φαίνεται ότι χρωστούσε το ταλέντο της – γνωστή τραγουδίστρια της όπερας. Ως Ροζίτα Σεράνο ταξίδεψε στην Ευρώπη για να κυνηγήσει το όνειρό της. Αρχικά στην Πορτογαλία, έπειτα στη Γαλλία, για να καταλήξει στο Βερολίνο, το οποίο τότε – τη δεκαετία του ’30 – ήταν πόλος έλξης για μουσικούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η οπερετική φωνή και η ικανότητά της να σφυρίζει πεντακάθαρα ολόκληρους σκοπούς την έκαναν γρήγορα γνωστή και οι Βερολινέζοι συνέρρεαν στα κέντρα όπου εμφανιζόταν για να τη δουν και να την ακούσουν να ερμηνεύει τα παραδοσιακά χιλιανά τραγούδια του πρώτου ρεπερτορίου της, αλλά και τα άσματα που της έγραψαν μεγάλοι Γερμανοί συνθέτες της εποχής, όπως το «La Paloma».

Υπήρξε, μάλιστα, η αγαπημένη τραγουδίστρια του Γκέμπελς, του υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ. Οι επιτυχίες της ήταν πολλές και δεν άργησε να παίξει και στον κινηματογράφο. Το 1943, στη διάρκεια περιοδείας της στη Σουηδία, κατηγορήθηκε από τους ναζί για κατασκοπεία, καθώς μαθεύτηκε ότι τα έσοδα από τη συναυλία της δόθηκαν σε Eβραίους πρόσφυγες. Και έτσι έληξε άδοξα η καριέρα της στη Γερμανία, όπου ήταν αδύνατον πλέον να επιστρέψει. Συνέχισε όμως τις περιοδείες της και αμέσως μετά τον πόλεμο ήρθε και στην Αθήνα, όπου ήταν εξίσου γνωστή αφού τα τραγούδια της έπαιζαν συνεχώς στο κατοχικό ραδιόφωνο. Γνωρίστηκε μάλιστα με τη Σοφία Βέμπο, με την οποία έκαναν μαζί κάποιες εμφανίσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε τη χώρα μας αρκετές φορές.

H συνταγή για την κλασική πάστα σεράνο

Συνταγή για κλασική πάστα σεράνο είναι η ακόλουθη:

Υλικά
Νερό 200ml
Ζάχαρη 200γρ
Κονιάκ ένα σφηνάκι
Για το παντεσπάνι
Αβγά 9
Ζάχαρη 270 γρ.
Αλάτι 2 γρ.
Βανίλια 2
Κορν Φλαουρ 100 γρ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ.
Κακάο 50 γρ.
Βούτυρο 40 γρ. λιωμένο
Για την ιταλική μαρέγκα
Νερό 40 γρ.
Ζάχαρη 180 γρ.
Γλυκόζη 15 γρ.
Ασπράδια 3
Για τη μους σεράνο
Κουβερτούρα 270 γρ. λιωμένη
Φυτική Σαντιγί 600 γρ. ελαφρώς χτυπημένη
Φυτική Σαντιγί 120 γρ. ρευστή
Μαρέγκα 1 δόση από την ιταλική
Βανίλια 1
Για το γλάσο
Κουβερτούρα 250 γρ.
Γάλα 200 ml
Σπορέλαιο 2 κσ.
Για την γκανάζ επικάλυψης
Γάλα 250 γρ. φρέσκο
Κουβερτούρα 600 γρ.
Γλυκόζη 50 γρ.
Για το στόλισμα
Σοκολατάκια – Σε κάθε πάστα από ένα ferrero rocher

Είναι σκέτη απόλαυση και πολύ δημοφιλής πάστα. Αν σας αρέσουν οι πάστες και η σοκολάτα, τότε σίγουρα αυτή η συνταγή θα γίνει από τις αγαπημένες σας.

Εκτέλεση για το παντεσπάνι για την κλασική πάστα σεράνο
Στην αρχή χτυπάμε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και τις βανίλιες. Έπειτα βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το κακάο αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει δύο φορές το καθένα και ανακατεύουμε το μείγμα μας με μία τρυπητή κουτάλα. Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε το παντεσπάνι μας στους 200 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά περίπου, πάνω κάτω, στις αντιστάσεις. Μπορεί να χρειαστεί να το ψήσουμε και 5 λεπτά παραπάνω, ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε. Βγαίνουν τρία παντεσπάνια.

Εκτέλεση για την ιταλική μαρέγκα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία 120 βαθμών Κελσίου. Χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια και μόλις το σιρόπι γίνει, το ρίχνουμε μέσα στα ασπράδια βροχηδόν. Χτυπάμε για άλλα 10-15 λεπτά για να γίνει μία αφράτη μαρέγκα.

Εκτέλεση για τη μους για την κλασική πάστα σεράνο
Ρίχνουμε μέσα στη μαρέγκα 120 γρ. φυτική σαντιγί ρευστή, κουβερτούρα, βανίλια και στο τέλος τη σαντιγί που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Εκτέλεση για το γλάσο
Βάζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έρθει σε βρασμό και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα. Στο τέλος βάζουμε το σπορέλαιο για να γυαλίσει. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και απλώνουμε πάνω από το γλυκό.

Εκτέλεση για την γκανάζ επικάλυψης
Βάζουμε στη φωτιά το γάλα, μέχρι να έρθει σε βρασμό μαζί με τη γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Θέλει ώρα για να παγώσει. Θα τη χτυπήσουμε δύο λεπτά στο μίξερ και θα στολίσουμε με κορνέ.

Εκτέλεση για το στήσιμο για την κλασική πάστα σεράνο
Στην αρχή με ένα σύρμα κοπής κόβουμε το παντεσπάνι μας σε τρία ίσα ομοιόμορφα κομμάτια. Αν δεν έχουμε σύρμα κοπής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι. Στήνουμε το πρώτο παντεσπάνι σε ένα ταψί ή όπου μας βολεύει και βάζουμε από πάνω σιρόπι.

Στη συνέχεια, βάζουμε τη μους. Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, εφαρμόζουμε σιρόπι, στη συνέχεια μους και από πάνω το τρίτο παντεσπάνι. Τελειώνουμε με το γλάσο και με ένα κορνέ κάνουμε το σχέδιο με την γκανάζ.

Όταν ετοιμάσουμε το στήσιμο, βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για να παγώσει. Έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια, που θα έχουν το μέγεθος της αρεσκείας μας. Στολίζουμε με ένα σοκολατάκι φερέρο σε κάθε πάστα.

Tips
Το παντεσπάνι το κάνουμε σε τσέρκι 30×30 και βγαίνουν 24 κομμάτια.

Πηγή συνταγής: daddy-cool.gr

Για την πάστα σεράνο διαβάστε και εδώ.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -