Για το πιο φρικτό εμπόριο του κόσμου, το trafficking, ήτοι την καταναγκαστική εκπόρνευση γυναικών, μιλάει η «Αόρατη Όλγα». Νεαρές γυναίκες πωλούνται σαν αναλώσιμη σάρκα, εκβιάζονται, στοιβάζονται σε δωμάτια – κλουβιά μακριά από το φως του ήλιου και ζουν την οδύνη του καθημερινού βιασμού. Ο συγγραφέας Γιάννης Τσίρος βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες γυναικών και τα κείμενα του έργου προέρχονται από δίκες που έχουν γίνει. Πρόκειται για ένα θέμα που, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι, καθότι έχει απασχολήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις και έχει ερευνηθεί ενδελεχώς από τον Τύπο, αντιμετωπίζεται επιφανειακά από τις διωκτικές αρχές.
Στην «Αόρατη Όλγα» συναντάμε μια γυναίκα – θύμα που κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Tην υποδύεται ένα ξεχωριστό πλάσμα, η Λένα Παπαληγούρα. Ζει… αόρατη στη διπλανή μας πόρτα. Εν τούτοις κανείς δεν γνωρίζει το μαρτύριό της και όσοι γνωρίζουν σιωπούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις σπανίως βρίσκεται κάποιος που θα έχει την τόλμη να βοηθήσει ένα πλάσμα σαν κι αυτή. Αιχμάλωτη, τρομοκρατημένη, τραυματισμένη ψυχικά και σωματικά, βιώνει ένα μεγάλο δράμα. Πρόκειται για ένα έργο – γροθιά στο στομάχι των εφησυχασμένων. Μιλάει για τη σκληρότητα των ανθρώπων, για τις ενοχές όλων μας, για ένα δίκτυο που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί, για τις παθογένειες ενός κοινωνικού συστήματος βασισμένου στην υποκρισία, για το πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη διαστροφή, για τη βαναυσότητα γύρω μας.
Η «Αόρατη Όλγα» είναι μια αληθινή ιστορία για τη 18χρονη Ο. Ν. από τη Βουλγαρία η οποία, μετά την εξαπάτηση, τη στρατολόγησή της από κύκλωμα προαγωγών και την καταναγκαστική εκπόρνευσή της για δύο χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, πουλήθηκε από το Ρουμάνο προστάτη της στον Έλληνα Α. Χ. Έπρεπε να ξεχρεώσει το νέο προστάτη της και γι’ αυτό κρατήθηκε έγκλειστη για δεκατέσσερις μήνες σ’ ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, όπου εκπορνευόταν συστηματικά, ενώ όταν εξόφλησε το υποτιθέμενο χρέος της, μεταπωλήθηκε στον Γ. Π., ιδιοκτήτη ενός μπαρ στην Πάτρα. Οι καταγγελίες, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών, οδήγησαν το μαστροπό και τους εμπλεκομένους στο δικαστήριο. Αθωώθηκαν όμως λόγω αμφιβολιών.
Το έργο του Γιάννη Τσίρου έχει τη δυναμική και την αμεσότητα ενός ντοκουμέντου και ο ρόλος της «Αόρατης Όλγας» υποστηρίζεται άψογα από τη συγκλονιστική Λένα Παπαληγούρα, που πραγματικά συγκινεί με την ερμηνεία της.
“Άουστρας ή Η Αγριάδα”
To έργο παρουσιάζεται σε ενιαία παράσταση με το μονόπρακτο της Λένας Κιτσοπούλου, “Άουστρας ή Η Αγριάδα”. Ο Γιάννης Τσίρος και η Λένα Κιτσοπούλου υπογράφουν τα δύο μονόπρακτα με θέμα τον “Ξένο” τα οποία έγραψαν κατόπιν παραγγελίας του Εθνικού Θεάτρου. Τα κείμενα παρουσιάζουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες μορφές του όρου «ξένος». Πρόκειται για εκδοχές συνδεδεμένες άμεσα με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η ενιαία παράσταση παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το Χώρο Τέχνης και Δράσης “Βρυσάκι”. Τα μονόπρακτα σκηνοθετούνται από δύο νέους και ιδιαίτερα ταλαντούχους σκηνοθέτες, τον Γιώργο Παλούμπη και τον Γιάννη Καλαβριανό. Τα μέχρι σήμερα δείγματα θεατρικής δουλειάς των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τη σκηνοθεσία στην «Αόρατη Όλγα» υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης. Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί το “Άουστρας ή Η αγριάδα” της Λένας Κιτσοπούλου, που αρχικά και φαινομενικά δείχνει να αποφορτίζει την ατμόσφαιρα της “Αόρατης Όλγας”. Με αφετηρία ένα φυτό ζιζάνιο, ένα παρασιτικό αγριοβότανο, η συγγραφέας με την τολμηρή γραφή και την αιρετική της θέση κάνει ένα πετυχημένο κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στα αίτια του προβλήματος της μετανάστευσης και στην ιδεολογικά διαστρεβλωμένη και αποκλίνουσα θέση της ελληνικής κοινωνίας. Μια παρέα νέων προσκαλεί στο σπίτι της έναν Ευρωπαίο τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ξένου δημιουργεί τριβές μεταξύ των προσώπων, φέρνει στην επιφάνεια συμπλέγματα, προκαλεί αυξανόμενη ένταση με αποτέλεσμα απρόσμενες καταστάσεις. Αιχμηρό και μελαγχολικά ειρωνικό έργο συνεισφέρει με ένα διαφορετικό συμβολισμό στην έννοια της ξενοφοβίας.
Παίζουν και στις δύο παραστάσεις, όλοι τους εξαιρετικοί, οι Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής. Σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Χορογραφία – επιμέλεια κίνησης στο “Άουστρας ή Η Αγριάδα”: Ξένια Θεμελή.
* Έως 03/12/2011 στο Χώρο Τέχνης και Δράσης “Βρυσάκι”. Βρυσακίου 17, Πλάκα. Τηλέφωνο: 210 3210179.