Τουλάχιστον αυτές τις μέρες όσοι βγαίνουν ας είναι για έναν πολύτιμο λόγο. Οι αιμοδότες δεν πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν ζωή στον συνάνθρωπό τους που το χρειάζεται.
Η καθημερινότητα για τις χρόνιες παθήσεις αίματος, τα χειρουργεία, τα τροχαία, τον δότη αιμοπεταλίων, του μυελού των οστών, των οργάνων δεν γίνεται να καθυστερήσει από κανέναν κορονοϊό.
Όσοι είμαστε στην κατάλληλη ηλικία και υγιείς, ας λάβουμε τις προφυλάξεις μας κι ας μην αφήσουμε καμιά μα καμιά ζωή να κινδυνέψει… Τώρα περισσότερο από ποτέ…
Δεν χρειάζεται κανείς να εκτεθεί σε νοσοκομείο -αν φοβάται. Όλοι όσοι πάνε σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι ασφαλείς.
Oι ελλείψεις είναι μεγάλες για ήδη καταπονημένους οργανισμούς.
Φανταστείτε την ψυχολογική κατάσταση κάποιου συνανθρώπου μας που ανήκει σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, πέρα από τον φόβο του κορονοϊού, να έχει ν’ αντιμετωπίσει και την έλλειψη αίματος και τον αγώνα για την εύρεσή του!
Γιατί το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεν μπόρεσε χρόνια τώρα ν’ αντεπεξέλθει σ’ αυτό το ακανθώδες θέμα… Ποιος φταίει; Πολλά.
Άρα κι εδώ προστίθεται η ατομική για τη συλλογική ευθύνη…
Επισκεπτόμαστε τη σταθερή αίθουσα Αιμοληψιών Δυτικής Αττικής (Λ. Θηβών 314) καθημερινά 15.00-20.00 και προσφέρουμε το πολυτιμότερο δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Δεν αφήνουμε καμία ζωή να κινδυνεύσει!
***
Μείωση των αποθεμάτων αίματος έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες, σε συλλόγους και ομάδες αιμοδοτών, αλλά κυρίως στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων να συνεχίσουν τις οργανωμένες δράσεις για αιμοδοσία προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε αίμα.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θεωρεί «δικαιολογημένο» τον φόβο των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, «σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά λοιπόν να διερευνηθεί κατά πόσο μπορούν να οργανωθούν αιμοδοσίες εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα σε δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, καθώς επίσης να διευκρινιστεί από το υπουργείο Υγείας αν θα συνεχίσουν να γίνονται αιμοδοσίες ή θα τεθούν περιορισμοί ως προς την καταλληλότητα των εθελοντών αιμοδοτών.
Έτσι καλεί:
όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας:
• Καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
• Καλεί τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον WHO.
Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Να πολεμήσουμε τον πανικό με σωστή πληροφόρηση. Να είμαστε εκεί για τον άλλο στα εύκολα και στα δύσκολα.
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.)
Ολυμπιονίκη Χρ. Μάντικα 7 Θέση Λεκάνες 13 678 Αχαρνές – Αθήνα Τηλεφωνικό Κέντρο 213 214 6700 – Φαξ 213 214 6740 [email protected]
***
Τι είναι το αίμα
Το αίμα, χωρίς το οποίο το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο/ιστός που αποτελείται από ένα υγρό μέρος και διάφορα είδη κυττάρων του αίματος. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι αίματος (ομάδες αίματος), από τις οποίες καθορίζεται η συμβατότητα μεταξύ του δότη και του δέκτη.
Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες). Μία μονάδα αίματος (σαν αυτή που δίνεις σε μία απλή αιμοδοσία) ζυγίζει περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή (όταν τη δίνεις) αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.
Τα συστατικά του αίματος
Το αίμα στο σύνολο του (ονομάζεται “ολικό αίμα”) αποτελείται από τέσσερα συστατικά –ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια– κάθε ένα από τα οποία επιτελεί διαφορετική λειτουργία. Το προσφερόμενο αίμα διαχωρίζεται σε διάφορα προϊόντα βασιζόμενα σε αυτές τις διαφορετικές λειτουργίες, που σημαίνει ότι κάθε ασθενής θα πάρει μόνο το συγκεκριμένο συστατικό το οποίο χρειάζεται.
Η λειτουργία των διαφόρων συστατικών
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα μεταξύ των ιστών του σώματος και των πνευμόνων.
Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τους “στρατιώτες” του οργανισμού. Υπεύθυνοι για την άμυνα επιτίθενται και σκοτώνουν μικρόβια, ιούς και άλλους εισβολείς.
Το πλάσμα, είναι το υγρό συστατικό του αίματος. Αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό μίας μονάδας ολικού αίματος. Το πλάσμα περιέχει θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται κυρίως για τις δυνατότητες συμμετοχής στην πήξη του αίματος, στην αντικατάσταση όγκου (σε περίπτωση μεγάλης απώλειας) και για την παραγωγή λευκωματίνης.
Τα αιμοπετάλια χρησιμεύουν για την πήξη του αίματος.
Υπάρχει υποκατάστατο του αίματος;
Δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος και δεν μπορεί να παραχθεί λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητάς του. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος αίματος που μπορεί να χαθεί σε ένα ατύχημα, μπορεί προσωρινά να υποκατασταθεί από άλλες συνθετικές ουσίες, αυτές δεν περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά ικανά να διατηρήσουν στη ζωή τον άρρωστο. Το αίμα του αιμοδότη μπορεί (και συχνά το κάνει) να κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής.
- Πηγή εικόνας: chotup.blogspot.com