Στο ολοκαίνουργιο και κομψό site «Το συναπάντημα», η δημοσιογράφος Μάρα Χαρμαντά παίρνει συνέντευξη από τη δημοσιογράφο, συγγραφέα και δημιουργό του www.catisart.gr, Ειρήνη Αϊβαλιώτου.
Το cat is art ευχαριστεί και αναδημοσιεύει.
http://www.sinapantima.gr/?p=309
Ειρήνη Αϊβαλιώτου: Όταν το ανθρώπινο μυαλό δημιουργεί ομορφιά με τις λέξεις…
Ένας ιδιαίτερα πράος άνθρωπος, μια ευγενική φυσιογνωμία που επί 30 και πλέον χρόνια υπηρέτησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα στο σκληρό και απαιτητικό ημερήσιο Τύπο. Η Ειρήνη Αϊβαλιώτου συνεχίζει να μας χαρίζει δείγματα της ευαίσθητης πένας της όχι μόνο μέσα από την προσωπική της σελίδα, αλλά και με την πρόσφατη συγγραφική της δράση.
Κυρία Αϊβαλιώτου, ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας σάς βοήθησε να επιβιώσετε σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο και ποιο λίγο έλειψε να σας κάνει να παραιτηθείτε;
* Τα στοιχεία του χαρακτήρα μου, που νομίζω πως με βοήθησαν να επιβιώσω στον τόσο ανταγωνιστικό χώρο του ημερήσιου Τύπου και μάλιστα σε μια αχάριστη ειδικότητα, που ασκώντας την είναι σαν να διαβιείς μονίμως σε ναρκοπέδιο, ήταν η εργατικότητά μου, η αίσθηση του καθήκοντος, η τελειομανία μου, η αφοσίωσή μου και κυρίως η αγάπη μου για τη δουλειά μου. Ένα άλλο στοιχείο που, όσο κι αν σας φανεί περίεργο, μακροπρόθεσμα με βοήθησε στην επιβίωσή μου ήταν η μοναχικότητά μου και η απέχθειά μου να ενταχθώ σε φατρίες. To στοιχείο του χαρακτήρα μου που με έφερνε πολύ συχνά στα όριά μου ήταν η ευαισθησία μου, ακόμα η ανεκτικότητά μου, η ευπιστία μου αλλά παραδόξως και σε αυτή την περίπτωση η τελειομανία μου.
Πότε είδατε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη την ιστοσελίδα σας; Τι ήταν εκείνο που σας ενθουσίασε όταν είδατε το τελικό αποτέλεσμα και τι σκεφτήκατε πως πρέπει να σπεύσετε να αλλάξετε;
* Την αντίκρισα για πρώτη φορά τυπικά ολοκληρωμένη, αλλά με σαφή την πρόθεσή μου να τη βελτιώνω διαρκώς τον Μάρτιο του 2010. Θυμάμαι ότι αυτό που πρωτοείδα μου έδωσε φτερά αλλά και με γέμισε ευθύνη. Ήθελα να είναι κομψή, λιτή, λειτουργική, να αποπνέει αγάπη, αισθητική και θηλυκότητα. Έκτοτε μαθαίνω συνέχεια και αλλάζω πολλά κατά καιρούς. Μένει όμως πάντα κεντρικός πυρήνας της η αγάπη για την τέχνη, τους καλλιτέχνες, τη λογοτεχνία, τη ζωή και βεβαίως τις γάτες. Προς έκπληξή μου είδα το www.catisart.gr να αποκτά ημέρα με την ημέρα διαστάσεις και αποδοχή από το φιλότεχνο κοινό και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Κι αυτή είναι η ικανοποίησή μου και η ανταμοιβή μου.
Θεωρείτε ότι η τελειομανία που και εσείς έχετε είναι στοιχείο που έχουν όλοι οι καλοί επαγγελματίες ή έχετε νιώσει πως κάποιες φορές θα μπορούσε να λείπει γιατί σας καταπιέζει;
* Ο καλός επαγγελματίας προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Η αρμονική σχέση με την απασχόλησή σου εμπεριέχει και στοιχεία ασκητισμού. Όμως η τελειομανία όταν δεν ελέγχεται μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένο και αναποτελεσματικό. Όλα στη ζωή χρειάζονται μια ισορροπία, ένα ρυθμό, μια απαλότητα. Μιλώντας γενικά, πιστεύω πως ο τελειομανής άνθρωπος μπορεί να γίνει πολύ επικριτικός και αυστηρός με τον εαυτό του ώστε να φτάσει στο άλλο άκρο. Δηλαδή να καταστεί διστακτικός, ανασφαλής και ανεπαρκής. Επιπλέον η ζωή του τελειομανούς δομείται πάνω σε έναν κατάλογο από «πρέπει», ο οποίος δεν τελειώνει ποτέ και τον καταπιέζει. Ελπίζω βέβαια ότι εγώ δεν έχω φτάσει σε αυτό το ακραίο σημείο.
Όποτε μιλάτε για το σύζυγό σας είναι εμφανές ότι τον θαυμάζετε και τον συμβουλεύεστε για όλα. Θεωρείτε ότι είστε τυχερή που γνωρίσατε έναν άνθρωπο με τον οποίο έχετε μια τόσο αρμονική σχέση ή ότι σημαντικό ρόλο στην πορεία των σχέσεων παίζει και το επίπεδο των ανθρώπων, πόσο προσπαθούν, υποχωρούν, παραβλέπουν και αγαπούν/σέβονται τις αδυναμίες του άλλου με το πέρασμα του χρόνου;
* Ο Παναγιώτης(*) είναι σπάνιος άνθρωπος, χαρισματικός, στοργικός, δοτικός, ενθαρρυντικός. Πρέπει να ομολογήσω πως είναι ο πρώτος μου αναγνώστης σε ό, τι κι αν γράφω. Αν δεν δώσει έγκριση, τίποτα δεν προχωρά. Οπωσδήποτε νιώθω τυχερή που είναι στο πλάι μου. Τίποτα όμως δεν μας χαρίζεται. Τα δώρα της ζωής τα αξιοποιούμε. Το κλειδί κάθε καλής σχέσης είναι η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, το χιούμορ, οι εναλλαγές. Η κοινή ζωή μας είναι ένα μωσαϊκό από κοινές αγάπες, κοινές επιθυμίες, κοινές προτιμήσεις, κοινές επιλογές.
Ποια εσωτερική ανάγκη σας ώθησε να γράψετε βιβλίο; Από πού εμπνευστήκατε, πόσο χρόνο κάνατε να το ολοκληρώσετε και ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν το είδατε τυπωμένο;
* Η έμπνευσή μου για το βιβλίο προήλθε από την παρατήρηση, την περιέργεια, την ανάγκη μου για επικοινωνία. Μου την έδωσαν τα ζώα, οι φίλοι, οι συναντήσεις, οι συζητήσεις, τα γέλια, οι σιωπές. Δεν πολεμώ να κρύψω τη χαρά, τη συγκίνηση, το δάκρυ, την περηφάνια μου, ακόμα και την απογοήτευσή μου και την ντροπή μου. Απεναντίας, επιδιώκω να τα μεταδώσω.
Δεν ενθυμούμαι το χρόνο που έκανα για να το ολοκληρώσω. Γιατί δεν έγραφα κάθε μέρα. Απλώς κρατούσα σημειώσεις, άλλοτε στο χαρτί, άλλοτε στο κομπιούτερ κι άλλοτε στο μυαλό μου.
Η πρώτη σκέψη μου, όταν το είδα τυπωμένο, ήταν απλή. Σκέφτηκα αν αυτές οι ιστορίες τελικά θα ενδιαφέρουν κάποιον.
Τι είναι αυτό που έχουν οι γάτες και σας κάνει να τις ξεχωρίζετε; Η ανεξαρτησία, ο δυναμισμός;
* Όποιος πραγματικά παρατηρήσει αυτά τα πλάσματα, σίγουρα θα τα αγαπήσει. Θα πρέπει να είναι πραγματικά ελλειμματικός για να τα αντιπαθήσει. Οι γάτες είναι φιλοσοφημένα ζώα. Σου διδάσκουν τη ζωή. Δεν σε τοποθετούν σε βάθρο ούτε γίνονται σκλάβοι σου. Στα αιλουροειδή, μικρά και μεγάλα, αρέσει να συναναστρέφονται ώριμους ανθρώπους. Πέρα από το ανεξάρτητο πνεύμα της, η γάτα προσφέρει στους κηδεμόνες της μια αίσθηση γαλήνης και ευδαιμονίας, σαν να αιωρείσαι στην αγκαλιά του χρόνου. Είναι ζωογονητική και ιερή αυτή η σχέση, σου δίνει νέα όραση, αναπτύσσει τη φαντασία, σε απελευθερώνει.
Αν μια μέρα ένα μαγικό ραβδί έδινε φωνή στις σκέψεις των κατοικίδιών σας, ποιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο πράγμα που θα σας έλεγαν;
* Ελπίζω ότι θα με βεβαίωναν πως εισπράττουν την αγάπη μου.
Σε παλιότερη συνέντευξή σας απαντήσατε σε όσους θεωρούν πως σε μια περίοδο που άνθρωποι πεινάνε, είναι κουτό να ασχολούμαστε τόσο με τα ζώα λέγοντας ότι «πρέπει να φροντίζουμε όλα τα πλάσματα της φύσης». Πιστεύετε ότι ο σεβασμός όλων των πλασμάτων της φύσης είναι δείγμα κουλτούρας, διδάσκεται, μαθαίνεται από το οικογενειακό περιβάλλον; Είναι το «κλειδί» για να βγούμε από την κρίση όπως τη βιώνουμε σήμερα; Την κρίση των αξιών πρωτίστως και μετά την οικονομική.
* Πρωτίστως μαθαίνεται από την οικογένεια, κυρίως από το παράδειγμα, εμπράκτως. Αυτή είναι η αφετηρία. Μετά έρχεται το σχολείο.
Η θεώρηση κάθε γήινης μορφής ζωής είναι διδασκαλία. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου επικρατεί μια κουλτούρα βίας, εξαπάτησης και εκφοβισμού. Οι πρακτικές χειραγώγησης των κερδών, η απληστία, η υπερκατανάλωση, η διαφθορά έχουν καταστροφικές συνέπειες. Ο πολιτισμός των ζώων διέπεται από ενστικτώδη σοφία. Τίποτα δεν σπαταλιέται, τίποτα δεν υπερκαταναλώνεται. Στη φύση τίποτα δεν γίνεται μάταια και ματαιόδοξα. Ο άνθρωπος μπορεί να μετατραπεί στο χειρότερο ζώο, όταν απομακρυνθεί από τον νόμο και το δίκαιο. Γεννιέται έχοντας όπλα που υποτίθεται πως σκοπό έχουν να υπηρετούν τη φρόνηση και την αρετή, τα οποία όμως πάρα πολύ εύκολα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για το αντίθετο. Αυτός είναι ο λόγος που ο άνθρωπος χωρίς αρετή είναι το πιο ανόσιο και άγριο ον. Διότι η αδικία που έχει όπλα είναι τρομερή. Τα ζώα, επομένως, μπορούν να γίνουν πολύτιμη πηγή γνώσης για μας με το αίσθημα αλληλεγγύης, το πνεύμα συνεργασίας τους, την ανιδιοτελή αγάπη που τα χαρακτηρίζει αλλά και τους σύνθετους, φιλοσοφημένους και αξιοθαύμαστους μηχανισμούς κοινωνικής συμβίωσης που έχουν.
Ασχολείστε με κατασκευές; Έχετε σπίτι σας κάποιο έργο Τέχνης φτιαγμένο από εσάς;
* Με κατασκευές; Επ’ ουδενί. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω. Μόνο με την παρασκευή του καθημερινού μας γεύματος ασχολούμαι. Μου αρέσει να φτιάχνω απλά φαγητά με φρέσκες πρώτες ύλες της κάθε εποχής, προσθέτοντας μια πινελιά ταμπεραμέντου. Ο σύζυγός μου βέβαια τα βρίσκει νόστιμα και τα τιμά ιδιαίτερα.
Επίσης, ασχολούμαι με τη συλλογή αντικειμένων που να έχουν τη μορφή της γάτας. Είναι ένα πάθος κι αυτό. Κατέχω ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων, βιβλίων και εικόνων. Τόσο που σκέπτομαι μερικές φορές αστειευόμενη να φτιάξω ένα γατο-μουσείο! Τον καιρό της κρίσης τέτοιες ιδέες!
Ποια θεωρείτε σημαντικότερη συνάντηση για την πορεία της επαγγελματικής σας ζωής;
* Είχα πολλές συναντήσεις στην επαγγελματική μου ζωή, άλλες τραυματικές και άλλες ευεργετικές. Αυτή τη σημαντικότερη όμως που ρωτάτε πραγματικά την περιμένω.
Το γράψιμο είναι ανάγκη, μέσο εκτόνωσης, επάγγελμα;
* Είναι μια ευγενής ανάγκη. Είναι ωραίο να διατυπώνεις τις σκέψεις σου. Να αποκρυσταλλώνεται η όποια έμπνευσή σου, να χαράσσεται, να αποκτά τη δική της ύπαρξη και να μένει απρόσβλητη. Η λογοτεχνία προσελκύει ευαίσθητους ανθρώπους. Είναι συγκινητική η προσπάθεια και η επιθυμία του ανθρώπινου μυαλού να δημιουργήσει ομορφιά με τις λέξεις.
Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;
* Το γραφείο μου, με τον κεντρικό υπολογιστή, από όπου διαχειρίζομαι τη σελίδα μου. Από εκεί και πέρα γραφείο μου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή και το τραπέζι του φαγητού με ένα φλιτζάνι καφέ, με ένα λάπτοπ ή ένα τετράδιο και με τις γάτες στα πόδια μου.
* O Παναγιώτης Μήλας είναι δημοσιογράφος και σκιτσογράφος.
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
http://www.sinapantima.gr/?p=309
Το βιβλίο “Τη νύχτα που με ακολούθησε” της Ειρήνης Αϊβαλιώτου κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική.