13.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Όλγα Τζωρτζ: «Η Μήδεια είναι μια δύναμη πέρα από τη γήινη ερμηνεία των γεγονότων»

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Μια παράσταση – έκπληξη με περίμενε στο θέατρο «Άβατον» την περασμένη εβδομάδα. Η Θεατρική Ομάδα “New Lab Theatre Company” μας παρουσίασε, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, το έργο της Πάμελα Πράθερ, “MultiMedea”. Τρεις γυναίκες, που τις ερμηνεύουν οι Ειρήνη Τσώλη, Ιωάννα-Μαρία Μπατή, Βασιλική Βλάχου, καταθέτουν επί σκηνής τα τραύματα της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, μέσα από την κοινωνική ταυτότητα στην πορεία των αιώνων. Μέσα από την καθημερινότητά τους προβάλλουν την επιθυμία τους για μια ζωή με ισότητα, δημιουργικότητα και ευτυχία.

Μίλησα με την ευγενέσταση Όλγα Τζωρτζ, τη σκηνοθέτιδα της παράστασης, που μου επέτρεψε την πρόσβαση στον τρόπο που βλέπει τα πράγµατα, στις σκέψεις της, στις στάσεις και τις απόψεις που κρύβονται πίσω από τη συµπεριφορά και τις πράξεις των τριών ηρωίδων του “MultiMedea”.

Η σπουδαία δημιουργός με το βαρύ βιογραφικό σπούδασε Δραματικές Τέχνες στην American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης, Ορθοφωνία σύστημα IPA με την Susan Finch και την Pamela Prather στην Νέα Υόρκη, Κλασικό και Μοντέρνο Χορό στο American College of Greece και Κινησιολογία και Μιμική στο Atelier de Movement της Monika Pagneux και του Phillippe Gaulier στο Παρίσι. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εμψυχώτρια Ομάδων από το Learn Inn του ΕΚΠΑ.

«Η Μήδεια της Πάμελα Πράθερ είναι το απόλυτο θηλυκό που ζητά όχι την εκδίκηση αλλά την ισορροπία μέσα στη σχέση. Είναι η γυναίκα που αρνείται την παράδοση. Είναι εκείνη που θα πάρει την ευθύνη του ρόλου της και θα προχωρήσει πέρα από το γήινο στενό και ερμηνευτικό πλαίσιο του περιβάλλοντος. Είναι η δύναμη της ύπαρξης όπως τη σκιαγραφεί ο Ευριπίδης», επισημαίνει μιλώντας στο catisart.gr.

Εμπνευσμένη και επηρεασμένη βαθιά από τον κόσμο της Πάμελα Πράθερ, δημιουργεί με τη σκηνοθεσία της ένα παζλ με το υλικό της «Μήδειας» ως βασική δομή και τους συνειρμούς του Ευριπίδη να ξεπηδούν ο ένας μετά τον άλλον. Η Μήδεια ως αρχή, ως ιδέα. «Η ζωή αυτών των γυναικών είναι μια μαθητεία στις έννοιες του καθήκοντος και η σύγχυση που δημιουργείται μέσα από τα στερεότυπα του περιβάλλοντός τους».

«Η Μήδεια είναι μια δύναμη πέρα από τη γήινη ερμηνεία των γεγονότων», τονίζει.

Πού γεννήθηκες και ποια είναι η καταγωγή σου;

*Γεννήθηκα στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ήπειρο, την Αχαΐα και τη Ζάκυνθο.

Τι δεν ξεχνάς από τα παιδικά σου χρόνια;

*Το Λόφο του Φιλοπάππου και το καφέ στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη. Η γαλήνη μέσα στο πράσινο περιβάλλον του, απολαμβάνοντας μια ζεστή τυρόπιτα.

Πώς και πότε μπήκε το θέατρο στη ζωή σου;

*Το θέατρο μπήκε στη ζωή μου από την παράσταση «Ο Μορμόλης» με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Χρήστο Βαλαβανίδη το 1973. Δεν ήταν μόνο η ατμόσφαιρα του έργου αλλά το σύνολό του με τα τροχήλατα σκηνικά και την τραγουδιστή ροή των ρόλων. Θυμάμαι πως ζήτησα από τη μητέρα μου τότε να μου αγοράσει τον δίσκο με τη μουσική, τα τραγούδια και το έργο το ίδιο. Το άκουγα πολλές φορές στον ελεύθερο χρόνο μου. Με είχε συνεπάρει. Όταν βγήκε και σε cd, έσπευσα να το αγοράσω. Συνεχίζω να το ακούω με πολλή χαρά και συγκίνηση.

Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσες για να περιγράψεις τον εαυτό σου;

*Επιλέγω τις λέξεις διαλλακτικότητα και διακριτικότητα.

Σκηνοθετείς το έργο «MultiMedea» της Πάμελα Πράθερ το οποίο παρουσιάστηκε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την επιλογή σας να το ανεβάσετε;

*Το σκεπτικό είναι η δύναμη της παράδοσης στον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων. Η ζωή αυτών των γυναικών είναι μια μαθητεία στις έννοιες του καθήκοντος και η σύγχυση που δημιουργείται μέσα από τα στερεότυπα του περιβάλλοντός τους.

Ποια είναι η Μήδεια της Πάμελα Πράθερ;

*Η Μήδεια της Πάμελα Πράθερ είναι το απόλυτο θηλυκό που ζητά όχι την εκδίκηση αλλά την ισορροπία μέσα στη σχέση. Είναι η γυναίκα που αρνείται την παράδοση. Είναι εκείνη που θα πάρει την ευθύνη του ρόλου της και θα προχωρήσει πέρα από το γήινο στενό και ερμηνευτικό πλαίσιο του περιβάλλοντος. Είναι η δύναμη της ύπαρξης όπως τη σκιαγραφεί ο Ευριπίδης.

Σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας;

*Η Μήδεια δεν είναι απλά ένας χαρακτήρας. Είναι μία θέση, μία συμπεριφορά. Δεν ανήκει στο γυναικείο φύλο, μπορεί να εκδηλωθεί και από έναν άνδρα. Η συμπεριφορά είναι ενέργεια, την οποία οι άνθρωποι καλούμαστε να μάθουν να διαχειρίζονται, να μετουσιώνουν. Πιστεύω πως εάν ο Ευριπίδης είχε τη δύναμη να μιλήσει για τους άνδρες της εποχής του, ίσως να μη γινόταν γνωστή η Μήδεια.

Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην κοινωνία μας σήμερα;

*Άνθρωπος σημαίνει να είσαι στο παρόν, να δημιουργείς και να σέβεσαι τους άλλους σ’ αυτά που συμφωνούνται και υπάρχουν.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα;

∗Γυναίκα σημαίνει να αγαπάς και να εναγκαλίζεσαι την ύπαρξη. Στο σήμερα η γυναίκα παλεύει με την έλλειψη του αυτοσεβασμού και της φυσικής της λειτουργίας. Χρειάζεται εσωτερική ησυχία για να είσαι γυναίκα. Χρειάζεται να στραφεί προς τα μέσα και να βρει τις ισορροπίες της με τον εαυτό της και να πάρει αποφάσεις που θα της δώσουν γαλήνη, αγάπη και δημιουργικότητα.

Η Μήδεια είναι ακόμη παρεξηγημένη στις μέρες μας; Για πολλούς ενσαρκώνει την ιδέα της αρνητικής ηρωίδας. Ποια είναι η γνώμη σου;

*Η ερμηνεία που έχει αποδοθεί στη Μήδεια είναι περιορισμένη στην πράξη του φόνου, σύμφωνα με τον Ευριπίδη. Αν κανείς ερευνήσει περισσότερο, θα βρει άλλες πληροφορίες που δεν αναφέρεται καμία αποτρόπαια πράξη. Αυτή είναι η μονοδιάστατη πλευρά που εξυπηρετεί μόνο το συγκεκριμένο έργο. Η Μήδεια είναι μια δύναμη πέρα από τη γήινη ερμηνεία των γεγονότων, πέρα από τα συναισθήματα της ζήλιας, της εκδίκισης και του πόνου.

Ευχαριστώ πολύ!

*Κι εγώ ευχαριστώ.

∗∗∗

«MultiMedea» της Πάμελα Πράθερ. Παράσταση αφύπνισης, προβληματισμού και ψυχικής ευφορίας

Ιωάννα Μπατή: Η Μήδεια ποτέ δεν δέχτηκε να της επιβάλουν το πεπρωμένο της

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -