17.6 C
Athens
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
 

Movember: Τώρα και οι άντρες πρέπει να πουν «ναι» στην πρόληψη κατά του καρκίνου

Η ΑΚΟΣ γιορτάζει και φέτος τον Movember με εκλεκτούς συνοδοιπόρους από τον επιστημονικό, πνευματικό και αθλητικό χώρο, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στις 11 το πρωί, στην «Αίγλη» Ζαππείου, στην Αθήνα.

Στόχος της, να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες προκειμένου να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember, αναδεικνύει τη σημασία της ανδρικής πρόληψης. Κάθε Νοέμβριο, οι άνδρες σ’ όλη την υφήλιο αφήνουν μουστάκι, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους την υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη.

Η λέξη Movember είναι σύνθετη: από τις λέξεις Νοέμβριος (November) και μουστάκι (moustache) και μας θυμίζει ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες.

Όμως, και οι ίδιες οι γυναίκες, ως Mosistas, εμπλέκονται ενεργά στη διάδοση του κινήματος για την ευαισθητοποίηση των ανδρών σε θέματα πρόληψης.

 

 

 

 

Το τρίπτυχο της φετινής εκδήλωσης είναι καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του πνεύμονα και αιφνίδιος θάνατος στους άνδρες.
Με αφορμή την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επισημαίνει:

«Υπάρχουν εξετάσεις γένους …αρσενικού. Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις. Πρωτίστως, πρέπει να μάθουν να αυτοεξετάζουν τους όρχεις τους και όταν αντιληφθούν κάποια αλλαγή ή οζίδια, να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό. Και να μη φοβούνται τον ουρολόγο. Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Μετά τα 50, να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και να αφαιρούν τυχόν πολύποδες και να μην αμελούν τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά».

***

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιασθεί ο νέος σύλλογος «Προασπίζω», ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα με τη στήριξη της ΑΚΟΣ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη «Προασπίζω», είναι το όχημα των ασθενών με καρκίνο του προστάτη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, απέναντι σε μία ασθένεια της οποίας η έγκυρη διάγνωση διασφαλίζει την ολοκληρωτική θεραπεία της.

***

Οι συνοδοιπόροι της ΑΚΟΣ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θ’ αποδώσουν λογοτεχνικά κείμενα στο πνεύμα της ημέρας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο stand up comedien Λάμπρος Φισφής, σχολιάζει με τον ιδιαίτερο τρόπο του τον Movember και τις ανδρικές συνήθειες.

***

Πολύτιμη συνοδοιπόρος της ΑΚΟΣ και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Μέλη της εμπνεύσθηκαν από το παγκόσμιο κίνημα του Movember και το …αιχμηρό πενάκι τους γέννησε σκίτσα τα οποία θα πλαισιώσουν την εκδήλωση. Με έργα τους συμμετέχουν οι γελοιογράφοι:

Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Πέτρος Ζερβός, Μιχάλης Κουντούρης, Παναγιώτης Μήλας, Soter Tas (Σωτήρης Τασόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας και Μαρία Τζαμπούρα.

***

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας.

Παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη Στέλλα Ζιοπούλου και τη Δέσποινα Σπαή, από το σχήμα Triaccordo, να ερμηνεύουν έργα για βιολί και φλάουτο.

*

Η Στέλλα Ζιοπούλου είναι διπλωματούχος βιολονίστρια. Έχει συμμετάσχει σε ορχήστρες και σχήματα, όπως η ορχήστρα «Παλίντονος αρμονία», του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου και η Ελληνοτουρκική Oρχήστρα Nέων. Είναι μέλος του μουσικού σχήματος Triaccordo. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και συνθέσεις της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και σεμινάρια όπως το Master Class του Ωδείου Αθηνών αφιερωμένο στο συνθέτη O. Messiaen. Το έργο της «Σκιές της Λύτρωσης» επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες (Δεκέμβριος 2019). Για την καλλιτεχνική σεζόν 2019 – 2020 συμμετέχει ως μουσικός επί σκηνής στην παράσταση «Γιούγκερμαν» στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

*

Η Δέσποινα Σπαή είναι διπλωματούχος φλαουτίστα και πτυχιούχος ηλεκτρικού οργάνου. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Το 2006 απέσπασε διάκριση στην κατηγορία νέων του διεθνούς διαγωνισμού φλάουτου στο Βόλο και στην κατηγορία συνόλων του ιδίου διαγωνισμού ως μέλος του συνόλου Trio Mozart. Έχει συμπράξει με την Αθηναϊκή Συμφωνική Oρχήστρα Νέων, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και αποτελεί μέλος του συνόλου Triaccordo.

 

***

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

11.00 – 11.30: Προσέλευση
11:30 – 12.00: Χαιρετισμοί
12.00 – 13.00

• Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής: «Movember ένα κίνημα …γένους αρσενικού».
• Δρ. Κωνσταντίνος Ντούμας, Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών: «Σύλλογοι ασθενών: Κυψέλες αποφασιστικότητας».
• Ο Λάμπρος Φισφής …σχολιάζει τον Movember.
Αλέξανδρος Ζιόπουλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ: «Το Όραμα και οι στόχοι του «Προασπίζω».
Στέλλα Ζιοπούλου και Δέσποινα Σπαή: Έργα για βιολί και φλάουτο από μέλη του σχήματος Triaccordo.
• Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων αποδίδουν: Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου και ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης.

*

Παρουσίαση: Μαρία Νικόλτσιου, δημοσιογράφος.

*

Τέλος με το πενάκι της …σκιτσάρει τον Movember η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

 

***

 

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ και την οκτάχρονη πορεία της

 

Η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας. Στη μάχη της για την πρόληψη του καρκίνου και στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αποθεραπευμένους της νόσου, πλαισιώνεται από εθελοντές και αποθεραπευμένους
Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό με τη διοργάνωση αφενός συντεταγμένων δράσεων που αφορούν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών, οι οποίες χαρτογραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών, σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας. Έως σήμερα έχει διενεργήσει έρευνες για το κάπνισμα, τη διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής και τη στοματική υγιεινή, ενώ επίκειται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων νέας έρευνάς της, για την πρόληψη των ανδρών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΚΟΣ στην ιστοσελίδα: www.akoslife.com

(Σ.Σ. άκος. Αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει: ίαση, θεραπεία, ανακούφιση, ωφέλεια).

***

ΕΔΩ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΣΦΗΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ MOVEMBER

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
692ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art