Το 1980 το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας από τις χώρες της Δύσης ήταν ένα πρωτόγνωρο, απρόσμενο γεγονός και απαράδεκτο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες 64 χώρες, δεν πήραν μέρος εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979.
Το ίδιο συνέβη με πρωταγωνιστές τους Ανατολικούς ύστερα από τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Αυτή τη φορά η ΕΣΣΔ, οι χώρες του ανατολικού μπλοκ και η Κούβα απείχαν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, όμως ήταν φανερό πως επρόκειτο για απάντηση στο μποϊκοτάζ των Αμερικανών το 1980.
Τους ηγέτες των χωρών εκείνα τα χρόνια Τζίμι Κάρτερ, Ρόναλντ Ρίγκαν και Λεονίντ Μπρέζνιεφ δεν τούς θυμάται κανείς πια και όταν τους «συναντά» ελάχιστα θετικά μπορεί να σημειώσει από το πέρασμά τους.
Όμως ένας αρκούδος που πρωταγωνίστησε στο Στάδιο Λουζνικί της Μόσχας κατάφερε να διαλύσει τους «πάγους» του ψυχρού πολέμου και να περάσει και στις δύο πλευρές του πλανήτη το μήνυμα της ειρήνης.
Ήταν ο φοβερός Μίσα που δάκρυσε στην τελετή λήξης των αγώνων και συγκίνησε τους 78.360 θεατές του Σταδίου και τα εκατομμύρια τηλεθεατών σε κάθε γωνιά της Γης.
***
Αυτός ο γλυκός αρκούδος δάκρυσε άλλη μια φορά στις 20 Ιουλίου 2020 όταν έμαθε πως έφυγε από τη ζωή ο «μπαμπάς» του, ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ.
Ο εικονογράφος παιδικών βιβλίων έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του «Μίσα», της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980.
Θλίψη λοιπόν στη Ρωσία, για τον «μπαμπά» του θρυλικού «Μίσα», ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μόσχα σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων ACT.
Εκείνα τα χρόνια μία ομάδα καλλιτεχνών είχε δημιουργήσει περισσότερες από 60 εκδοχές μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά η μασκότ του Τσίζικοφ ήταν αυτή που επελέγη.
Ο σχεδιαστής εργάστηκε πάνω από έξι μήνες και είχε κάνει 100 διαφορετικές παραλλαγές, θέλοντας να σχεδιάσει ένα αρκουδάκι που θα συμβόλιζε και θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο. Ο Μίσα παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1977 και αγαπήθηκε απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μικρό χαμογελαστό αρκουδάκι, που φοράει ζώνη στα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων (μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μαύρο) καθώς και μια χρυσή πόρπη με το έμβλημα των πέντε κύκλων. Ο Μίσα ανακηρύχθηκε επίσημη μασκότ στις 19 Δεκεμβρίου 1977.
***
«Είναι συμβολικό που ο καλλιτέχνης μας άφησε και πολλοί από εμάς θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980», έγραψε ο εκδοτικός οίκος ACT Deti στην ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι «η εικόνα του Ολυμπιακού αρκούδου που δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων».
***
Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, ο «Μίσα» έκανε αρχικά την εμφάνισή του σε μια μωσαϊκή απεικόνιση στις κερκίδες αποχαιρετώντας τον κόσμο ενώ ένα δάκρυ κυλούσε από το πρόσωπό του.
Στη συνέχεια ένας γιγαντιαίος φουσκωτός «Μίσα» δεμένος με πολύχρωμα μπαλόνια άφηνε το στάδιο, αποχαιρετώντας συμβολικά εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.
Το παράδοξο είναι πως η μασκότ των λιγότερο εμπορευματοποιημένων αγώνων στη μεταπολεμική ιστορία του θεσμού, ήταν αυτή που σημείωσε και τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, κατακτώντας το κοινό.
Δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές προϊόντων (παιχνίδια, ρούχα, μπρελόκ, γραμματόσημα) και συνεχίζει να είναι δημοφιλής μέχρι σήμερα – ουσιαστικά και η μασκότ των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, το 2014, ήταν εμπνευσμένη από το Μίσα. Η κορυφαία στιγμή για τη μασκότ και τους Αγώνες της Μόσχας ήρθε στην τελετή λήξης, με ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό και το διάσημο δάκρυ του που σχημάτιζε μια παιδική κερκίδα με χρωματιστά χαρτόνια, σε ένα φαντασμαγορικό συλλογικό κολάζ-ψηφιδωτό, και με εξαιρετικό συγχρονισμό. Την ίδια στιγμή, ο αρκούδος απογειώθηκε στους ουρανούς, δεμένος με μια ντουζίνα μεγάλα μπαλόνια, υπό τους ήχους του υπέροχα μελαγχολικού «Ντασφιντάνια», του ρώσικου αποχαιρετισμού που σημαίνει «στο επανιδείν»…
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΜΙΣΑ ΤΟ 1980