«Λαογραφικόν λεξικόν της Αμοργού». Ένας θησαυρός από τον Μιχαήλ Ι. Στρατουδάκη

138

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχαήλ Ι. Στρατουδάκης υπάρχει ένα σπουδαίο έργο: Πρόκειται για το «Λαογραφικόν Λεξικόν Αμοργού». Ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται στην πνευματική προσφορά των Αμοργίνων στην διατήρηση και συνέχιση της Ελληνικής Γλώσσης, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα.
Το «Λεξικόν» αν και είναι γραμμένο βάσει της ομιλουμένης στην Αμοργό διαλέκτου, δεν παύει να καλύπτει λέξεις από πολλές περιοχές της Ελλάδος.
Ένα ποσοστό περίπου 60% έχει πανελλήνια εφαρμογή. Οι λοιπές δεν είναι λέξεις ιδιωματικές του νησιού, αλλά αμιγώς ελληνικές ακόμα και ομηρικές, οι οποίες διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, είτε αυτούσιες είτε ελαφρώς παραλλαγμένες.
Οι λέξεις αυτές είναι σε χρήση από τους κατοίκους και ιδίως τους μεγαλύτερους στην ηλικία, αυτούς που δεν εγκατέλειψαν το νησί και δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Υπό την άποψη αυτήν η αποθησαύριση αποτελεί σπουδαίο διάβημα, δεδομένου ότι οι παλαιότεροι χάνονται και μ’ αυτούς το Αρχαιοελληνικό λεξιλόγιο.
Στο έργο του κ. Στρατουδάκη αξίζει ο τίτλος: «Λεξικόν της Αμοργού αλλά …και πάσης Ελλάδος».

***

Ο Μιχαήλ Ι. Στρατουδάκης, είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ασχολήθηκε με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί 40 χρόνια, με κριτικές έργων, με πολιτικές αρθρογραφίες και με εκδόσεις πολλών εφημερίδων.
Γεννήθηκε το 1940 στην Αμοργό και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και σε δύο τάξεις του Ημιγυμνασίου. Συνέχισε στο «Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Σύρου», όπου οι γνώσεις που έλαβε ήταν εξαιρετικώς εκτεταμένες σε όλους τους τομείς, δεδομένου ότι το Γυμνάσιο αυτό ήταν από τα πλέον άριστα, αυστηρά και επαρκώς επανδρωμένα ανά την Ελλάδα.
Στη συνέχεια σπούδασε στο «Πάντειο Πανεπιστήμιο». Στα φοιτητικά του χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του, δημοσιογραφικές και μη, για την έκδοση της εφημερίδος «Αμοργός» του «Συνδέσμου Αμοργίνων».
Από τον Νοέμβριο του 1971 έως τον Μάιο του 2007 ασχολήθηκε με την 15νθήμερην εφημερίδα «Δημοτικός και Κοινοτικός Τύπος», η οποία έγινε μοναδική και κυρίαρχος στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα.
Το 1974, ανέλαβε την σύνταξη της εφημερίδας «Αμοργιανοί Αντίλαλοι», της οποίας ιδιοκτήτης και εκδότης ήταν ο Μιχαήλ Κ. Γεράκης από την Χώραν. Η συνεργασία κράτησε δύο χρόνια, γιατί εν συνεχεία, από το 1976 εκδίδει μόνος του την τοπική εφημερίδα «Αμοργιανά νέα».
Από τον Δεκέμβριο 1998 έως τον Ιανουάριο 2001 εξέδιδε την εφημερίδα «Παραλιακή» όργανο προβολής αιτημάτων των κατοίκων του Δήμου Παραλίας Αχαΐας.
Ασχολήθηκε παραλλήλως με την επιμέλεια εκδόσεως πολλών συγγραμμάτων.

Επίσης έχει συγγράψει τα βιβλία:
*Η Ελληνική Οικονομία. Προτάσεις μέτρων για να μην επεκταθεί η οικονομική κρίση.
*Βατράχων oχεία. Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την ζωή τους.
*Το σταθουράκι μου. Πικρίας αφήγημα για την προβολή ενός μοναδικού φυτού που παράγει η γη της Αμοργού.
*Νυφοβία. Το γράμμα Νυ και η αναγκαιότητά του στην ελληνική γραφή.
*Λαογραφικόν λεξικόν της Αμοργού. Προσπάθεια αποθησαυρίσεως λέξεων οι οποίες χάνονται.
*Τα φραγκόσυκα. Επιστημονική και πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών.