19.9 C
Athens
Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η Μέριλ Στριπ υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου και βάλλει εναντίον Τραμπ

«Υπήρξε μία ερμηνεία τη χρονιά αυτή που με συγκλόνισε. Μου ράγισε την καρδιά. Όχι επειδή ήταν κάτι καλό. Ήταν η στιγμή που ο άνθρωπος που ζητούσε να εκλεγεί στην πιο αξιοσέβαστη θέση στη χώρα μας, μιμήθηκε έναν ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες», δήλωσε η Μέριλ Στριπ, αναφερόμενη σε ένα περιστατικό του 2015 στη Νότια Καρολίνα όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ειρωνευτεί στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας τον ρεπόρτερ των “New York Times”, Σερτζ Κοβαλέσκι. Όπως είπε η 67χρονη Στριπ, συγκλονίστηκε από την κίνησή του να μιμηθεί ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Τραμπ αρνήθηκε ωστόσο στη συνέχεια ότι παρίστανε τον δημοσιογράφο.
«Δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου γιατί δεν συνέβη σε ταινία αλλά στην πραγματική ζωή», πρόσθεσε η Μέριλ Στριπ. Παρόλο που δεν αναφέρθηκε ευθέως στον Τραμπ, χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της για να επικρίνει τη συμπεριφορά του και τις πολιτικές του ενώ κάλεσε τον κόσμο του Χόλιγουντ να αντισταθεί σε τυχόν επιθέσεις και να υποστηρίξει την ελευθερία του Τύπου μέσω οργανώσεων όπως η «Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο τον λόγο της Μέριλ Στριπ. Έτσι, κατά την προσφιλή του τακτική, απάντησε σήμερα στην ηθοποιό με μια σειρά από επιθετικά tweet, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

«Η Μέριλ Στριπ, μία από τις πιο υπερτιμημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ενώ δεν με ξέρει μου επιτέθηκε χθες βράδυ στις Χρυσές Σφαίρες. Είναι μία οπαδός της Χίλαρι που έχασε χοντρά. Για 100η φορά, ποτέ δεν “κορόιδεψα” έναν ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες (δεν θα το έκανα ποτέ αυτό), απλώς τον εξέθεσα όταν παραποίησε εντελώς μία ιστορία που έγραψε πριν από 16 χρόνια απλά για να με κάνει να φανώ κακός. Άλλη μια περίπτωση των άτιμων ΜΜΕ», σημείωσε ο Τραμπ.
Η Μέριλ Στριπ, που τιμήθηκε στις Χρυσές Σφαίρες που απονεμήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (09.01.2017) με το βραβείο Cecil B. DeMille,
ξεκίνησε να απαριθμεί τους σπουδαίους ηθοποιούς που βρίσκονταν στην ίδια αίθουσα με εκείνη. Κάποιοι από αυτούς, οι οποίοι ήταν προτεινόμενοι για Χρυσή Σφαίρα, δεν γεννήθηκαν ούτε μεγάλωσαν στο Χόλιγουντ αλλά έφτασαν ως εκεί, για να κάνουν καριέρα και να προσφέρουν συγκινήσεις.

«Τι είναι το Χόλιγουντ; Ένα μάτσο άνθρωποι από άλλα μέρη. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα και πήγα σε δημόσιο σχολείο του Νιου Τζέρσεϊ, η Βαϊόλα (σ.σ. Βαϊόλα Ντέιβις που της παρέδωσε το βραβείο Cecil B. DeMille) γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, η Σάρα Πόλσον γεννήθηκε στη Φλόριντα και μεγάλωσε από μια ανύπαντρη μητέρα στο Μπρούκλιν, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι ένα από τα 7-8 παιδιά του Οχάιο, η Έιμι Άνταμς γεννήθηκε στην Ιταλία, η Νάταλι Πόρτμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Πού είναι να πιστοποιητικά γέννησής τους; (σ.σ. αναφορά στο γεγονός πως ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει πως ο Ομπάμα είχε γεννηθεί στη Χαβάη και ζητούσε το πιστοποιητικό γέννησης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ)».
Η Μέριλ Στριπ, που το “Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award” το οποίο της απονεμήθηκε, αφορούσε την προσφορά της στις τέχνες, είχε και για άλλους να πει: «Η Ρουθ Νέγκα γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα, μεγάλωσε στην Ιρλανδία, ο Ράιαν Γκόσλινγκ όπως όλοι οι καλοί άνθρωποι είναι Καναδός και ο Ντεβ Πατέλ γεννήθηκε στην Κένυα και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Οπότε το Χόλιγουντ “ζει” με τους ξένους και αν τους διώξουμε όλους, δεν θα έχετε τίποτα να βλέπετε εκτός από ποδόσφαιρο». Και φυσικά αποθεώθηκε απ’ όλους!

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί! Η μοναδική δουλειά του ηθοποιού, είπε, είναι να ενσαρκώνει τις ζωές ανθρώπων που είναι «διαφορετικοί από εμάς και να σας κάνει να νιώθετε πως είναι αυτό».

Η Στριπ θεωρείται μία από τις πιο σεβάσμιες και ταλαντούχες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1971 στο έργο “The Playboy of Seville” και στην τηλεόραση το 1977 με την τηλεταινία “The Deadliest Season”. Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία “Τζούλια” (Julia, 1977). Γρήγορα ήρθαν καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες με ρόλους στις ταινίες “Ο Ελαφοκυνηγός” (The Deer Hunter, 1978) και “Κράμερ εναντίον Κράμερ” (Kramer vs. Kramer, 1979). Για την πρώτη ταινία έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ενώ για τη δεύτερη κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ. Το 1982 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία “Η Εκλογή της Σόφι” (Sophie’s Choice). Το 2012 κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ για την ταινία “Η Σιδηρά Κυρία” (The Iron Lady).

Η Στριπ έχει λάβει συνολικά 19 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τρία και 29 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας οκτώ. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί με δύο Βραβεία Έμμι, δύο Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κανών, το Τιμητικό Βραβείο της Χρυσής Άρκτου για το 2012, ενώ έχει λάβει και πέντε υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι. Το 2004 βραβεύτηκε με το Life Achievement Award από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
708ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -