Το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης», που απονέμεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, απέσπασε στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, η μεγάλου μήκους ταινία «Mauthaousen» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ.
Στην πατρώα γη του Θεοδωράκη, με μια «ανεπίδοτη» επιστολή του Καμπανέλλη, το πνεύμα των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών φανερώθηκε, δίνοντας το “παρών” στην πανανθρώπινη διαχρονία.
Η ταινία προβλήθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στη μνήμη των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και στη μνήμη του Χαράλαμπου Βιδάκη, του τελευταίου Χανιώτη επιζώντα ναζιστικών στρατοπέδων, που έφυγε φέτος από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, καθώς και όλων των Χανιωτών θυμάτων της στρατοπεδικής ναζιστικής θηριωδίας.
Την προβολή της ταινίας τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων- η κυρία Άννα-Ασπασία Θεοδωράκη, κόρη του Γιάννη Θεοδωράκη, αδελφού του Μίκη, η κυρία Αργυρώ Βιδάκη, κόρη του εκλιπόντος Χαράλαμπου Βιδάκη, η κυρία Στέλλα Μπατάκη, εγγονή του επιζώντα των Άουσβιτς και Νταχάου Πέτρου Μιχελιδάκη και ο κύριος Γιάννης Πλατσιδάκης, γιος του επιζώντα Γιώργου Πλατσιδάκη, ο οποίος το 1995 είχε ταξιδέψει μαζί με τον πατέρα του και τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μαουτχάουζεν για την ιστορική συναυλία εορτασμού των πενήντα ετών από την απελευθέρωση του στρατοπέδου.
Το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» παρέδωσε στους σκηνοθέτες του κινηματογραφικού «Mauthaousen» ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, κύριος Γιώργος Αγοραστάκης, λέγοντας:
«Για εσάς που βραβεύεστε για αυτή την ταινία, πρέπει να πω ότι το θέμα της ταινίας Mauthaousen, είναι πολύ επίκαιρο σήμερα για όλο τον κόσμο, και το μήνυμα του έργου θα πρέπει να το πάρετε στην πλάτη σας, να το ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο. Είναι το μήνυμα της ζωής. Το μήνυμα εναντίον του πολέμου. Εναντίον της καταστροφής, η οποία γίνεται στις μέρες μας».
Στην Αυστραλία
Η ταινία «Mauthaousen» την επόμενη κιόλας ημέρα, Κυριακή 29 Οκτωβρίου, «ταξίδεψε» μέσω του 28ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας (GFF Australia), που διοργανώνουν η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, στον κινηματογράφο Palace Norton Street του Σίδνεϊ και Palace Cinema Como της Μελβούρνης, όπου προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος «Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς: 80 Χρόνια».
Στη Βιέννη
Μέρος του «Mauthaousen», και συγκεκριμένα «Ο Δραπέτης» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και ερμηνεία Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (φωνή), Άρη Ζέρβα (τσέλο), προβλήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στο 10o Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης, το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογράφου ποίησης διεθνώς, που πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου και είχε ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.
Η προβολή έγινε στο Factory im Künstlerhaus ανοίγοντας έτσι την αυστριακή πρεμιέρα του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “Like Stone Lions at the Gateway into Night” του Ελβετού σκηνοθέτη Olivier Zuchuat με θέμα το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου και την εκεί κράτηση και βασανισμό, μεταξύ άλλων, και Ελλήνων ποιητών, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Μενέλαος Λουντέμης.
Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ οι σκηνοθέτες της ταινίας «Mauthaousen», Παναγιώτης Κουντουράς και Αρίσταρχος Παπαδανιήλ , οι οποίοι στο πλαίσιο του αφιερώματος “Lost & Found History – Greek Poets Arrested” πήραν μέρος σε πάνελ ομιλητών μαζί με την Αυστριακή ιστορικό Elisabeth Luif, τον Ελβετό σκηνοθέτη Olivier Zuchuat και την Ελληνίδα ηθοποιό, ποιήτρια Σίσσυ Δουτσίου. Το πάνελ συντόνισε η διευθύντρια του φεστιβάλ, Sigrun Höllrigl. Η αφίσα και η οπτική επικοινωνία του φετινού Art Visuals & Poetry Film Festival της Βιέννης ήταν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.
Λίγα λόγια για την ταινία
To πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη (Στέλλα, Ο Δράκος, Κορίτσια στον Ήλιο), και ένα ανεκπλήρωτο όραμά του, που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη. Το αδημοσίευτο κείμενο του Ι. Καμπανέλλη, «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988» -που παραχωρήθηκε από την κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη- γράφτηκε τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιστορικής συναυλίας στο Μαουτχάουζεν, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης 1988 και «ζωντανεύει» στο φυσικό του περιβάλλον -το Mauthausen Memorial της Αυστρίας το 2022- για πρώτη φορά. Ένα μεγάλου μήκους ποιητικό ντοκιμαντέρ και ιδιότυπο μιούζικαλ, που παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση στην Καντάτα Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνευμένη από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), η οποία κυκλοφόρησε με την άδεια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και πολιτικού ακτιβιστή Μίκη Θεοδωράκη (Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο) ένα μόλις μήνα πριν αναχωρήσει οριστικά για τη «Γειτονιά των Αγγέλων» με ένα κύκνειο «Άσμα Ασμάτων».
Το οπτικοακουστικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Mέλλον.
Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2023 (Best Documentary Nominee), έλαβε Εύφημο Μνεία (Odysseus Awards for Fiction Feature / Experimental Film) στο London Greek Film Festival και πραγματοποίησε ειδική προβολή στην Ακαδημία Αθηνών με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών».
Ταυτότητα ταινίας
«Mauthaousen»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ποίηση-Αδημοσίευτο κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Αφήγηση-Ερμηνεία: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Βιολοντσέλο – Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας
Ιδέα-Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Παραγωγή: Syllipsis, 2023