Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Η Λίνα Φούντογλου είναι μια από τις πιο χαριτωμένες και ταλαντούχες νέες ηθοποιούς που διαθέτει το ελληνικό θέατρο. Πάντα ζωντανή, γλυκιά, εγκάρδια, οικεία και ευγενική, με σύγχρονο γαλλικό αέρα στην κοψιά της, φέτος παίζει στην εξαιρετική παράσταση «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, στο θέατρο «Μεταξουργείο». Μια παράσταση που έχει κερδίσει τους θερμούς επαίνους του κοινού για την τρυφερότητα και τη μαγεία της πλοκής της αλλά και για τις ερμηνείες της από πρωταγωνιστές, γοητευτικούς ανθρώπους, που έχουν δέσει μεταξύ τους και έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή χημεία.
Η συζήτηση που ακολουθεί όμως αφορά την αγάπη της Λίνας και την ευτυχισμένη σχέση της με το φοβερό γάτο της, τον Τούλη, ένα γάτο με βερικοκί – πορτοκαλί χρώμα γούνας, παιχνιδιάρικο αλλά και πειθήνιο χαρακτήρα και πιθανά γονίδια Αβησσυνίας.
Η εξωστρεφής, περίεργη φύση του χαρακτήρα του καθρεφτίζεται στο πρόσωπό του: εκφραστικά μάτια που λάμπουν, μεγάλα αυτιά που αποκαλύπτουν ότι είναι καλός ακροατής και δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την ανθρώπινη οικογένειά του. Ωστόσο ο Τούλης, εκτός από καλός ακροατής, είναι ακόμα καλύτερος ρήτορας, μην πω και ηθοποιός, καθώς δεν πρόκειται απλώς για μια ομιλητική γατούλα αλλά ένα ον που αλλάζει τονικότητες μέσα στην πρόταση, αποχρώσεις, εντάσεις, διάρκειες. “…Κάτι απερίγραπτο. Όποιος έρχεται σπίτι, του παίρνει ώρα να το συνειδητοποιήσει”, μας εξηγεί η Λίνα.
Λίνα, πώς και πότε γνωριστήκατε με τον Τούλη;
*Τον Ιούλιο του 2017, στην Ηλιούπολη, τον είδα και απόρησα με το χρώμα του, δεν το είχα ξαναδεί σε γάτα. Ήταν μικρούλης, κάπου ενάμιση μήνα. Πλησίασα να τον χαϊδέψω, με κοίταξε και έλιωσα. Δύο αλλήθωρα ματάκια κρυμμένα πίσω από δέρμα. Τον πήρα αγκαλιά και τον πήρε ο ύπνος. Θα τον πάρω είπα, τέλος.
Σε ποια φυλή ανήκει;
*Το mink χρώμα του, το σφηνοειδές κεφαλάκι και ο πολύ φιλικός και επικοινωνιακός χαρακτήρας του, δείχνουν ότι προέρχεται από τις γάτες Αβησσυνίας!
Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομά του;
*Φυσικά, να οι επιρροές του ονόματος του Edward-Τούλη: Πρώτον ο σύντροφός μου και μπαμπάς του έχει βρετανική καταγωγή, δεύτερον είμαι ανέκαθεν βρετανόφιλη και μου άρεσε αυτό το όνομα, τρίτον όταν τον υιοθετήσαμε μέναμε σε μια περιοχή της Γλυφάδας όπου κάποιες Ελληνίδες μητέρες φώναζαν με ιδιαίτερη έπαρση ξένα ονόματα στα παιδιά τους. Προφανώς και τονίζω αρνητικά την έπαρση και όχι το να βγάζεις ό,τι όνομα επιθυμείς στο παιδάκι σου. Είχε πλάκα να τον φωνάζω έτσι στη βεράντα, γελούσαμε με αυτό. Το Τούλης όπως βλέπεις, βγαίνει και από το Edward άμα θέλουμε. Ωστόσο μάλλον προέρχεται απ’ το Γατούλης.
Τι ηλικία έχει;
*Τον Ιούνιο θα κλείσει τα 3.
Πριν είχες γάτα ή άλλο κατοικίδιο;
*Πάντα. Θα γίνω κουραστική αν αρχίσω να σου λέω πόσα κατοικίδια είχα έως τα βαθιά γεράματά τους και πόσα έχω. Καταρχάς μεγάλωσα ως μοναχοπαίδι παρέα με τον σκύλο μου την Κανέλα. Αυτή και το χάμστερ μου ήταν οι πρώτοι που έβγαλα μαζί μου από το σπίτι στο σεισμό του ‘99, τότε στα 8 μου. Η πρώτη μου γάτα όμως είναι η Νταίζη, που τώρα μένει με τους γονείς μου καθώς είναι πολύ δεμένη με το χώρο της για να την πάρω στο σπίτι που είμαι.
Πόσο απρόβλεπτη είναι η καθημερινότητα με τον Τούλη;
*Ο Τούλης δεν είναι ακριβώς γάτα. Ίσως λόγω των ματιών του, λόγω της αδερφής του που είναι σκύλος, λειτουργεί και αυτός σαν σκύλος, ή καλύτερα σαν ένα απροσδιόριστο εξελιγμένο πλάσμα που μας έχει επισκεφτεί από άλλον πλανήτη. Όταν κάναμε την πρώτη επέμβαση στα ματάκια του, ξύπνησε από τη νάρκωση και ήθελε συνεχώς να τον κρατάω. Από τότε άρχισα να αντιλαμβάνομαι το είδος του. Ακούει τα πάντα, εννοώ αντιδράει σε όλα σαν να τον εκπαίδευσα, ακούει ιδιαίτερα το κάτω, το μέσα, το έλα, το ανέβα. Και το καλύτερο, μιλάει! Όχι απλώς μια ομιλητική γατούλα αλλά ένα ον που αλλάζει τονικότητες μέσα στην πρόταση, εντάσεις, διάρκειες, κάτι απερίγραπτο αν δεν το δεις. Όποιος έρχεται σπίτι, του παίρνει ώρα να το συνειδητοποιήσει. Έχω πολλούς συναδέλφους μάρτυρες. Σας προσκαλώ να τον δείτε κι εσείς μήπως καταλάβουμε από ποιον πλανήτη ήρθε.
Τι άλλαξε από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή σου;
*Αγαπώ όλα τα ζώα, λατρεύω όσα πέρασαν ή έχω στο πλευρό μου, όλες τις γατούλες που μένουνε με τους γονείς μου, όσες ταΐζω, όσες βλέπω, αλλά ο Τούλης είναι η γάτα που ονειρευόμουν από παιδί. Σα να γεννηθήκαμε ο ένας για να βρει τον άλλον. Με κάθε ζωάκι αλλάζει η ζωή μου προς το καλύτερο αλλά ο Τούλης με έχει κάνει ευτυχισμένη.
Πώς συμπεριφέρεται σε φίλους, γνωστούς και επισκέπτες;
*Πηγαίνει κατευθείαν κοντά τους, τους μιλάει, χαϊδεύεται, τους μυρίζει, τους ρωτάει κάτι στη γλώσσα του, μετάφραση μάλλον «από πού μας έρχεσαι;» και συνεχίζεται…
Πώς φέρεται στα άλλα ζώα;
*Μεγάλωσαν μαζί με τον σκύλο μας, την Μπουμπού, με μισό χρόνο διαφορά. Είναι συμμορία μαζί. Λατρεύονται, παίζουν, έχουν κοινές αποστολές, ο Τούλης της ρίχνει φαγητό απ’ το τραπέζι, τη «βαράει» με το πόδι του (χωρίς νύχι) όταν τη «μαλώνουμε» για σκανταλιά, συχνά κοιμούνται μαζί. Με άλλες γάτες όταν τον φέρνω σε επαφή εντυπωσιάζεται, τις πλησιάζει και πάλι τους μιλάει πολύ. Να σημειώσω δε πως αυτό το πλάσμα δε βγάζει ποτέ νύχια.
Έχει κάποιες συγκεκριμένες παραξενιές;
*Όχι. Αν εξαιρέσω ότι εδώ και τρεις μήνες πάει στο ίδιο σημείο που κάποτε είδαμε ένα ζωύφιο και περιμένει ακίνητος. Δεν ξέρω, μάλλον δεν έχει.
Ποια έκπληξη σου έκανε πρόσφατα;
*Μάου μά μαμά!
Κοιμάστε και μαζί;
*Αγκαλιά, εννοείται!
Ποιες είναι οι γευστικές του προτιμήσεις;
*Το φαΐ του σκύλου στα κρυφά. Κλεμμένο να ‘ναι…
Πώς είναι η επιστροφή στο σπίτι, όταν σε περιμένει μια γάτα;
*Πολυπόθητη και μαγική!
Όταν έχεις κακή διάθεση, πώς αντιδρά;
*Έρχεται πάνω μου χουρχουριστός και μου κάνει πατουσάκια.
Όταν γυρίζεις από διακοπές ή ταξίδι, πώς σε υποδέχεται;
*Καταρχάς έρχεται στην πόρτα, βγάζει ένα λόγο σε παραπονιάρικο τόνο. Τον παίρνω αγκαλιά κι έπειτα δεν ξεκολλάει ο μαμάκιας. Πιο μετά έρχεται η απόλυτη συνειδητοποίηση του γυρισμού και τρέχει με χαρά σε όλο το σπίτι επί ώρες ή παίζουμε κρυφτοκυνηγητό.
«Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος», είχε πει ο Σίγκμουντ Φρόιντ. Πώς το σχολιάζεις;
*Μα συμφωνώ! Υπάρχει και μια θεωρία ότι είναι εξωγήινης προέλευσης. Χα χα! Σίγουρα πάντως έρχομαι πιο κοντά στο να απαντώ τα πώς και τα γιατί. Νιώθω πιο κοντά στη νομοτέλεια του σύμπαντος όλου.
Πώς οραματίζεσαι το κοινό σας μέλλον;
*Με πολλή αγάπη και πολλή τέχνη!
Πού μπορούμε να σε δούμε στο θέατρο φέτος, Λίνα;
*Αυτήν την περίοδο παίζω στην παράσταση «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του William Gibson, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, στο θέατρο «Μεταξουργείο». Υποδύομαι την Κέητ Κέλλερ, τη νεαρή μητέρα της Έλεν Κέλλερ που είναι τυφλοκωφή. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της γνωστής Έλεν Κέλλερ και της δασκάλας της, Άννυ Σάλλιβαν. Είναι ένα πολύ όμορφο έργο και χαίρομαι ιδιαίτερα που το κοινό έχει συγκινηθεί και το έχει αγκαλιάσει.
Ποιες στιγμές από τη σταδιοδρομία σου σε κάνουν περήφανη;
*Είμαι πολύ περήφανη για όλες τις δουλειές που έχω κάνει στο θέατρο, για να μην αδικήσω κάποια θα αναφέρω μόνο τις δουλειές της προηγούμενης σεζόν, «Βέντλα-Το Ξύπνημα της Άνοιξης» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκηνοθεσία Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, όπου υποδυόμουν την κεντρική ηρωίδα Βέντλα Μπέργκμαν, καθώς και «Νάρκισσος και Ηχώ» βασισμένο στο έργο του Νότη Περγιάλη, όπου υποδύθηκα την Ηχώ. Είμαι ιδρύτρια της ομάδας Nail.hitnrun και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά. Επίσης γράφω ποίηση στη δική μου στήλη στο 3pointmagazine.gr.
Η Λίνα Φούντογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτη της Δραματικής Σχολής Αθηνών “Γιώργος Θεοδοσιάδης” με υποτροφία, καθώς και του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Urbn Theatr, του Θεάτρου Μεταξουργείου κ.ά.
Πρωταγωνίστησε στην παράσταση “Βέντλα – Το Ξύπνημα της Άνοιξης” του Frank Wedekind στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε παραστάσεις του Urbn Theatr, στην ταινία DER που βραβεύτηκε στο Λονδίνο από το London Greek Film Festival, στον πιλότο της τηλεοπτικής σειράς EGO, στα επίσημα video clip “ Έλα Κοντά μου” του Παύλου Παυλίδη & B-Movies και “High Command” του βρετανικού συγκροτήματος Detachments καθώς και σε περισσότερες από δεκαπέντες ταινίες μικρού μήκους της Nail.hitnrun όπως Carol (Ορφέας στον Άδη, Tennessee Williams), Dead Inside, Lolita’s Revolution κ.ά.
Είναι συνιδρύτρια της κινηματογραφικής ομάδας Nail.hitnrun με την οποία έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά από την ίδρυσή του. Έχει διδάξει υποκριτική στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια Workshop της ομάδας Nail.hitnrun σε Φεστιβάλ, ΔΗΠΕΘΕ και στη Δραματική Σχολή Αθηνών “Γ. Θεοδοσιάδης”.
Το 2019 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για τη συνεισφορά της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “δημιουργικό μηδέν”, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μαθήτρια του Νάνου Βαλαωρίτη στον γραπτό λόγο, και διατηρεί τη στήλη “Απεριορίστων (δια)δρομών” στο 3pointmagazine ενώ ποιήματά της μεταφράστηκαν στα Γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο Riveneuve Continents.
- Αναλυτικά για την παράσταση, διαβάστε εδώ:
«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», το έργο – ύμνος στη ζωή ανεβαίνει στο θέατρο “Μεταξουργείο”
***
“Βέντλα – Το Ξύπνημα της Άνοιξης”. Φωτογραφία: Σάκης Αναστασόπουλος