20.3 C
Athens
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η «Κόρη της Θήρας» είδε το φως της ημέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού

«Άθλια είναι η κατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, το οποίο, εκτός από το ότι δεν επαρκεί για την έκθεση των ευρημάτων, καταρρέει κιόλας! Χαρακτηριστικό είναι πως οι εκθέσεις γίνονται στο υπόγειο, δίπλα στις αποθήκες, ενώ το κτίριο απειλεί η υγρασία. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που σήμερα βρίσκεται στις αποθήκες γιατί δεν χωράει (!) να εκτεθεί είναι και η μαρμάρινη κόρη του 640 π.Χ., ύψους 2,40 μ. και βάρους 750 κιλά».

Το δημοσίευμα συνοδευόταν από τη φωτογραφία της κόρης με την παρακάτω λεζάντα: «Η μαρμάρινη δαιδαλική Κόρη (2.40μ ύψος, 750 κιλά βάρος) ζητά μια …θέση στο Μουσείο Θήρας».

«Καταρρέει το Μουσείο Θήρας», αυτό ήταν ο τίτλος στο κείμενο της εφημερίδας και παρακάτω διαβάζαμε: «Συντηρήσεις, στερεώσεις και καθαρισμούς αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αρχαία Θήρα, αφού, όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, “ο αρχαιολογικός χώρος έχει απόλυτη ανάγκη ανάδειξης και συντήρησης, διότι η κατάστασή του είναι άθλια”.
Το ΚΑΣ ενέκρινε τη σχετική μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στην πρόσβαση, στο φυλάκιο (θα μετατραπεί σε εκδοτήριο) και στις διαδρομές, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει πρόσβαση σε κεντρικά κτίρια της αρχαίας πόλης και στο θέατρο της εποχής των Πτολεμαίων.
Τα ευρήματα του χώρου θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν, τα μνημεία θα στερεωθούν (δεν θα γίνουν αναστηλώσεις), ενώ τα πιο ευαίσθητα κομμάτια θα πάνε στο μουσείο.
Οι προτάσεις της Εφορείας αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από το ΚΑΣ, το οποίο εκτίμησε πως δεν έχει όλα τα στοιχεία για να γνωμοδοτήσει, γι’ αυτό θα επανέλθει… προσεχώς»…

***

Αυτό διαβάσαμε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», στη σελίδα 33, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου του 2001.
Από τότε πέρασαν 21 χρόνια και δέκα (10) κυβερνήσεις. Τελικά την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 η «Κόρη της Θήρας» μεταφέρθηκε από την αποθήκη και είδε το φως της ημέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκαν στο, υπό ανακαίνιση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Κόρης της Θήρας.
Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στη βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με τον δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη «η Σαντορίνη το 2023 θα έχει και τα δύο της μουσεία αποκατεστημένα. Μαζί με το Ακρωτήρι και με μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που γίνονται στο νησί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Σαντορίνη εγγράφεται πλέον ως ένας πολύ δυνατός πολιτιστικός προορισμός της Μεσογείου».

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -