14.7 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

舊時代將慶祝孩子們。 新年快樂,新年快樂

«Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά. Καλή χρονιά, χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά»…
Αυτό γράφει ο παραπάνω τίτλος με την παραδοσιακή κινεζική γραφή, ενώ στην απλοποιημένη γραφή η ίδια ευχή γράφεται με τον εξής τρόπο:

旧时代将庆祝孩子们。 美好的一年,新年快乐的黄金

Η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Τα χαρακτηριστικά της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Οικογενειακή γιορτή. Αναμένονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετακινήσεις, προκειμένου οι Κινέζοι να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θυμίζει κάτι από την αμερικανική εορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day).
Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (15 Φεβρουαρίου το 2022). Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.
Ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη.

Το 2022 η Κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος της Τίγρης ή το έτος 4720 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.). Η υποδοχή του νέου χρόνου αρχίζει την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό.

***

Οι επόμενοι εορτασμοί

2023: 22 Ιανουαρίου (Έτος του Κουνελιού)
2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)
2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)
2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Αλόγου)
2027: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)
2028: 26 Ιανουαρίου (Έτος του Πίθηκου)
2029: 13 Φεβρουαρίου (Έτος Κόκορα)
2030: 3 Φεβρουαρίου (Έτος του Σκύλου)
2031: 23 Ιανουαρίου (Έτος του Γουρουνιού)
2032: 11 Φεβρουαρίου (Έτος του Αρουραίου)

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας χρησιμοποιεί επίσημα το Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως και οι δυτικές χώρες. Παρ’ όλα αυτά η Κινέζικη Πρωτοχρονιά δεν συμπίπτει την 1η Ιανουαρίου αλλά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, αφού βασίζεται ακόμη και σήμερα στο αρχαίο κινεζικό ημερολόγιο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν όταν, σύμφωνα με την παράδοση, το ημερολόγιο αυτό επινοήθηκε και εγκαθιδρύθηκε από τον Κινέζο αυτοκράτορα Χουανγκντί το 2637 π.Χ. Όπως και πολλά άλλα ημερολόγια του κόσμου το Κινέζικο είναι κι αυτό ένας συνδυασμός ηλιακού και σεληνιακού ημερολογίου και βασίζεται μερικώς τουλάχιστον στις φάσεις της Σελήνης, ένα μηνιαίο φαινόμενο που είναι εμφανές σε όλους. Σύμφωνα με το ημερολόγιο αυτό ένα κανονικό έτος έχει 12 σεληνιακούς μήνες, ενώ ένα δίσεκτο έτος έχει 13 σεληνιακούς μήνες. Σε ημέρες το κανονικό έτος διαρκεί από 353 έως 355 ημέρες, ενώ ένα δίσεκτο έτος διαρκεί από 383 έως 385 ημέρες. Με αυτά ως βάση στο κινεζικό ημερολόγιο η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες που επαναλαμβάνονται σε μια περίοδο 60 ετών, ενώ κάθε έτος παίρνει την ονομασία ενός ζώου.

***

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.
Για παράδειγμα όσοι γεννηθούν το Έτος της Τίγρης είναι δυναμικοί και φιλόδοξοι, τολμηροί και θαρραλέοι, ενθουσιώδεις και γενναιόδωροι, με αυτοπεποίθηση και αισθήματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Το Κινέζικο Νέο Έτος είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές κινεζικές αργίες. Αποτελείται από μια περίοδο εορτασμών που αρχίζουν την κινέζικη πρωτοχρονιά, την πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου. Αυτή είναι η ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το Κινέζικο Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, τη δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ με τη ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.
Θυμίζουμε ότι μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.

***

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη μεγάλη γιορτή της Κίνας.

-Το παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι βασίζεται στις κινήσεις του φεγγαριού και του ήλιου. Η ακριβής ημερομηνία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στο γρηγοριανό ημερολόγιο πέφτει από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.

-Η γιορτή της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς έχει τις απαρχές της στη δυναστεία των Σανγκ (μεταξύ 1600 και 1100 π.Χ.), όταν οι άνθρωποι προσέφεραν θυσίες στους θεούς και στους προγόνους τους για να σηματοδοτήσουν το τέλος της παλιάς εποχής και την αρχή του νέου έτους.

-Ένα θρυλικό άγριο θηρία το οποίο ονομάζεται Nien («Ετος») θεωρούνταν ότι επιτίθετο στους ανθρώπους, στο τέλος κάθε χρόνου. Και για αυτό οι χωρικοί έκαναν δυνατούς θορύβους και χρησιμοποιούσαν λαμπερά φώτα για να το τρομάξει και να το διώξουν μακριά. Και κάπως έτσι καταλήξαμε στους σημερινούς εορτασμούς της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στις οποίες υπάρχουν στοιχεία από όλες αυτές τις… θρυλικές ιστορίες.

-Ενώ το δυτικό ζωδιακό σύστημα χωρίζεται σε 12 μήνες, το κινεζικό ζωδιακό σύστημα χωρίζεται σε 12 χρόνια. Έτσι κάθε χρόνος μιας 12ετίας αντιστοιχεί σε ένα ζώδιο. Τα κινεζικά ζώδια είναι συνδεδεμένα με ζώα: αρουραίος, βόδι, η τίγρη, το κουνέλι, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, πρόβατο, ο πίθηκος, ο κόκορας, ο σκύλος και ο χοίρος.

– Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα επειδή συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη. Μάλιστα οι γονείς δίνουν στα ανύπαντρα παιδιά τους κόκκινους φακέλους με χρήματα, ως δώρο.

***

Το πιο σημαντικό οικογενειακό γεύμα είναι αυτό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι οικογένειες των Κινέζων θα φάνε παραδοσιακά κινεζικά φαγητά όπως κοτόπουλα, ψάρια και ζυμαρικά. Επίσης κέικ ρυζιού, το οποίο είναι το προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.

Το πιο δημοφιλές φρούτο της γιορτής είναι το μανταρίνι.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φαγητά που σερβίρονται την Πρωτοχρονιά το yu sheng έχει συμβολική σημασία, επειδή φωνητικά ηχεί όπως οι λέξεις «αφθονία» και «μακροζωία». Φέρνοντας στο τραπέζι την πιατέλα με χωριστά τα διάφορα στοιχεία του φαγητού, τα γκαρσόνια εύχονται «feng sheng shui qi» (πρόοδο στη δουλειά) και «qing chun chang zhu» (αιώνια νεότητα).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -