Όλοι θυμόμαστε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία… Η «Ιωάννα του μετρό» του Σέρβου θεατρικού συγγραφέα Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς περιγράφει τη μοίρα των προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στο πρόσωπο αυτής της χώρας σκιαγραφείται η μοίρα όλων των προσφύγων που έφυγαν από τον πόλεμο και έφθασαν στην Αθήνα, καθώς και την ανθρώπινη τραγωδία, την εκμηδένιση των αξιών και την καταστροφή της ιστορίας στην πατρίδα τους.
Η «Ιωάννα του μετρό» του βραβευμένου Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς, μετά την επιτυχημένη της πορεία στα θέατρα της Αττικής, και στις on demand προβολές θα ταξιδέψει στο Τορόντο.
Ο Κώστας Αρζόγλου, ο οποίος σκηνοθετεί την «Ιωάννα του μετρό», θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα επέλεξε για διεθνή προβολή τον Καναδά και τον τηλεοπτικό σταθμό τη ομογένειας BCI Media Group.
Η προβολή θα γίνει μέσα στο Ιανουάριο.
Ο Κώστας Αρζόγλου και ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους, ο ιδρυτής και διευθυντής της BCI Media Ιnc, που είναι η φωνή της ομογένειας, έδωσαν συνέντευξη στο «Θεατρικό Αναλόγιο» όπου και έκλεισαν τη συμφωνία.
Αυτό το θεατρικό έργο αγγίζει μία κορυφαία πρόκληση των καιρών και ένα παγκόσμιο φαινόμενο της μετακίνησης προσφύγων και σίγουρα δεν έχουμε να αντιμετωπίζουμε μία κρίση αριθμών, αλλά μία κρίση αλληλεγγύης.
Πόλεμος, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπανάπτυξη και φυσικές καταστροφές οδηγούν περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Οι πρόσφυγες ξεριζώνονται και βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, δεν βασίζονται στην προστασία της χώρας, οι κυβερνήσεις αν και εγγυώνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους πολίτες τους, για τους πρόσφυγες όμως αυτό το δίκτυ ασφαλείας εξαφανίζεται.
Το θεατρικό έργο «Ιωάννα του μετρό» παίζεται για πρώτη φορά διεθνώς γιατί για πρώτη φορά ο συγγραφέας Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα.
Πρόκειται για ένα έργο βαθιά αντιπολεμικό και αντιεξουσιαστικό, που μας οδηγεί στις σκοτεινές διαδρομές της ανθρώπινης μοίρας, στα τραγικά αδιέξοδα και μας προσφέρει ένα ζωντανό ανθρωπιστικό μήνυμα.
Η επιλογή αυτού του έργου δεν είναι τυχαία. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο προσεγγίζει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, γιατί εκφράζει την έμπρακτη αντίσταση, ενάντια στο ρατσισμό, τη βία και την κοινωνική κακοποίηση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα.
Ο Dušan Spasojevic, ο Σέρβος πρέσβης στην Ελλάδα, έθεσε υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας το θεατρικό αυτό έργο.
Ο συγγραφέας
Ο Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς γεννήθηκε το 1942 στο Τσβετόγιεβατς της Σερβίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Εργάσθηκε ως διευθυντής του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Γιουγκοσλαβίας (Prosveta) από το 1970 ως το 1991. Από το 1991 ως το 1993 έζησε αυτοεξόριστος στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, τρία θεατρικά έργα και μία βιογραφία του Μιλόσεβιτς. Το μυθιστόρημα “Διαθήκη” (1986) έκανε, μέσα σε οκτώ μήνες, δέκα διαδοχικές ανατυπώσεις (60.000 αντίτυπα), η επιτυχία όμως αυτή ενόχλησε τη λογοκρισία, η οποία απαγόρευσε την κυκλοφορία του με το σκεπτικό ότι ο συγγραφέας παρουσίαζε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα του. Η “Διαθήκη” βραβεύτηκε ως βιβλίο της χρονιάς και, αργότερα, ως βιβλίο της δεκαετίας στη Γιουγκοσλαβία. Τα μυθιστορήματα “Χιόνι στην Αθήνα”, “Η νήσος των Βαλκανίων”, “Ο Χρήστος και τα σκυλιά” γράφτηκαν στην Αθήνα. Ο Στεβάνοβιτς έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του. Έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Η ταυτότητα της παράστασης
«Ιωάννα του μετρό»
Μια ιστορία προσφυγιάς – Πρώτη παγκόσμια παράσταση
Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Οδυσσέας Καραδής
Κάμερα: Ευθύμιος Συρανίδης – Νιόβη Αναγνωστοπούλου
Αrt director trailer -video editing: Αλέξης Ψαράς
Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλέμη
Φωτογράφιση αφίσας: Γιάννης Παυλίδης
Μακιγιάζ: Φιλίτσα Σασσάνη
Κομμωτής: Ιωσήφ Κοκολάκης Beauty & Color
Δημόσιες σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση | email [email protected]
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Χάσκα
Εταιρεία Παραγωγής: Creatists | www.creatists.gr
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Στο ρόλο της Ιωάννας: Τζένη Παντελή
Στο ρόλο του πατέρα: Κώστας Αρζόγλου
Στο ρόλο της μητέρας: Aλεξάνδρα Παντελάκη
Στο ρόλο του αγοριού: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Μουσικές διασκευές/Τούμπα/Ακορντεόν: Βασίλης Μαντούδης
Διάρκεια: 60 λεπτά
Η βιντεοσκόπηση έγινε στο θέατρο Τραίνο στο Ρουφ.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας