Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Το «Girls & Boys» ξεκινά ως κωμωδία και καταλήγει σε τραγωδία. Μια τραγωδία με την πιο απρόβλεπτη αρχή. Είναι αδύνατον, παρακολουθώντας αυτή την παράσταση, να μη συζητήσουμε κατόπιν για τη βία. Γιατί η βία είναι το σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο περιστρέφεται το έργο.
Το «Girls & Boys» είναι, εν γένει, η αστεία, βάναυσα ειλικρινής ιστορία μιας ερωτικής σχέσης η οποία εξιστορείται από μια σκληρή, ταλαντούχα και με γνήσιο χιούμορ γυναίκα. Αλλά η σκιά που ρίχνει μια αποτρόπαια πράξη η οποία συντελείται στους κόλπους της οικογένειας είναι τόσο σκοτεινή, τόσο φρικτή, τόσο ανήκουστη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μένει στο μυαλό του θεατή ίσως για μέρες, ίσως για μήνες, ίσως για χρόνια. Ίσως για πάντα…
Μια γυναίκα γνωρίζει τυχαία τον μέλλοντα σύζυγό της σ’ ένα ιταλικό αεροδρόμιο. Ακολουθεί ένας έντονος, παθιασμένος, τρελός έρωτας. Σύντομα αρχίζουν να φτιάχνουν την κοινή τους ζωή. Αγοράζουν σπίτι, χτίζουν καριέρες, κάνουν παιδιά – μία συνηθισμένη οικογένεια. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη χάρη στην τόλμη της διεισδύει στην κινηματογραφική βιομηχανία και απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική καταξίωση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν, παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή…
Η γυναίκα μάς διηγείται την ιστορία της σχέσης φροντίζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά, σαν οποιαδήποτε εργαζόμενη μητέρα. Προσπαθώντας να είναι στοργική αλλά και πολιτικώς ορθή. Είναι εντυπωσιακό ότι, στα παιδικά παιχνίδια μυθοπλασίας, ο μικρός Danny είναι καταστροφικός ενώ η λίγο μεγαλύτερή του Leanne εποικοδομητική.
Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν τόσο συνηθισμένα. Τα παιδιά μαλώνουν για τους δεινόσαυρους από πλαστελίνη και η Δώρα Παρδάλη στο ρόλο της μαμάς είναι τόσο χαριτωμένη και τόσο διασκεδαστική που ανύποπτος πιστεύεις πως παρακολουθείς stand up comedy. Εκτός από αυτό, όμως, πρόκειται για ένα έργο του Dennis Kelly, του συγγραφέα που μεταξύ άλλων έχει γράψει τα “Ορφανά”, οπότε μπορεί κανείς να είναι αρκετά σίγουρος ότι θα υπάρξει μια κάποια ανατροπή πριν οι θεατές σηκωθούν από τα καθίσματά τους κι ύστερα από ενός λεπτού σιγή γεμάτη νόημα, καταχειροκροτήσουν την ηθοποιό.
Το “Girls & Boys”, παρά τον αθώο τίτλο του, περιέχει μια βαθιά συγκλονιστική και ωμή πράξη βίας. Το κοινό δεν τη βλέπει, αλλά την περιγράφει η αφηγήτρια με τόσο συνταρακτικές λεπτομέρειες, που τη βιώνεις μαζί της.
Ποτέ άλλοτε μια τραγωδία, που σου φέρνει στο νου ευριπίδεια τραγωδία, δεν αντιμετωπίστηκε με τόσο απολαυστικά σύγχρονη ματιά. Μια παράσταση με δυναμική στη σκηνοθεσία (Άννα-Μαρία Στεφαδούρου) και σαφήνεια στη σκηνογραφία (Ηλέκτρα Σταμπούλου). Στα πλεονεκτήματά της και το εξαίρετο κοστούμι που επιμελήθηκε η Βασιλική Σύρμα.
Η Δώρα Παρδάλη δίνει μια καθηλωτική ερμηνεία με απλότητα και χαμηλούς τόνους. Αλλάζει ταχύτητες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτοξεύοντας ένα μονόλογο – σοκ για τη γυναίκα, για τον έρωτα, για τον γάμο, την καριέρα, τη μητρότητα και τη ζήλια.
Μια υπέροχη ερμηνεία που απλά δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Πρόκειται για έναν υποκριτικό άθλο 90 λεπτών ο οποίος σου κόβει την ανάσα… Ένας από τους πιο συναρπαστικούς μονολόγους που είδαμε την τελευταία τετραετία.
***
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
«Δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος, αλλά μόνο επειδή δεν ήμουν καλός σε αυτό. Δεν υπήρξα ποτέ ο σκληρός τύπος, αλλά πιθανώς να υπάρχει κάπου μέσα μου ένα κομμάτι που να επιθυμεί να σκοτώσει κάποιον. Μη με παρεξηγείτε. Δεν φαντασιώνομαι πάνω στη βία, στην πραγματικότητα με αρρωσταίνει. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία πλευρά μου, σε ένα παράλληλο σύμπαν, που την ευχαριστιέται. Πολλοί άντρες το κάνουν. Υπάρχει κάτι στους άντρες που τους ωθεί στη βία και η ανατροφή και η επίγνωση είναι τα αντίδοτα. Οι άνδρες χρειάζονται την αρρενωπότητα και οι γυναίκες τη θηλυκότητα. Αλλά υπάρχουν άνδρες εκεί έξω για τους οποίους η επιβεβαίωση του ανδρισμού τους συνεπάγεται την αδυναμία τους να χάσουν ή να λυγίσουν, παρά μόνο να σπάσουν ολοκληρωτικά. Εκείνος ήταν ένας από αυτούς τους άνδρες, με μία ωρολογιακή βόμβα που περίμενε να εκραγεί μέσα του». [Απόσπασμα από συνέντευξη του Dennis Kelly στην εφημερίδα “The Guardian”].
Σημείωμα από τη σκηνοθέτιδα Άννα-Μαρία Στεφαδούρου
«Η οπτική της δικής μας παράστασης και η κύρια προτεραιότητά μας είναι να ειπωθεί αυτή η ιστορία, στην Ελλάδα, τώρα. Όλο αυτόν τον καιρό, που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση, επιχειρήσεις – η μία μετά την άλλη – κλείνουν, και οι άνδρες συχνά δεν μπορούν πια να προσφέρουν οικονομικά στο σπίτι και την οικογένεια. Σ’ αυτές τις συνθήκες αμέτρητα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με μια σκληρή πραγματικότητα: αδυνατούν να διαχειριστούν αλλαγές στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον, ειδικά όταν πρόκειται για αλλαγές στην εισοδηματική τους ισορροπία. Οι ρόλοι του αρσενικού και θηλυκού ορίζονται και εξυπηρετούνται, σχεδόν ασυνείδητα, από ετεροπροσδιορισμούς, παλαιικούς νόμους κι έναν συντηρητισμό, που κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχει ξεπεραστεί. Όχι, στην ουσία του όμως. Συναισθηματικά ανώριμοι και θεμελιωδώς ανασφαλείς, φέρονται σαν «κορίτσια και αγόρια», με συνέπειες τέτοιες, που η παράβλεψή τους ισοδυναμεί με σιωπηρή συναίνεση σε έγκλημα».
***
Ταυτότητα παράστασης
«Girls & Boys»
Του Dennis Kelly
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Στεφαδούρου
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Φωτογραφίες: Μαρία Μακράκη, Χριστίνα Δενδρινού
Trailer: Έλενα Κώτση
Προβολή – Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Πρωταγωνιστεί η Δώρα Παρδάλη
Κάθε Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Προπώληση
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”
Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα
Τέταρτος χρόνος
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Πλησίον μετρό «Κεραμεικός»
Τηλέφωνο: 210 345 5020
- Διαβάστε επίσης:
Δώρα Παρδάλη: Το σημαντικό στο θέατρο είναι το αίσθημα συνενοχής μεταξύ θεατών και ηθοποιών