12.6 C
Athens
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Γιώργος Κουζούνης. Ο πρωτοποριακός ζωγράφος που έγινε γνωστός από τις γιγαντοαφίσες για το σινεμά

«Ανάμεσα σ’ ένα νεκρό παρελθόν και σ’ ένα άδειο μέλλον, το παρόν είναι το μόνο χειροπιαστό», αυτό υποστήριζε ο ζωγράφος Γιώργος Κουζούνης σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Ήταν ένας εξαίρετος καλλιτέχνης που δημιούργησε έργα πρωτοποριακά για την εποχή του αλλά τελικά είχε παραμείνει σχεδόν άγνωστος, αν και η συμμετοχή του σε εκθέσεις ήταν πλούσια. Έγινε γνωστός κυρίως από τις γιγαντοαφίσες για τον κινηματογράφο. Όπως ακριβώς κάποιοι ηθοποιοί που έχουν κάνει ώρες στο θεατρικό σανίδι και… αναγνωρίζονται ύστερα από 30 δευτερόλεπτα παρουσίας σε μια τηλεοπτική διαφήμιση.

 

 

Από την έκθεση για τον Κουζούνη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εδώ η “οικογενειακή” γωνιά με το πορτρέτο του δεξιά.

 

Ο Κουζούνης γεννήθηκε στην Κούταλη της Προποντίδας το 1922. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με καθηγητές τον Δημήτρη Μπισκίνη και τον Ουμβέρτο Αργυρό. Από το 1938, όταν ο αδελφός του Κώστας Κουζούνης και ο Στέφανος Αλμαλιώτης διατηρούσαν τα ατελιέ τους δίπλα δίπλα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 15, μυήθηκε στη γιγαντοαφίσα ή ντεκόρ, όπως λεγόταν τότε.

 

Οι γερανοί στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Αργότερα οι ιστορικοί της τέχνης πρόσεξαν αυτές τις αφίσες και τους προσέδωσαν την ιδιότητα του εικαστικού έργου, παρά τη –φαινομενική– προχειρότητα με την οποία φτιάχνονταν. Οι αφίσες αυτές φέρουν τις υπογραφές μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, το έργο των οποίων έχει σφραγίσει την εικαστική δημιουργία στη χώρα μας. Είναι «παιδιά» μεταξύ άλλων του Στέφανου Αλμαλιώτη, του Γιώργου Βακιρτζή, του Νικόλαου Ανδρεάκου, του Σπύρου Βασιλείου, του Νίκου Νικολαΐδη, του Κώστα Γρηγοριάδη, των αδερφών Γιώργου και Κώστα Κουζούνη, του Γεράσιμου Τουλιάτου, του Βασίλη Δημητρίου, του Ανδρέα Βαζόπουλου, του Μανώλη Παναγιωτόπουλου, του Βαγγέλη Φαεινού, του Χαράλαμπου Σεράση και του νεότερου όλων, του Μάριου Χονδρογιάννη

 

Ο Άντονι Κουίν και η Μελίνα Μερκούρη. Λεπτομέρειες από τις κινηματογραφικές αφίσες του Γιώργου Κουζούνη.

Ο Γιώργος Κουζούνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1975 δημιούργησε χιλιάδες ντεκόρ για τους κινηματογράφους Παλλάς, Τιτάνια, Ρεξ, Κοτοπούλη, Αθήναιον, Πάνθεον κ.α. Διετέλεσε, επίσης, καλλιτεχνικός σύμβουλος της εταιρείας «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης» (προδιαφημίσεις – καλλιτεχνική προβολή ταινιών).

 

…και εδώ στο παράθυρο του ζωγράφου.

Μια γατούλα στην αγκαλιά της κυρίας της…

 

Έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και έχει εικονογραφήσει βιβλία. Το εικαστικό έργο του έχει παρουσιαστεί σε πανελλήνιες, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Πινακοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί πορτρέτα πρωθυπουργών φιλοτεχνημένα από τον ίδιο. Έργα του επίσης βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Τα “γυμνά” ήταν από τα αγαπημένα θέματα του ζωγράφου.

Επίσης ο Κουζούνης δημιούργησε το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Μοσχάτου, στο οποίο και δίδαξε για 10 χρόνια.

Για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου διοργάνωσε αναδρομική έκθεση προς τιμήν του, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (19 Απριλίου 2018 – 6 Μαΐου 2018).

 

 

Με τη διοργάνωση αυτή ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου εκπλήρωσε με συμβολικό τρόπο, ένα χρέος στον ζωγράφο και δημιουργό τόσο για τη σημαντική συνεισφορά του στο χώρο της τέχνης όσο και για την ανιδιοτελή προσφορά του επί σειρά ετών στην πόλη του Μοσχάτου. Μέσα από την έκθεση αυτή, στην οποία αποτυπώθηκε η εικαστική πορεία του, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη δημιουργική ματιά και το πολυσχιδές έργο του Γιώργου Κουζούνη.
Στην έκθεση υπήρχαν αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις θεματικές ενότητες της καλλιτεχνικής του πορείας, εποπτικό τεκμηριωτικό υλικό (φωτογραφίες, χρονολόγιο, δημοσιεύσεις) καθώς και πλούσιο εκθεσιακό υλικό με σχέδια, βιβλία εργαλεία.

 

Ηρεμία στο λιμάνι της Σαντορίνης.

 

Η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Κουζούνη στο Ίδρυμα Κακογιάννη θα επιχειρήσει να καταγράψει τη σημασία του έργου του και να την επικοινωνήσει σε ένα ευρύτερο κοινό.

*Η πρώτη φωτογραφία είναι κινηματογραφική αφίσα από την ταινία του 1956 «Η άγνωστος». Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Έπαιζαν οι ηθοποιοί: Κυβέλη και Γιώργος Παππάς. Ακόμη: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Αλέκος Αλεξανδράκης, Χρήστος Ευθυμίου και Μίμης Φωτόπουλος. Σε πρώτη εμφάνιση η Μάρθα Καραγιάννη. Ο μικρός Νίκος Πιλάβιος (ο γνωστός «Παραμυθάς») και επίσης: Ελένη Ζαφειρίου, Βύρων Πάλλης, Κυβέλη Θεοχάρη, Περικλής Χριστοφορίδης, Θάνος Τζενεράλης, Γκίκας Μπινιάρης, Βάνα Φιλιππίδου. Τέλος η εκπληκτική τραγουδίστρια Μάγια Μελάγια.

  • Όλες οι φωτογραφίες (εκτός από τη βασική) είναι του catisart.gr από την έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -