15.6 C
Athens
Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ο Γιάννης Σιδέρης περιμένει ακόμα να ανοίξει και πάλι επιτέλους το Θεατρικό Μουσείο

Του Παναγιώτη Μήλα

Το Θεατρικό Μουσείο ήταν έργο του Γιάννη Σιδέρη. Εκείνος το σκέφτηκε. Εκείνος το ξεκίνησε. Εκείνος το άνοιξε και ήταν ο πρώτος έφορος του Μουσείου από το 1938 έως τον θάνατό του το 1975.

Ο Γιάννης Σιδέρης [1898 – 1975) υπήρξε ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου, κριτικός θεάτρου αλλά διατέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση καθώς και σε Δραματικές Σχολές.

Είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή στο μάθημα της Ιστορίας, στο ΣΤ΄ Γυμνάσιο Αρρένων της Αθήνας, την εποχή που στεγαζόταν στο Κουκάκι, στο κτήριο της οδού Φαλήρου 20.

Τον έζησα την ώρα της δουλειάς. Δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Δεν άφηνε καμιά εκκρεμότητα. Δεν άφηνε άλυτο κανένα πρόβλημα.

Γι΄ αυτό είμαι σίγουρος ότι αν ζούσε το Θεατρικό Μουσείο δεν θα είχε κλείσει ούτε για δεκατέσσερα δευτερόλεπτα.

Κι όμως το Θεατρικό Μουσείο – στη χώρα που καμαρώνουμε ότι “γέννησε” το θέατρο – είναι κλειστό από το 2010. Ούτε ένα, ούτε δύο χρόνια… Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια κλειστό…

***

Η αδιαφορία των υπευθύνων άνοιξε την όρεξη των «ποντικών» που μόνο μέσα στο 2016 διέρρηξαν το Μουσείο δύο φορές.

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, είχε προγραμματιστεί, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού να ξεκινήσει η μεταφορά της βιβλιοθήκης του από τα Πατήσια, στο κτήριο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή.

Όμως πάλι πρόλαβαν οι «ποντικοί» και διέρρηξαν τον χώρο και άδειασαν τη βιβλιοθήκη.
Την ίδια ημέρα [20 Φεβρουαρίου 2018] ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου θα στεγαστούν στην οικία του Αλέξανδρου Σούτσου, επί της οδού Σταδίου 47.

Παρόμοια ανακοίνωση – για το κτήριο της οδού Σταδίου 47 – έγινε και το 2020.
Εν τω μεταξύ, την Πρωτομαγιά του 2020 το κτήριο έπαθε καταστροφές από μεγάλη πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από τον 2ο όροφο, όπου και περιορίστηκε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του ξύλινου πατώματος, να καταρρεύσει η δίρριχτη ξύλινη στέγη και να γίνουν περαιτέρω εκτεταμένες ζημιές στους υποκείμενους ορόφους.

Η κατάσταση του κτηρίου Αλεξάνδρου Σούτσου μετά την πυρκαγιά.

Άρχισαν αμέσως εργασίες επισκευής και συντήρησης και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 με νέα ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε για άλλη μια φορά γνωστό ότι η οικία του ευεργέτη Αλεξάνδρου Σούτσου θα στεγάσει την πλούσια κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η συνολική επιφάνεια των υφιστάμενων χώρων του ακινήτου ανέρχεται σε 1.974 τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, πατάρι ισογείου, 1ο και 2ο όροφο και σοφίτα.
Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Αλέξανδρου Σούτσου που διαχειρίζεται η «Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου».

***

Άποψη της ξύλινης κλίμακας μετά την πυρκαγιά του 2020.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, «το κτήριο είναι τεκμήριο της εξέλιξης του εμπορικού – ιστορικού κέντρου των Αθηνών και ανήκει στο δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

»Αποτελεί τυπικό δείγμα κτηρίου αστικού κλασικισμού, με πλούσιο μορφολογικό διάκοσμο, στην κύρια όψη επί της οδού Σταδίου. Υπήρξε η οικία του Αλέξανδρου Σούτσου, ευεργέτη των εικαστικών τεχνών. Το 1896, με τη διαθήκη του, δώρισε την οικία του στο ελληνικό κράτος μαζί με τις συλλογές και την επίπλωσή της για να δημιουργηθεί η Εθνική Πινακοθήκη. Το 1900 με την έναρξη της λειτουργίας της Εθνικής Πινακοθήκης, η συλλογή πέρασε στο Ίδρυμα. Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, εξαιτίας της μετατροπής του σε εμπορικό κατάστημα, παρουσίασε σοβαρά στατικά προβλήματα, ήδη εδώ και δεκαετίες, γι’ αυτό και σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του, το 2012.

»Ο σεισμός του 2018 και η πυρκαγιά του Μαΐου του 2020 επιβάρυναν περαιτέρω το κτήριο.
»Ήδη δρομολογούμε, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Έτσι, ώστε να αποκαταστήσουμε το κτήριο και να του δώσουμε νέα χρήση, η οποία να σέβεται και να αναδεικνύει την αρχική μορφή του κτηρίου. Η οικία Σούτσου, μετά την αποκατάστασή της θα στεγάσει μέρος της πλούσιας κληρονομιάς του Θεατρικού Μουσείου, το πολύτιμο αρχείο του και την προστατευόμενη Θεατρική Βιβλιοθήκη του, ώστε να γίνουν και πάλι προσβάσιμα σε όλους».

Αυτοψία στο μέγαρο του Αλέξανδρου Σούτσου, μετά την επισκευή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού κλείνει με αναφορά στην πολύτιμη Συλλογή του Θεατρικού Μουσείου

Όπως σημειώνει «εντός του αποκατεστημένου κελύφους, σε μόνιμο και ασφαλή χώρο, προορίζεται να ενταχθεί το Αρχείο και η Θεατρική Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου, χαρακτηρισμένο μνημείο ως σύνολο, έτσι ώστε να αποτελέσουν αντικείμενα έκθεσης και έρευνας για τους ειδικούς μελετητές και το ευρύ κοινό.

»Η συλλογή, κυριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί την πλουσιότερη συλλογή θεατρικού υλικού στην Ελλάδα και ίσως τη μοναδική πηγή μελέτης και έρευνας όλων των αρχείων που αφορούν το ελληνικό θέατρο. Περιλαμβάνει τη Θεατρική Βιβλιοθήκη, με χιλιάδες τόμους μελετών και θεατρικών έργων και την πληρέστερη συλλογή αποκομμάτων Τύπου. Απαρτίζεται από εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο, οι οποίες χρονολογούνται από το 1736, καθώς και από πλούσια συλλογή χειρογράφων από το 1860 και εξής.

»Ενδεικτικά περιλαμβάνει θεατρικές εκδόσεις και ανέκδοτα θεατρικά έργα ή χειρόγραφα, ελληνικές και ξένες θεατρολογικές εκδόσεις και μελέτες, αρχείο αποκομμάτων Τύπου, θεατρολογικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, λευκώματα, ποικίλες εκδόσεις γενικότερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος κ.α.

»Υπάρχουν, επίσης, ψηφιοποιημένες συλλογές όλου του πρωτογενούς υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και οπτικοακουστικών τεκμηρίων των νεότερων ετών. Η ψηφιακή βάση δεδομένων περιλαμβάνει 26.915 τεκμήρια και 1.000 ώρες οπτικοακουστικού υλικού.

»Η Θεατρική Βιβλιοθήκη, σήμερα, παραμένει αποθηκευμένη σε χώρο της ΕΡΤ, επί της Λεωφόρου Μεσογείων, χωρίς να είναι προσβάσιμη».

***

Το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47 όπως ήταν το 2018.

Ας ευχηθούμε, η επόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου να μας ενημερώνει για τα εγκαίνια του Θεατρικού Μουσείου έτσι ώστε να τιμηθεί και ο εμπνευστής και ιδρυτής του, ο καθηγητής Γιάννης Σιδέρης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -