23.1 C
Athens
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Φρύνη Αρβανίτη: Είπε όχι στον Φράνκο Τζεφιρέλι για να μη «σπάσει» το συμβόλαιό της

Το 1985 το Ηράκλειο της Κρήτης είχε βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος όταν ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι επέλεξε τα ενετικά νεώρια και το επιθαλάσσιο κάστρο Κούλε για το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της κινηματογραφικής μεταφοράς της όπερας του Τζιουζέπε Βέρντι «Οθέλλος», που ήταν βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

Την ίδια περίοδο μια διαφήμιση για παγωτό, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Φρύνη Αρβανίτη, έκανε …θραύση στην ελληνική τηλεόραση. Ο Τζεφιρέλι είδε τη διαφήμιση και ζήτησε να καλέσουν την ηθοποιό να συνεργαστεί μαζί του. Όμως εκείνη έπαιζε στο θέατρο «Διάνα» και δεν ήθελε να «σπάσει» το συμβόλαιό της.

-Αν είχα δεχτεί να πάω ίσως είχε αλλάξει η ζωή μου. Μπορεί να έκανα λάθος, όμως ήθελα να σεβαστώ την υπογραφή μου…

Αυτά είχε πει η Φρύνη Αρβανίτη σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Face to Face» στο κανάλι «Art» και στη δημοσιογράφο Ελευθερία Νταβατζή.
Είχε περιγράψει ακόμα τη συμμετοχή της στις παραστάσεις του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου του Μάνου Κατράκη, του θεάτρου της Άννας Συνοδινού στον Λυκαβηττό και τη μεγάλη περιοδεία με τον θίασο του Δημήτρη Ροντήρη το 1968 στις ΗΠΑ και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως επίσης και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό.

***

Η Φρύνη Αρβανίτη έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από ανάρτησή του στο Facebook γράφοντας τα εξής: «Με μεγάλη θλίψη μάθαμε μόλις από την κόρη της ότι έφυγε από κοντά μας η αξιαγάπητη φίλη και συνάδελφος Φρύνη Αρβανίτη μετά από μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό… Ένα καλοκάγαθο πλάσμα, ακομπλεξάριστο, που έδωσε τόσους σπαρταριστούς ρόλους στο θέατρο και στην τηλεόραση! Πάντα με τον καλό λόγο ήταν για όλους! Καλό ταξίδι αγαπημένη μας Φρύνη…».

***

Η Φρύνη Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Ιουλίου του 1944. Μαθήτευσε στη Νέα Ελεύθερη Σκηνή Κ. Πλούμπη όπου πρωτοεμφανίστηκε, και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΣΕΗ το 1965.
Πήρε μέρος σε τρις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου: Η νεκρή βασίλισσα (1969), Η βεντάλια της λαίδης Oυίντερμηρ (1970) και Νεφέλαι (1970).

«Η βεντάλια της λαίδης Oυίντερμηρ» (1970). Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή: Ελένη Χατζηαργύρη (Κα Έρλυν), Ζώρας Τσάπελης (Λόρδος Ουίντερμηρ), Φρύνη Αρβανίτη (Ε’ Κυρία), Ηρώ Μπιφέρνου (Κα Μπάουντεν), Σπύρος Λουκάς (Γ’ Κύριος), Ιωάννα Κορομπίλη (Α’ Κυρία), Βέρα Ζαβιτσιάνου (Λαίδη Ουίντερμηρ), Φραγκούλης Φραγκούλης (Β’ Κύριος), Νίκος Καζής (Λόρδος Ντάρλιγκτον). Πηγή: Αρχείο © Εθνικού Θεάτρου.

Είχε επίσης σημαντική συνεργασία με θιάσους όπως του Κώστα Χατζηχρήστου, του Αλέκου Αλεξανδράκη, Ελεάνας Απέργη – Βίκτωρα Παγουλάτου, Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή – Κώστα Ρηγόπουλου κ. α., όπου έπαιξε ευρύτατο ρεπερτόριο, από κωμωδία μέχρι αρχαία τραγωδία. Μαθήτρια ακόμα άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο και αργότερα συνέχισε με τις βιντεοπαραγωγές.
Πήρε μέρος στις ταινίες: Το κλωτσοσκούφι (1960), Η νύφη τό ‘σκασε (1962), Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω!… (1984), The… κόπανοι (1987), Ο τρελλογιατρός (1987), Πολίτης Γάμα κατηγορίας (1987), Ο μεγάλος παραμυθάς (1989), Ο Ταμτάκος και η Μιμή του (1989), Η αλήτισσα (1990).

***

Ένας από αυτούς που αποχαιρέτισαν τη Φρύνη Αρβανίτη, ήταν και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, με τον οποίον μοιράστηκαν μια από τις πιο viral σκηνές στον ελληνικό κινηματογράφο, αυτήν στην ταινία «The Κόπανοι». Στο «αντίο» του ο Γιώργος Κωνσταντίνου έγραψε: «Στην Φρύνη χρωστάω την “αιωνιότητα” της αγαπημένης πλέον ατάκας από το The Κόπανοι. Όπως της χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί ήταν από τους ελάχιστους του χώρου με ειλικρινές χαμόγελο. Φίλη μου Φρύνη… “ξεγλίστρησες”… στο καλό».

***

Ο αποχαιρετισμός της την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κοιμητήριο Περιστερίου,  Αναπαύσεως 35 κοντά στο μετρό Ανθούπολης, στις 11.30 το πρωί.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -