Του Παναγιώτη Μήλα
Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έδωσε σε πολλούς την ευκαιρία να εμπνευσθούν και να δημιουργήσουν έργα για να τιμήσουν την επέτειο.
Φυσικά όλοι με καλές προθέσεις, άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης οπωσδήποτε άσχετα και με τον απώτερο στόχο των δημιουργών που κάποιες φορές κρύβουν επιδιώξεις καλυμμένες περίτεχνα με φανταχτερό περιτύλιγμα.
Στην περίπτωση του έργου «Φιλική Εταιρεία. Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος» τα πράγματα είναι απολύτως πεντακάθαρα:
*Το κείμενο των Γιώργου Κοζυράκη και Νεκτάριου Παλαιολόγου υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον στόχο της έκφρασης τιμής στους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρίας. Ασφαλώς είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αφού από την αρχή μέχρι το τέλος περπατάς πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί και κινδυνεύεις να πέσεις στον γκρεμό της φτηνής και άσκοπης διδασκαλίας.
Οι δύο συγγραφείς στήριξαν το έργο τους αυστηρά πάνω στα ιστορικά γεγονότα και φώτισαν τους χαρακτήρες των Φιλικών και των συνεργατών τους. Έφεραν επίσης στο φως άγνωστα περιστατικά αναδεικνύοντας την προσφορά και γυναικών σε αυτή τη αρχική φάση του αγώνα.
*Το έργο αυτό έπεσε σε καλά χέρια. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λιακόπουλος απέφυγε τις ευκολίες και τους φανταχτερούς εντυπωσιασμούς. Προχώρησε με σύνεση και σεβασμό στην ιστορία αλλά κυρίως με βαθιά εκτίμηση στο κείμενο.
*«Δεσμό Άλυτο» με το κείμενο είχαν: Το λιτό σκηνικό του Γιάννη Αρβανίτη, τα παραδοσιακά κοστούμια εποχής του Γιάννη Παυλίδη, ο υποβλητικός και όχι υπερβολικός φωτισμός του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου και η προσεγμένη μουσική επένδυση του Γιώργη Κοντοπόδη.
*Όμως τόσο οι συγγραφείς, όσο και ο σκηνοθέτης είχαν την τύχη να συνεργαστούν με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών:
*Ένα λαμπερό αεικίνητο αστέρι ο Klaidi Kagia, στο πολλά υποσχόμενο ξεκίνημά του.
*Χωρίς περιττές εξάρσεις οι δύο πρωταγωνίστριες: Η δυναμική Μαρσώ Φίλη και η λαμπερή Γωγώ Φάκου. Και οι δύο σήκωσαν επάξια το βάρος των ρόλων τους.
*Την ομάδα των τεσσάρων πρωταγωνιστών και ποιος δεν θα την ήθελε. Στιβαροί, ουσιαστικοί, με μέτρο και ποιότητα. Ο Κωνσταντίνος Πεσλής, ο Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Νικόλας Μπράβος και ο Γιώργης Κοντοπόδης κυριολεκτικά απεικόνισαν θαυμαστά τους πρωτοπόρους αγωνιστές της Ελευθερίας. Αν ήταν ζωγράφοι θα μπορούσαν να συναγωνιστούν τον Επτανήσιο Διονύσιο Τσόκο ο οποίος φιλοτέχνησε τον ιστορικό πίνακα με τον όρκο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
*Τέλος, θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα και στην Marossoulis Productions αφού χρειάζεται τόλμη και τρέλα μια τέτοια παραγωγή η οποία – μετά την Αθήνα και το «Αθηνά» – θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και στους κατοίκους πόλεων της περιφέρειας.
***
Έφτασα στο τέλος και ξέχασα το πιο σημαντικό, που δικαιολογεί και τον τίτλο του θέματος: Όλα τα παραπάνω οφείλονται και μόνο στων συντελεστών της παράστασης τη Φλόγα Δημιουργίας.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Φιλική Εταιρεία. Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος»
Των Γιώργου Κοζυράκη – Νεκτάριου Παλαιολόγου
Σκηνοθεσία: Άλεξ Λιακόπουλος
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Γιάννης Παυλίδης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική επένδυση: Γιώργης Κοντοπόδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρσώ Φίλη
Φωτογραφίες: Γιάννης Παυλίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργης Κοντοπόδης, Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Γωγώ Φάκου, Μαρσώ Φίλη, Klaidi Kagia.
Από την Marossoulis Productions
Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά [χωρίς διάλειμμα]
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
***
Στο «Θερινό Θέατρο Αθηνά»
Διεύθυνση: Δεριγνύ 10
Αθήνα 104 34
Τηλέφωνο: 210-823.73.30
Τιμές εισιτηρίων: 15 και 12 ευρώ
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»