Η φωνή της Γεωργίας Βασιλειάδου, της μοναδικής θείας από το Σικάγο, η φωνή και τα μάτια της αξέχαστης Μελίνας, της «Στέλλας» και οι «Διπλοπενιές» του Σταύρου Ξαρχάκου από τη φωνή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ «παντρεύονται» μαγικά με έργα του Παναγιώτη Τέτση και του Δημήτρη Μυταρά.
Όλα αυτά – και όχι μόνο – στη νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τον τίτλο «Αστυγραφία – Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» και επιμέλεια από την κυρία Συραγώ Τσιάρα.
Θα δούμε ακόμα τους δρόμους της Αθήνας της δεκαετίας του ’60 με τις κινηματογραφικές αφίσες του Γιώργου Βακιρτζή.
Θα θαυμάσουμε την εγκατάσταση του Βλάση Κανιάρη, στην είσοδο του χώρου.
Θα απολαύσουμε τα έργα του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιώργου Παραλή, του Γιάννη Γαΐτη και της Μαρίας Χρουσάκη.
Θα γνωρίσουμε τους εργάτες του Διαμαντή Διαμαντόπουλου αλλά κι εκείνους που ενώ γλεντούν καταλήγουν στην κηδεία ενός συναδέλφου τους σε εργατικό ατύχημα διά χειρός Χρόνη Μπότσογλου.
Δεν θα λείπουν οι ποδοσφαιριστές του Παναγιώτη Τέτση και οι γλεντζέδες που χορεύουν στα μπουζούκια όπως καταγράφηκαν από τον φωτογραφικό φακό του Δημήτρη Χαρισιάδη, ενώ πλάι τους μια πλύστρα απλώνει τα ρούχα στο γλυπτό του Χρήστου Καπράλου, απέναντι από ένα ποπ αισθητικής έργο του Γιώργου Ιωάννου στο οποίο έχει μπει πωλητήριο σε έναν αρχαίο ναό.
Με λίγα λόγια θα θυμηθούμε ή θα γνωρίσουμε την Αθήνα του ’60 σε 1.400 τετραγωνικά μέτρα, στη νέα έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης όπου υπάρχουν 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες, με την υπογραφή 78 δημιουργών.
Γιαπιά κι εργάτες, γλέντια και εργατικά ατυχήματα, μετανάστες και μεγαλοαστοί, πίσω όψεις πολυκατοικιών και ξεφλουδισμένοι τοίχοι, πλύστρες και παιδιά που παίζουν στα χαμόσπιτα, καφενεία, βιτρίνες και κινηματογραφικές αφίσες, καθρέφτες λουτρών και λεπτομέρειες φοιτητικών δωματίων της μεταπολεμικής Ελλάδας στο υπόγειο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Στην ευρύχωρη – αίθουσα περιοδικών εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης.
«Πρόκειται για μια έκθεση που γεννήθηκε από την ανάγκη μου να κατανοήσω το περιβάλλον όπου βρίσκομαι», εξήγησε η κυρία Τσιάρα, επισημαίνοντας πως επέλεξε να παρουσιάσει τον τρόπο που καταγράφονται οι αλλαγές στο αστικό τοπίο της Αθήνας μετά τον πόλεμο μέσα από έργα που σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό και σε διάλογο με τον κινηματογραφικό φακό που έχει καταγράψει τις αλλαγές αυτές.
Ταυτότητα έκθεσης
«Αστυγραφία – Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»
Σύλληψη – Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
Συμβολή στην Έρευνα: Έφη Αγαθονίκου, Ελπινίκη Μεϊντάνη, Κατερίνα Ταβαντζή, Άρτεμις Ζερβού, Μαρία Κομνηνού, Ιουλία Μέρμηγκα
Μουσειογραφική Μελέτη: Μαρία Μανέτα
Συντονισμός Παραγωγής: Ειρήνη Σάπκα
Διάρκεια έκθεσης: Από 21/6/2023 έως και 3/3/2024
Εθνική Πινακοθήκη
Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 50
Αθήνα 115 25
Τηλέφωνο 214 408 6201
Μετρό σταθμός «Ευαγγελισμός»
Ανοιχτά: Κάθε ημέρα 10 πμ – 5 μμ
Κάθε Κυριακή: 10 πμ – 6 μμ
Κάθε Τετάρτη: 12μ. – 8 μμ
Κάθε Τρίτη: Κλειστά