Εργαστήριο με τους Maria Shmaevich και Δαυίδ Μαλτέζε στο Λύκειο Επιδαύρου

“Η βιο-μηχανική και η συναισθηματική χειρονομία και κίνηση στο αρχαίο δράμα – το παράδειγμα της Μήδειας”. Εργαστήριο στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου 2019 με τους Maria Shmaevich, ηθοποιό, σκηνοθέτρια και Δαυίδ Μαλτέζε, ηθοποιό.

Ένα εργαστήριο για τη σκηνική κίνηση και τη συναισθηματική χειρονομία και κίνηση που συνδυάζει τις μεθόδους του Νικολάι Κάρποφ και της Μαρίας Σμάεβιτς για την εκμάθηση της βιο-μηχανικής του Μέγερχολντ με τις σκηνικές αναπαραστάσεις του χαρακτήρα της Μήδειας. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν ατομικά, κατά ζεύγη και ομαδικά αξιοποιώντας ένα σύνολο από θεατρικά εργαλεία, με στόχο την ανάπτυξη των ψυχικών και σωματικών ικανοτήτων τους. Οι αρχές της θεατρικής βιο-μηχανικής δίνουν τη δυνατότητα στους ερμηνευτές να εξερευνούν εναλλακτικούς τρόπους σκηνικής προσέγγισης των χαρακτήρων, επιτρέποντάς τους να αναπτύσσουν τη δική τους ενεργητική ανάλυση των ηρώων που υποδύονται.

 

Η Μαρία Σμάεβιτς γεννήθηκε στη Μόσχα και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών Beit Zvi στο Τελ Αβίβ και στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης (GITIS). Απέκτησε διδακτορικό στη σκηνική κίνηση από το GITIS, όπου και διδάσκει το συγκεκριμένο αντικείμενο από το 2002.

Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Κεντρικό Ακαδημαϊκό Θέατρο του Ρωσικού Στρατού, ενώ το 2009 ανέλαβε τη διεύθυνση του Futuroom Laboratory Theatre της Μόσχας. Έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε πολυάριθμα έργα κλασικών συγγραφέων (Τσέχοφ, Δουμά, Σαίξπηρ, Ανούιγ, Ρακίνα).

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια διοργανώνει μαθήματα και σεμινάρια για τη βιο-μηχανική και τη σκηνική κίνηση, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Ως καθηγήτρια σκηνικής κίνησης εστιάζει στη δόμηση της θεατρικής πράξης με την εφαρμογή και τον έλεγχο των αρχών της βιο-μηχανικής.

 

 

Ο Δαυίδ Μαλτέζε γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με θέμα το αρχαίο δράμα με τον σκηνοθέτη Anatoli Vasiliev ενώ έχει κάνει σπουδές στη μουσική και γνωρίζει σαξόφωνο και κιθάρα.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Ρίμας Τούμινας, ο Anatoli Vasiliev, o Wang Xiaoying, o Μιχαήλ Μαρμαρινός, o Σάββας Στρούμπος, ο Άρης Μπινιάρης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Στάθης Λιβαθινός, η Κατερίνα Ευαγγελάτου κ.ά.

Έχει συμμετάσχει τόσο σε παραστάσεις αρχαίου δράματος (Πέρσες, Αίας, Αγαμέμνων, Μήδεια, Οιδίπους Τύραννος κ.ά.), όσο και σε παραστάσεις του κλασικού ευρωπαϊκού ρεπερτορίου (Περιμένοντας τον Γκοντό, Βόιτσεκ, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν κ.ά.) καθώς και σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα ρωσικά στα ελληνικά για το Θέατρο Άττις και το Θέατρο Νέου Κόσμου.

 

 

Έως 16 Ιουλίου 2019

  • Photos by Dione Sarantinou