28.3 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
 

Εν αναμονή της “Ηλέκτρας” του Σοφοκλή στην Επίδαυρο από τον Θάνο Παπακωνσταντίνου

Η Ηλέκτρα ήταν κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Μετά τη δολοφονία του πατέρα της από την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, Αίγισθο, η Ηλέκτρα βοήθησε τον αδελφό της, Ορέστη, να εκδικηθεί.

Και οι τρεις μεγάλοι τραγικοί ποιητές ασχολήθηκαν με την ιστορία της Ηλέκτρας. Στις Χοηφόρες ο Αισχύλος ξεκινάει το έργο του δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αγαμέμνονα.

Με τη διαφορά ότι η «Ηλέκτρα» στον Σοφοκλή είναι αυτή που αποφασίζει την εκδίκηση και όχι ο Ορέστης, ενώ στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη η αποφασιστικότητά της στην εκδίκηση φτάνει στο σημείο να μηχανευτεί δόλια πώς να χτυπήσει ταυτόχρονα με τον Ορέστη τους υπαιτίους.

Ο Σοφοκλής στην τραγωδία “Ηλέκτρα” παίζει για άλλη μια φορά με το μοτίβο του φωτός και του σκότους, το οποίο συνθέτει ένα πυκνό πλέγμα εικόνων και μεταφορών σε όλη την έκταση της τραγωδίας. Ο Ορέστης, που εισήλθε στη σκηνή καθώς ανέτειλλε το λαμπρό φως της μέρας, αποχωρεί μέσα στο λυκόφως ενός παλατιού που έχει καταστεί συνώνυμο του εγκλήματος και του θανάτου. Από την άλλη η Ηλέκτρα, που σε όλο το διάστημα της απουσίας του Ορέστη διήγε σε ένα σκότος διηνεκές, αποκλεισμένη στον εσωτερικό χώρο ή φυλακισμένη στο βασανιστικό μεταίχμιο του έξω και του μέσα, στην είσοδο του παλατιού, εισέρχεται και πάλι στο σκότος.

Όπως ανέφερε παλαιότερα ο Μίνως Βολανάκης, η Ηλέκτρα ήταν «σημαδιακό έργο, μιας και ο Σοφοκλής λειτουργούσε σε μια δημοκρατία».

Ο οραματιστής σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου, που θα παρουσιάσει την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή στις 20 και 21 Ιουλίου 2018, ερευνά δύο παράλληλες ιστορίες, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αλλά και δύο αποτυχημένες τελετές ενηλικίωσης. Τα πρόσωπα του έργου είναι ιδιαίτερα αντιφατικά και αντιθετικά και αποτελούν μωσαϊκό ενός κόσμου ο οποίος έχει χάσει εντελώς την ισορροπία του. Κάτι που ταιριάζει και στον κόσμο μας, όπου όλα τα πράγματα είναι αμφίσημα και μεταιχμιακά.

Η Ηλέκτρα, έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή −γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή το 411 π.Χ.−, δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος.

Η Ηλέκτρα, κεντρική μορφή του δράματος, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της και παρακαλεί τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, αναπτερώνει τον πόθο της για εκδίκηση και δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα κορυφωθεί με την πράξη της μητροκτονίας. Το δράμα του Σοφοκλή εστιάζεται στο πρόσωπο της Ηλέκτρας και όχι στα ηθικά ζητήματα που επισύρει η πράξη της μητροκτονίας.

Η εκδίκηση είναι συνειδητή επιλογή των ηρώων, και όχι πράξη επιβεβλημένη από τους θεούς. Το ανθρώπινο πάθος κυριαρχεί, αφήνοντας τους ήρωες εκτεθειμένους και απηχώντας το πνεύμα του ύστερου 5ου αιώνα, ο οποίος, υπό την επίδραση της σοφιστικής σκέψης, απομακρύνεται από τις βεβαιότητες και τις απλουστευτικές ερμηνείες της αρχαϊκής περιόδου.

Στην ελληνική μυθολογία η Ηλέκτρα ήταν κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Αρκετά χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα της από τη μητέρα της, η Ηλέκτρα και ο αδερφός της εκδικήθηκαν το θάνατό του.

Η Ηλέκτρα ως ηρωίδα δεν αναφέρεται ως μια από τις κόρες του Αγαμέμνονα από τον Όμηρο (9ος-8ος αι π.Χ.). Αντίθετα κάνει την πρώτη της δραματική εμφάνιση τον πέμπτο αιώνα π.Χ. στην τραγωδία του Αισχύλου, Χοηφόροι, που ήταν το δεύτερο μέρος της τριλογίας Ορέστεια. Από τότε και στο εξής η ιστορία της Ηλέκτρας ειπώθηκε σε αρκετές παραλλαγές, με την κεντρική πλοκή να παραμείνει η ίδια.

Οι αρχαίοι Έλληνες εκτιμούσαν τα ιδανικά της πίστης και της δικαιοσύνης, και η Ηλέκτρα ήταν μια ηρωίδα γνωστή για την αφοσίωση στον πατέρα της και την εμμονή της στο να εκδικηθεί για τον άδικο φόνο του.

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη
Βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Μάριος Παναγιώτου
Βοηθός σκηνοθέτη Β΄: Βασίλης Βηλαράς
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεύουν: Αλεξία Καλτσίκη (Ηλέκτρα), Μαρία Ναυπλιώτου (Κλυταιμνήστρα), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Ορέστης), Χρήστος Λούλης (Αίγισθος), Ελένη Μολέσκη (Χρυσόθεμις), Μάριος Παναγιώτου (Πυλάδης), Νίκος Χατζόπουλος (Παιδαγωγός)
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου

  • Διαβάστε ακόμα

Περισσότερα στοιχεία για την παράσταση

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο / Ορέστη

Συνέντευξη με την Ελένη Μολέσκη / Χρυσόθεμη

 

Πληροφορίες

Εισιτήρια
Άνω διάζωμα: 8€
Ζώνη Β: 20€
Ζώνη Α: 40€
Ζώνη VIP: 45€

Προπώληση
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00, Σάββατο 10:00-15:00
Πωλήσεις εισιτηρίων: +30 210 3272000
Ομαδικές αγορές: +30 210 3222720, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Κρατήσεις για ΑμΕΑ: +30 211 7800056, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00

Άλλα σημεία πώλησης
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 (και 18:00-21:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας)
Πειραιώς 260: ημέρες παραστάσεων 19:00-21:00 (από 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας, έως 23:15 τις ημέρες διπλών παραστάσεων)
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτέρα Πέμπτη 18:00-20:00 & Παρασκευή-Σάββατο 18:00-21:00

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να προμηθευτούν εισιτήρια στο greekfestival.gr, στο viva.gr και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva:
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Αθήνα)
Yoleni’s Πολυχώρος (Σόλωνος 9, Κολωνάκι)
Viva Kiosk Σύνταγμα (Πλατεία Συντάγματος 4)
Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης (Λεωφόρος Κηφισίας 310, Κηφισιά – Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι)
Media Markt (11 καταστήματα εντός Αττικής)
Seven Spots (14 σημεία της πόλης)
Reload Stores (Ταϋγέτου 19, Άγιος Δημήτριος – Πλατεία Γεωργίου Α’ 3, Τρίπολη)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art