Cat Is Art

«Μορφογένεση». Ένα ντοκιμαντέρ – διάλογος με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μάντικα στη Μύκονο

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Μορφογένεση» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Multimedia στη Μύκονο, 28 με 29 Αυγούστου 2018. Η ταινία ανοίγει ένα διάλογο με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μάντικα. Είναι διπλωματούχος της Γαλλικής Κυβερνήσεως (D.P.L.G.) με σπουδές στην Ecole Nationale Superieure d’ Architecture (U.P.1) των Παρισίων. Το εικοσιπενταετές έργο του περιλαμβάνει κυρίως μελέτες στο νησί της Μυκόνου. Οι αυθεντικές αρχιτεκτονικές του συνθέσεις, η πρωτοτυπία των κατασκευών καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εκθέσεις συνθέτουν τη μέχρι τώρα πορεία του. Εμπνευσμένος από το αντικείμενο της επιστήμης του αλλά και τη ζωή του στη Μύκονο, έρχεται σήμερα να μας δώσει το ώριμο απόσταγμα των γνώσεων και των εμπειριών του, μέσα από εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως το σίδερο και το γυαλί, δίνει μορφή στη χρυσή τομή της νοημοσύνης ενώ με τη βοήθεια των χρωμάτων ανάγει το ρυζόχαρτο της αρχιτεκτονικής στον καμβά της μοντέρνας τέχνης.

Δημήτρης Μάντικας

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το ντοκιμαντέρ «Μορφογένεση» γεννήθηκε μέσα από σκέψεις που αφορούν την τέχνη και πώς αυτή παράγεται. Η έννοια της μορφής και της γένεσης είναι κατά κύριο λόγο ο προβληματισμός του κάθε ανθρώπου που εντάσσει τη σκέψη του σε ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο. Ο κόσμος γύρω μας αρκετές φορές δεν ανταποκρίνεται αισθητικά αλλά και σε πραγματικές συνθήκες σε αυτό που σκεφτόμαστε. Πολλές φορές η αντιγραφή είναι αυτό που κυριαρχεί στην τέχνη, στην πραγματικότητα, στις σχέσεις των ανθρώπων, στην καθημερινότητα. Η ουτοπική σκέψη του νέου, του καινούριου, της καινοτομίας αρκετές φορές θεωρούμε ότι είναι φαντασία και όνειρο. Ο Αλμπέρ Καμί έλεγε ότι «μόνο η κατά προσέγγιση σκέψη μπορεί να γεννήσει την πραγματικότητα» και με γνώμονα αυτό η μορφογένεση είναι αναγκαία συνθήκη για την πραγματική ζωή!

Έργο του Δημήτρη Μάντικα

 

Συντελεστές

Οργάνωση παραγωγής Βασιλική Κάππα
Σενάριο Σκηνοθεσία Χρήστος Ν. Καρακάσης
Μουσική Φίλιππος Περιστέρης
Παραγωγός: Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα
Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets

Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ «Μορφογένεση» 25min
Προβολή στο Διαγωνιστικό του 6ου Φεστιβάλ Χαλκίδας Οκτώβριος 2012
Προβολή στο Διαγωνιστικό του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της
Φινλανδίας Wildlife Vaasa Νοέμβριος 2012, (ευρωπαϊκή πρεμιέρα)
υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής ταινίας
Βραβείο ειδική διάκριση TERRANOVA SPECIAL MENTIONS
Προβολή από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας 26/5/2014
Προβολή στο Nykarleby της Φινλανδίας 16/5/2015
Προβολή στον ΟΤΕ TV History Channel 2016
Προβολή στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Μόσχα. Διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), σε συνεργασία με την Κρατική Ταινιοθήκη της Ρωσίας – GOSFILMOFOND, και 2 – 9 Οκτωβρίου 2017 στον ιστορικό κινηματογράφο «Illuzion».

eirini aivaliwtou«Μορφογένεση». Ένα ντοκιμαντέρ – διάλογος με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μάντικα στη Μύκονο
Περισσότερα

«Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών». Το Ηρώδειο φιλοξενεί το Σπίτι του Ηθοποιού

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Το Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού, ο πολιτιστικός οργανισμός Sound & Picture Theatre Production και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζουν για μία και μοναδική παράσταση το έργο Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» και «Ηλέκτρα» στον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα  9:00.

  • Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού.

Μια θεατρική σύνθεση, εμπνευσμένη από τις επτά τραγωδίες του Ευριπίδη, όπου σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιοί και ένας δωδεκαμελής γυναικείος χορός, αναδεικνύουν το πάθος, την ένταση, τη συνύπαρξη αλλά και τη σύγκρουση της λογικής με το άλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, τόσο για κάθε μια ξεχωριστά όσο και σε διάλογο μεταξύ τους. Η αυτοθυσία και ο δυναμισμός κάθε ηρωίδας θα αναδειχθεί στη σκηνή, σε παράλληλη δράση με τις άλλες, «συνομιλώντας» σε κοινή δραματική πλοκή. Μια πρωτότυπη σκηνική συνύπαρξη, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, αλλά σε ενιαία διάσταση, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα, τους ρόλους και τις πολιτικές των ηρωίδων του σπουδαίου τραγωδού.

Πρόκειται για τη συγγραφική σύνθεση μερών από μονολόγους κεντρικών ηρωίδων του Ευριπίδη ως σχόλιο για τη γυναικεία προσωπικότητα και την εξέλιξή της στο διηνεκές. Οι «Μονόλογοι» των γυναικών, που πρωταγωνιστούν στα δράματα και τα χορικά τους μέρη, καταδεικνύουν μέσα από τους έρωτες – θρήνους, το μέγεθος της προσωπικότητάς τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ιχνογράφηση της ιστορικής τους υπόστασης. Η παρουσία τους είναι έντονη, γεμάτη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και νοημοσύνη. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή: υπερβολικά συναισθηματική, σαγηνευτική και δραματική. Μέσα στα λόγια της βρίσκουμε αναφορές σε ζητήματα ισότητας των φύλων, θέματα σημαντικά για την καθημερινή ζωή και προβληματισμούς για τον ενεργό ρόλο της και τις διαστάσεις αυτού στην κοινωνία.

Συντελεστές

«Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Πληροφορίες

16 Σεπτεμβρίου 2018

Ημέρα & ώρα παράστασης: Κυριακή 21:00

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά

Χώρος: Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Χωρίς διάλειμμα.

TIMΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διακεκριμένη 50 €, Α ζώνη 30 €, Β ζώνη 20 €, Άνω διάζωμα 15€, Ειδικές ομάδες 10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Στο Viva.gr (τηλ. 211 1010050) και στο

https://www.viva.gr/tickets/theater/odeio-irodou-attikou/erwtes-kai-thrinoi-gunaikwn/

Επίσης, στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00, Σάββατο 10:00-15:00

Πωλήσεις εισιτηρίων: +30 210 3272000

Ομαδικές αγορές: +30 210 3222720, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00

Κρατήσεις για ΑμΕΑ: +30 211 7800056, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00

Άλλα σημεία πώλησης:

Ωδείο Ηρώδου Αττικού Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 (και 18:00-21:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας).

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ: Μαρία Μπινίκου, Θεατρολόγος | maribinik@gmail.com

eirini aivaliwtou«Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών». Το Ηρώδειο φιλοξενεί το Σπίτι του Ηθοποιού
Περισσότερα

Elvis Presley. Ακούστε εδώ ποιο τραγούδι έκανε δώρο στη μητέρα του Gladys Love σαν σήμερα 19 Ιουλίου ’54

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Ιστ Τουπέλο του Μισισίπι σε ένα σπίτι με δύο δωμάτια. Γονείς του ήταν ο Βέρνον Πρίσλεϊ και η Γκλάντις Λαβ Σμιθ. Ο δίδυμος αδελφός του Έλβις, ο Τζέσι Γκάρον, πέθανε κατά τη γέννα, αφήνοντας έτσι τον Έλβις να ζήσει ως μοναχοπαίδι. Ο Έλβις, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αδελφού του, χρησιμοποιούσε ως μεσαίο όνομα το Άρον αντί του Ααρόν που ήταν και το κανονικό.

 

19 Ιουλίου 1954 στα στούντιο της Sun ηχογραφεί το πρώτο δισκάκι που θα κυκλοφορήσει επίσημα και στα δισκοπωλεία.

 

Η μητέρα του Γκλάντις ήταν 4 χρόνια μεγαλύτερη από τον άντρα της, Βέρνον. Και οι δύο πέθαναν από συγκοπή καρδιάς.
Το 1941, όταν ήταν 6 χρονών, ο Έλβις ξεκίνησε το σχολείο. Οι συμμαθητές του τον πείραζαν συνεχώς καθώς έδειχνε ξένος σε σχέση με αυτούς. Ο ψυχολογικός εκφοβισμός (μπούλινγκ, bullying) ήταν από τότε της μόδας. Σύμφωνα με τους καθηγητές του, ο Έλβις ήταν καλό παιδί και μέτριος μαθητής. Η μητέρα του Γκλάντις τον γέννησε στα 23 της. Εκείνη ήταν ισχυρός χαρακτήρας και υπερπροστατευτική.

Το 1945, όταν έγινε 10 χρονών, ο Έλβις αγόρασε την πρώτη του κιθάρα η οποία ήταν μεταχειρισμένη. Το 1946, ο Πρίσλεϊ αλλάζει σχολείο, ενώ το 1948 η οικογένεια μετακομίζει στο Μέμφις του Τενεσί, όπου και πάλι έμειναν σε μια φτωχική γειτονιά. Ο νεαρός Έλβις πήγαινε στην εκκλησία και εκεί επηρεάστηκε από την μπλουζ μουσική αλλά και από την γκόσπελ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ο Πρίσλεϊ έκανε διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού, ενώ δούλεψε και σε συνεργείο.

 

***

 

That’s All Right. Το πρώτο 45άρι του Έλβις που κυκλοφόρησε από την Sun.

 

Στις 18 Ιουλίου 1953, ο Πρίσλεϊ πληρώνει 3,25 δολάρια για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Studios με τα τραγούδια «My Happiness» και «That’s When Your Heartaches Begin».

Επέστρεψε στη Sun Studios στις 4 Ιανουαρίου 1954 και πλήρωσε 8,25 δολάρια για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια «I’ll Never Stand in Your Way» και «It Wouldn’t Be the Same Without You». Ο ιδρυτής του μικρού στούντιο ηχογραφήσεων, Σαμ Φίλιπς, ο οποίος είχε ήδη ηχογραφήσει κι άλλους καλλιτέχνες έψαχνε για έναν λευκό με νέγρικο ήχο και συναίσθημα.

Ο Έλβις εμφανίστηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, οπότε στις 26 Ιουνίου 1954 αυτός και η συνεργάτης του, Μάριον Κέιστερ, κάλεσαν τον Πρίσλεϊ στο στούντιο για ένα δοκιμαστικό.

Ο Έλβις έπαιξε με τους Σκοτ Μουρ και Μπιλ Μπλακ αλλά το δοκιμαστικό κρίθηκε αποτυχημένο. Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας όμως πάνω στο τραγούδι «That’s All Right», ο Φίλιπς έκρινε το αποτέλεσμα ικανοποιητικό και στις 19 Ιουλίου 1954 το έδωσε στην κυκλοφορία. Ο Πρίσλεϊ έδωσε αυτό το δίσκο στη μητέρα του, ως δώρο για τα γενέθλιά της. Ο δίσκος έγινε επιτυχία και η φήμη του Πρίσλεϊ άρχισε να εξαπλώνεται, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν γύρω από τη μουσική του. Το δεύτερο σινγκλ του με τα «Good Rockin’ Tonight» και «I Don’t Care if the Sun Don’t Shine» κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1954. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις, όταν στις 28 Ιανουαρίου 1956 μαζί με τους Μουρ, Μπλακ και D.J. Fontana έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή «Stage Show», σε μια σειρά οκτώ παραστάσεων.

 

***

 

 

Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ: 8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977. Ήταν 42.
Βέρνον Πρίσλεϊ: 10 Απριλίου 1916 – 16 Ιουνίου 1979. Ήταν 63.
Γκλάντις Λαβ Σμιθ: 25 Απριλίου 1912 – 14 Αυγούστου 1958. Ήταν 46.

***

ΤΟ THAT’S ALL RIGHT MAMA ΤΟ 1968 ΟΤΑΝ Ο ΕΛΒΙΣ ΗΤΑΝ 33…

***

Παναγιώτης ΜήλαςElvis Presley. Ακούστε εδώ ποιο τραγούδι έκανε δώρο στη μητέρα του Gladys Love σαν σήμερα 19 Ιουλίου ’54
Περισσότερα

Μίλτος Σαχτούρης, Του θηρίου

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Μη φεύγεις θηρίο
θηρίο με τα σιδερένια δόντια
θα σου φτιάξω ένα ξύλινο σπίτι
θα σου δώσω ένα λαγήνι
θα σου δώσω κι ένα κοντάρι
θα σου δώσω κι άλλο αίμα να παίζεις

Θα σε φέρω σ’ άλλα λιμάνια
να δεις τα βαπόρια πως τρώνε τις άγκυρες
πως σπάζουν στα δυο τα κατάρτια
κι οι σημαίες ξάφνου να βάφονται μαύρες

Θα σου βρω πάλι το ίδιο κορίτσι
να τρέμει δεμένο στο σκοτάδι το βράδυ
θα σου βρω πάλι το σπασμένο μπαλκόνι
και το σκύλο ουρανό
που βαστούσε τη βροχή στο πηγάδι

θα σου βρω πάλι τους ίδιους στρατιώτες
αυτόν που χάθηκε παν τρία χρόνια
με την τρύπα πάνω απ’ το μάτι
κι αυτόν που χτυπούσε τη νύχτα τις πόρτες
με κομμένο το χέρι

θα σου βρω πάλι το σάπιο το μήλο

Μη φεύγεις θηρίο
θηρίο με τα σιδερένια δόντια

Μίλτος Σαχτούρης, με το Πρόσωπο στον Τοίχο (1952)

  • Πίνακας: André Derain, «The Dance», 1906
eirini aivaliwtouΜίλτος Σαχτούρης, Του θηρίου
Περισσότερα

Η Κυβέλη Καστοριάδη στον χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Μετά το πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα του 2017 στο προαύλιο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», συνεχίζονται και φέτος οι εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «…με φως καταμεσίς του κόσμου»…

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, του ποιητή του ελληνικού φωτός, από το ποίημα «Η τρελή Ροδιά».

Ο κύκλος αυτός υλοποιεί την πεποίθηση του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» ότι οι πολιτισμικές μονάδες δεν αντλούν το ρόλο τους υπηρετώντας αυστηρά το αντικείμενό τους αλλά μπορούν και οφείλουν να αναλαμβάνουν ευρύτερες πολιτιστικές δράσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

 

Η Κυβέλη Καστοριάδη και ο Ορέστης Καλαμπαλίκης θα εμφανιστούν στην Καλαμάτα «…με φως καταμεσίς του κόσμου»…

Έτσι την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. (δύο ημέρες πριν από την Πανσέληνο) θα εμφανιστεί η Κυβέλη Καστοριάδη (τραγούδι) και ο Ορέστης Καλαμπαλίκης (κιθάρα) στον πανέμορφο συναυλιακό χώρο της Συλλογής στην οδό Σταδίου 64, στην Καλαμάτα.

Η Κυβέλη Καστοριάδη – κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη – μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι. Διατηρεί όμως μια βαθιά και αδιάλειπτη σχέση με την ελληνική μουσική. Γι’ αυτό και η πρώτη της δισκογραφική παραγωγή εκδίδεται στην Ελλάδα από τη Μικρή Άρκτο, με τίτλο «Sous le ciel de Paris» κι από την Ελλάδα απευθύνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Ελλάδα βρίσκεται ξανά με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου CD της με τίτλο «Songs for a blue cloud» από τη «Μικρή Άρκτο», με συνοδοιπόρο τον Ορέστη Καλαμπαλίκη στην ενορχήστρωση και στη συνοδεία στην κιθάρα.
Με πυξίδα τις δύο δισκογραφικές της δουλειές, ξεκίνησε την περιοδεία της το καλοκαίρι του 2017 από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα, συνεχίζοντας στην Πάτρα, την Καβάλα, την Αίγινα και ξανά στην Αθήνα, για να επιστρέψει στο Παρίσι όπου προετοίμασε τη θεατρική της παρουσία και σειρά εμφανίσεων με άξονα το «Songs for a blue cloud». Πραγματοποίησε, ακόμη, μία σειρά μουσικών παραστάσεων στην Ιαπωνία με ρεπερτόριο ελληνικών, γαλλικών και αραβικών τραγουδιών τον Οκτώβριο του 2017.

Το Δεκέμβριο του 2017 επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα για να συναντήσει καλλιτεχνικά τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τη Δήμητρα Γαλάνη στη σκηνή του Passport-upstairs, σε δύο μουσικές βραδιές, ενώ παρουσίασε τη μουσική παράσταση στο Ηράκλειο (Βασιλική του Αγίου Μάρκου) και τη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αθήναιον).

Η Κυβέλη Καστοριάδη, θέλοντας αυτό το καλοκαίρι να συνεχίσει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε, μας προτείνει ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο με σταθμούς – ορόσημα γνωστά τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Αγγελάκα, Leonard Cohen, Bob Dylan, Kurt Weill, Serge Gainsbourg, Boris Vian κ.α.

 

Ο συναυλιακός χώρος της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

 

Η συναυλία της Κυβέλης Καστοριάδη είναι η τρίτη κατά σειρά στο πλαίσιο του φετινού κύκλου Θερινών Εκδηλώσεων «…με φως καταμεσίς του κόσμου…», που άρχισε στις 27 Ιουνίου 2018, με το ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Τσαμπρόπουλου και στις 11 Ιουλίου 2018, με τη Συναυλία του μουσικού συνόλου Quintet-à-tête.

*

Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 8 Αυγούστου 2018 με το Athens Tango Ensemble και την 5η Σεπτεμβρίου 2018 με τη συναυλία με τον Σταύρο Λάντσια.

*

Πέρσι – πρώτη χρονιά του θεσμού είχαν δοθεί 6 συναυλίες: με τον Ross Daly, Νεκταρία Καραντζή, Indira Rahmatulla – Felix Froschhammer και Αλεξία Μουζά, Ex Silentio, και την Κατερίνα Πολέμη.

***

Πληροφορίες

«…με φως καταμεσίς του κόσμου…»

Κυβέλη Καστοριάδη – Ορέστης Καλαμπαλίκης
Συναυλιακός χώρος της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»
Σταδίου 64, Καλαμάτα
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2721-086.923.

Παναγιώτης ΜήλαςΗ Κυβέλη Καστοριάδη στον χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»
Περισσότερα

Ο «δανδής της ροκ» Bryan Ferry έρχεται τον Σεπτέμβριο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Η ευχή του αθηναϊκού κοινού έγινε πραγματικότητα! Ο «δανδής της ροκ», Bryan Ferry, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, θα ανέβει και στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, δύο μέρες πριν από τη συναυλία στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Εκεί, στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών, σε έναν από τους πιο επιβλητικούς χώρους του παγκόσμιου πολιτισμού, ο εμβληματικός τραγουδοποιός και συνθέτης υπόσχεται να μας χαρίσει μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό.

O Bryan Ferry παραμένει ένας από τους πιο καινοτόμους και εμβληματικούς τραγουδιστές και στιχουργούς της ποπ, με μια μοναδικής και εξαιρετικής κομψότητας φωνητική λάμψη.

Άλλωστε, αυτός και ο σύγχρονός του, ο θρυλικός David Bowie, επηρέασαν γενιές ολόκληρες με τη μουσική και τις περσόνες που δημιούργησαν.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ενώ σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών, συνάντησε τον ιδρυτή της βρετανικής Pop Art, Richard Hamilton. Η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό όραμα του νεαρού, τότε, Ferry υπήρξε καταλυτική.

«Οι πρώτες μου συνθέσεις και ηχογραφήσεις με τους Roxy Music», εξηγεί, «ήταν μία άμεση προσπάθεια να συνδυάσω την αγάπη μου για τη μουσική με τις δημιουργικές δυνατότητες και ιδέες που είχα από τη Σχολή Καλών Τεχνών».

Βραβεύτηκε με υποτροφία από το Royal College of Art και έτσι από τον αγγλικό Βορρά και το Σάντερλαντ, το 1968, ο Ferry βρέθηκε στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα έγραψε τραγούδια που, λίγο αργότερα, αποτέλεσαν το πρώτο άλμπουμ των Roxy Music. «Στρατολόγησε» τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ και ο ίδιος επιμελήθηκε οτιδήποτε αφορούσε στην εικόνα τους, από τα κοστούμια τους επί σκηνής έως και τα εξώφυλλα των δίσκων τους!

Οι Roxy Music εμφανίστηκαν στο «Top of The Pops» το 1972, με το ντεμπούτο single τους, «Virginia Plain». Από την πρώτη νότα του τραγουδιού η επίδρασή τους ήταν ακαριαία. Παίρνοντας στοιχεία από τον Elvis μέχρι το progressive rock και με σαφείς επιρροές από τη soul, παρουσίασαν μία μουσική αψεγάδιαστη. Με μουσική δεξιοτεχνία, στιχουργική ευφυΐα και στυλ.

Το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ των Roxy Music, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της pop και της rock.

O Ferry ηχογράφησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, «These Foolish Things», το 1973, με επανεκτελέσεις τραγουδιών καλλιτεχνών που θαυμάζει, αποδεικνύοντας έτσι την αγάπη του για τους κλασικούς ρυθμούς, τα blues και το rock ‘n roll, και ερμηνεύοντάς τα με ένα αποκλειστικά δικό του στυλ.

Τη συναισθηματική ένταση των φωνητικών του μπορούμε να την απολαύσουμε στην ανεπανάληπτη και αξεπέραστη διασκευή του τραγουδιού του Bob Dylan, «A Hard Rains A-Gonna Fall».

Στο άλμπουμ ερμηνεύει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ενώνοντας πολλά μουσικά στυλ – από το γαλλικό chanson, και τα ερωτικά τραγούδια αυθεντικών crooner, έως hard rock συνθέσεις – δημιουργώντας την ατμόσφαιρα και το μεγαλείο που μόνο μία θεατρική παράσταση δημιουργεί και η οποία έμελλε να γίνει η καλλιτεχνική του σφραγίδα.

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του δεύτερου σόλο άλμπουμ του, «Another Time, Another Place», με τον Ferry ντυμένο με άσπρο σμόκιν την ώρα του απογευματινού κοκτέιλ, έγινε μία από τις εικόνες που σφράγισαν την ιστορία της pop κουλτούρας και η ερμηνεία του στο «The In Crowd» έμεινε κλασική.

O Ferry και οι Roxy Music ήταν πάνω από μόδες. Δημιούργησαν τις δικές τους τάσεις και τα δικά τους trends αντί να τα ακολουθήσουν.

Ο Ferry κάνει δικό του κάθε τραγούδι που ερμηνεύει. Τα φωνητικά του είναι τόσο ξεχωριστά, που δίνουν ζωή σε έναν ολόκληρο κόσμο, μετατρέποντας κάθε κομμάτι σε περφόρμανς και επιτυγχάνοντας την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην πλήρη αδράνεια και στο μελόδραμα, πάντα για χάρη ενός κομψού ρομαντισμού.

Τον Οκτώβριο του 1975 κυκλοφορεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Roxy, το «Love Is The Drug» -το πρώτο κομμάτι του «Siren». Περιγράφει τον ρομαντισμό και τη σεξουαλική εμμονή, ενώ εξερευνά τον αστικό υπόκοσμο των σκοτεινών μπαρ και τον εθισμό που προκαλεί ένα «δυνατό» ειδύλλιο.

Οι Roxy Music κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ το 1973 με το τριπλά πλατινένιο «Avalon», που «σφράγισε» τη φήμη τους παγκοσμίως.

Από τα 90s μέχρι και σήμερα, ο Ferry συνεχίζει να δουλεύει με διασκευές, τις οποίες κάνει εντελώς μόνος του. Βελτιώνει συνεχώς τη δουλειά του, σε κάθε ηχογράφηση και σε κάθε show, περιγράφοντας το συναισθηματικό θέατρο του ρομαντισμού, από την οπτική γωνία του μοναχικού και αποκομμένου ανθρώπου. «Μιλάει» για την αγάπη και τη μοναξιά, τη χλιδή και την απομόνωση. Είναι η επιτομή του glamour.

Το 2002, ο Bryan Ferry κυκλοφόρησε το «Frantic», ένα άλμπουμ που συνδυάζει πρωτότυπο υλικό και ερμηνείες τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών.
Ορισμένα από τα κομμάτια γράφτηκαν από τον Dave Stewart των Eurythmics, ενώ ένα τραγούδι («I Thought») ανέλαβε και συνέθεσε ο πρώην συνεργάτης του στους Roxy Music, Brian Eno.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 επέστρεψε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το «Dylanesque». Πρόκειται για έναν -καλλιτεχνικό- φόρο τιμής στον Bob Dylan, που πάντα θαύμαζε, αγαπούσε και σεβόταν.

Γιόρτασε τα 40 χρόνια της καριέρας του με ένα καινούργιο instrumental άλμπουμ, το «The Jazz Age». Με την αρχήστρα του, την The Bryan Ferry Orchestra αποδίδει τις δικές του παλαιότερες συνθέσεις σε ρυθμούς τζαζ των 20s. Όταν άκουσε το «The Jazz Age», ο Baz Luhrmann ζήτησε από τον Ferry να γράψει τη μουσική για το δικό του remake της ταινίας, «The Great Gatsby».

To 2014 ο Ferry κυκλοφόρησε το 14ο σόλο άλμπουμ του, το ακραίο περιπλανητικό, κινηματογραφικό «Avonmore», που περιέχει και πρωτότυπες συνθέσεις, όπως τα «Soldier of Fortune» (γραμμένο μαζί με τον Johnny Marr), «Lost» και «Loop de Li», αλλά και τις διασκευές του Ferry για το «Send in the Clowns» του Stephen Sondheim και το «Johnny and Mary» του Robert Palmer.

Το «Avonmore» έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις αξίες, που έκαναν τον στίχο, τη σύνθεση και τα φωνητικά του Bryan Ferry, τόσο αναγνωρίσιμα, καινοτόμα και συναρπαστικά.

Το 2016 ήταν μία «γεμάτη» χρονιά για τον Ferry, με μία παγκόσμια περιοδεία, αλλά και την κυκλοφορία του πρώτου του live σόλο άλμπουμ.
Το «Bryan Ferry Live 2015», ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του Avonmore Tour, και περιέχει ολόκληρο το set που παίχτηκε, σε όλες τις ημερομηνίες της περιοδείας, σε ολόκληρο τον πλανήτη! To άλμπουμ περιέχει και κομμάτια από την τελευταία του δουλειά, Avonmore αλλά και όλες τις κλασικές επιτυχίες του Bryan Ferry με τους Roxy Music.

O «lounge lizard» Bryan Ferry παραμένει αξεπέραστος στο dancefloor και όσοι βρεθούν στο Ηρώδειο στις 11 Σεπτεμβρίου θα απολαύσουν μία μοναδική εμφάνιση!

Ο Bryan Ferry, μετά το αθηναϊκό κοινό, θα μαγέψει την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και το κοινό της Θεσσαλονίκης, που θα βρεθεί στο Θέατρο Δάσους.

***

Η προπώληση για τη συναυλία της Αθήνας ξεκινά την Τρίτη 24 Ιουλίου

Οι τιμές εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής:

Άνω Διάζωμα

Τα εισιτήρια γενικής εισόδου στο Άνω Διάζωμα κοστίζουν 49,50 ευρώ

Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στο Άνω Διάζωμα για:
Ανέργους (με την επίδειξη κάρτας): 22 ευρώ
Φοιτητές (με την επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας): 33 ευρώ

Κάτω Διάζωμα

Β’ Ζώνη: 82,50 ευρώ
Α’ Ζώνη: 110 ευρώ
Διακεκριμένη Ζώνη: 132 ευρώ

Για τα ΑΜΕΑ θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος
στο Κάτω Διάζωμα (Τμήμα Α -Σειρές 1 & 2): 22 ευρώ

*Σε όλες τις τιμές εισιτηρίων συμπεριλαμβάνεται
10% επιβάρυνση υπηρεσίας πώλησης εισιτηρίων.

**Δεν διατίθενται ηλεκτρονικά τα εισιτήρια φοιτητών, ανέργων και ΑΜΕΑ.

Προπώληση εισιτηρίων

Ticket House
Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς),
τηλ. 210 3608366
www.tickethouse.gr

Δίκτυο καταστημάτων
ΓΕΡΜΑΝΟΣ/ Καταστήματα Cosmote
www.ticketmaster.gr

Προσοχή:
Παρακαλούμε τους υποψήφιους αγοραστές να αγοράζουν τα εισιτήρια τους μόνο από τα επίσημα σημεία προπώλησης και όχι από ηλεκτρονικούς ή φυσικούς μεταπωλητές, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν υπερχρεώσεις.

eirini aivaliwtouΟ «δανδής της ροκ» Bryan Ferry έρχεται τον Σεπτέμβριο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Περισσότερα

Ιωάννα Τζίκα: «Θέλω να βλέπω την κάθε παράσταση ως πρόβα για την επόμενη, τίποτα δεν τελειώνει…»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Είναι συναρπαστικό να ακούτε στη σκηνή για εξερευνητές, για ένα σύμπαν που λιώνει, για πολικές αρκούδες, για την κλιματική αλλαγή, για την πρώτη φορά ενός κοριτσιού και για ένα οδοιπορικό στα χιόνια, από ένα πλάσμα εκθαμβωτικά ταλαντούχο. Αποδεικνύει ότι η τέχνη του μονολόγου είναι πραγματικά μια τέχνη ζωντανή. Και το έργο της Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι», όπως μας το παρουσίασε η Ιωάννα Τζίκα, στο Off-Off Athens Festival του θεάτρου Επί Κολωνώ τον Ιούνιο, είναι μια ιστορία της εποχής μας, μια μελέτη για το βάθος της θλίψης, που παρουσιάζεται με έναν αστείο και ζεστό τρόπο, παρά το ψυχρό περιβάλλον στο… Βόρειο Πόλο. Ένας κατακλυσμός αφήγησης.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο ταξίδι ενηλικίωσης με προορισμό τον παγωμένο Βορρά, αλλά και για ένα τρυφερό μάθημα ζωής. Της ζωής που φεύγει και της ζωής που μένει.

Μια μέρα μετά την κηδεία του πατέρα της, η ηρωίδα του έργου, η Ρόρυ, αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να ταξιδέψει στους πάγους. Μόνη της. Βάζει στον σάκο της μια πυξίδα, μερικούς χάρτες και τις στάχτες του μπαμπά της και ξεκινάει να βρει τον δρόμο της σε έναν κόσμο που με αλματώδεις ρυθμούς αλλάζει.

Η ηθοποιός, που επιπλέον μετέφρασε το έργο στα ελληνικά, επιτέλεσε έναν ερμηνευτικό άθλο, έναν άθλο που μόνον μια σπουδαία και έμπειρη ηθοποιός μπορεί να πραγματοποιήσει.
Τη θαυμάσαμε να επιδίδεται με τελετουργική ευλάβεια όχι στο ταξίδι μιας ανακάλυψης αλλά στο ταξίδι της ανακάλυψης και ανακαλύψαμε κι εμείς μαζί της μια ευπρόσδεκτη πνοή καθαρού αέρα. Μια μελλοντική πρωταγωνίστρια, που μπορεί να δώσει σε ένα δύσκολο μονόλογο ροή και ρυθμό, που μπορεί να τον κάνει θριαμβευτικά να αναπνεύσει.

Το έργο, που σκηνοθετήθηκε από τον Αλέξανδρο Κωχ, είναι μια διασταύρωση προσωπικής εξομολόγησης και συλλογικής μνήμης, με χαμηλόφωνο ρεαλισμό, γήινο λυρισμό και χαρακτηρίζεται από αδρές γραμμές.

Αναζητώντας το βορειότερο σημείο του πλανήτη, η Ρόρυ -μια ευφυής και ολοζώντανη έφηβη- θα κατανοήσει πολλά, για τον εαυτό της, τον κόσμο και την εποχή μας, αλλά και θα μας αποκαλύψει πως ένα παγωμένο τοπίο μπορεί να μας μάθει πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.
Με αφοπλιστική αμεσότητα και πολύ χιούμορ, η Ιωάννα Τζίκα μας παρουσίασε το έργο της Tatty Hennesy σαν μια μεγάλη γιορτή: της φύσης, της φιλίας, του έρωτα και της αγάπης. Απλά, ξεδιπλώνοντας πλοκές λόγου με ανεξάντλητη φαντασία, αποπνέοντας πνευματικότητα, οικειότητα, φρεσκάδα και τόλμη.
Κι εμείς οι θεατές, λυγισμένοι από την καθημερινότητα, βγήκαμε από τη θεατρική αίθουσα χαρούμενοι, με τη σκέψη ότι βρεθήκαμε λίγο πιο κοντά στην πραγματική μας φύση.
Οι «Εκατό λέξεις για το χιόνι» θα συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους το χειμώνα στο Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ. Εκτός αυτού η Ιωάννα τη σεζόν που μας έρχεται θα συμμετάσχει στην παράσταση «People, places and things» (ο ελληνικός τίτλος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη) του Duncan MacMillan, την οποία θα σκηνοθετήσει η Ελένη Σκότη στο Σύγχρονο Θέατρο.
Δείτε την και στα δύο. Για το κορίτσι που, όπως δηλώνει, θέλει να βλέπει την κάθε παράσταση «ως πρόβα για την επόμενη», αξίζει!

 

* Μεγάλωσα στην Κολωνία της Γερμανίας μέχρι τα οχτώ μου, οι γονείς μου ήταν καθηγητές και δίδασκαν εκεί σε ελληνικό σχολείο. Μετά επιστρέψαμε Ελλάδα, στην Κατερίνη όπου και έζησα μέχρι τα δεκαεφτά μου που έφυγα για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Αναμνήσεις από την περίοδο της Γερμανίας έχω πολλές… ταξίδια στην Ευρώπη, πινγκ πονγκ στα πάρκα, σινεμά με τον μπαμπά μου, πολλά μουσεία και δύο σχολεία. Γερμανικό το πρωί και ελληνικό το απόγευμα. Θυμάμαι έντονα την πρώτη μου μέρα στο νηπιαγωγείο… βάρβαρη εμπειρία… το νηπιαγωγείο ήταν γερμανικό κι εγώ δεν ήξερα λέξη στα γερμανικά. Στην αρχή δε μου άρεσε καθόλου, ούρλιαζα και δεν καταλάβαινε κανένας τι έλεγα. Σταδιακά άρχισα να επικοινωνώ με άλλους τρόπους, τα παιδιά το κάνουν εύκολα αυτό , έτσι κατάλαβα από πολύ νωρίς ότι οι λέξεις από μόνες τους δεν είναι και τόσο σημαντικές.

Ποια ήταν τα πρώτα σου καλλιτεχνικά σκιρτήματα;

* Η πρώτη μου «επαγγελματική» παράσταση ήταν νομίζω στην ηλικία των εννιά, στην πιλοτή της πολυκατοικίας μου στην Κατερίνη. Λέω επαγγελματική γιατί είχαμε και εισιτήριο 20 ή 50 δραχμές δε θυμάμαι καλά και καθόλου προσκλήσεις, πλήρωσε και η μαμά μου. Ήμασταν sold out, ήρθε όλη η πολυκατοικία. Γράφαμε, σκηνοθετούσαμε και παίζαμε τρία κορίτσια που ζούσαμε στην πολυκατοικία, εγώ, η Σοφία και η Κατερίνα. Θυμάμαι την αγωνία της πρεμιέρας, τις διαφωνίες στις πρόβες, την ανάλυση του κειμένου (ναι, κάναμε και ανάλυση!) το μοίρασμα των ρόλων και τη χαρά στο τέλος. Δε διαφέρει τελικά και πολύ από αυτό που συμβαίνει τώρα.

Τι ήταν εκείνο που σου κέντρισε το ενδιαφέρον στο θέατρο ώστε να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό τον χώρο;

* Για να πω την αλήθεια δεν υπήρξε κάποια στιγμή που είπα εγώ τώρα θα ασχοληθώ επαγγελματικά. Πάντα το ονειρευόμουν, το έγραφα στα ημερολόγια αλλά δεν το έλεγα πολύ, ντρεπόμουν. Έκανα και μερικές απόπειρες να γράψω θεατρικά κείμενα, έλεγα θα γράψω αυτό και όταν μεγαλώσω θα το παίξω. Τελικά τα παρατούσα… μάλλον δεν ήταν το στοιχείο μου. Το κλικ έγινε όταν σπουδάζοντας Δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη αποφάσισα να πάω παράλληλα στο θεατρικό εργαστήρι «Παράθλαση». Την πρώτη μέρα θυμάμαι μας έμαθαν πώς να πέφτουμε πάνω στη σκηνή χωρίς να χτυπάμε. Ε αυτό ήταν… τρελάθηκα. Άρχισα να πέφτω παντού, έπεφτα στο δρόμο, έπεφτα μόνη μου στο δωμάτιό μου, μάζευα τους φίλους μου και τους έβαζα να με βλέπουν να πέφτω και από τότε συνεχίζω να πέφτω…

Σε ποια σχολή σπούδασες και ποιοι δάσκαλοί σου άφησαν τα ίχνη τους στην τωρινή πορεία σου;

* Σπούδασα στη δραματική σχολή του Ανδρέα Βουτσινά στη Θεσσαλονίκη κι έχω κάνει 5 χρόνια σεμινάρια με τον Ανδρέα Μανωλικάκη πάνω στη Μέθοδο του Actors studio και μερικά σεμινάρια στο Λονδίνο σχετικά με τη μέθοδο αυτή. Όλοι οι δάσκαλοι, είτε μου ταίριαζε ο τρόπος τους είτε όχι, άφησαν κάτι σημαντικό. Ο άνθρωπος όμως που ευγνωμονώ και έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου είναι ο Ανδρέας Μανωλικάκης. Υπέροχος δάσκαλος, υπέροχος άνθρωπος. Τον τελευταίο χρόνο γνώρισα την Ελένη Σκότη ως δασκάλα μέσα από τα σεμινάρια στο Επί Κολωνώ. Σημαντική συνάντηση για μένα που με προχώρησε καλλιτεχνικά.

Πώς δημιουργήθηκε η πολιτιστική ομάδα mammals, με την οποία πρόσφατα παρουσιάσατε το βραβευμένο έργο της Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι»;

* Είμαστε πέντε άνθρωποι με κοινές καλλιτεχνικές και κοινωνικές ανησυχίες και δημιουργήσαμε αυτήν την ομάδα για να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτές τις ανησυχίες σε ένα πλαίσιο αυτόνομο. Δεν είμαστε όλοι ηθοποιοί, ο Αλέξανδρος (σ.σ. Αλέξανδρος Κωχ) είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, η Λία (σ.σ. Λία Κεσοπούλου) είναι υπεύθυνη επικοινωνίας, ο Διονύσης (*) είναι μουσικός και ο Χόρχε (*) είναι λογιστής που ασχολείται με την κοινωνική οικονομία. Το 2016 που ιδρύθηκαν οι Mammals κάναμε την παράσταση «Εισβολή!», ένα έργο του Jonas Hassen Khemiri, μια συναυλία σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και φέτος ανεβάσαμε τις «Εκατό λέξεις για το χιόνι». Και προχωράμε…

Τι έχεις να πεις για το σκηνοθέτη σου Αλέξανδρο Κωχ και τη συνεργασία σας;

* Με τον Αλέξανδρο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και δουλεύουμε μαζί από το 2014 που ανεβάσαμε στη Θεσσαλονίκη το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Η δημιουργία του κόσμου και άλλες business». Έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς ως μεταφραστές, ως ηθοποιοί και ως σκηνοθέτης με ηθοποιό. Νιώθω ελευθερία όταν δουλεύω μαζί του. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, συνεννοούμαστε. Είναι πολύ ταλαντούχος, αφήνει ελεύθερο τον ηθοποιό να αλωνίσει ενώ ταυτόχρονα έχει τον έλεγχο. Η τελευταία μας συνεργασία στην παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» ήταν σα δροσερό νερό. Αβίαστη και αναζωογονητική.

Πώς ανακαλύψατε το συγκεκριμένο έργο;

* Το Γενάρη του 2018 έγινε στο Λονδίνο στο Arcola Theatre το φεστιβάλ Heretic Voices, ένα φεστιβάλ διαγωνιστικού χαρακτήρα για σύγχρονα έργα με τη μορφή μονολόγου. Το έργο της Tatty Hennessy μοιράστηκε την πρώτη θέση μαζί με άλλα δύο κείμενα. Το διάβασα και κατευθείαν σκέφτηκα ότι αυτή είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Το πρότεινα στον Αλέξανδρο και στην ομάδα και ξεκινήσαμε δουλειά. Τον πρώτο καιρό μάλιστα πηγαινοερχόμασταν Θεσσαλονίκη – Αθήνα γιατί ο Αλέξανδρος δούλευε στο Κρατικό στη Θεσσαλονίκη κι εγώ έμενα Αθήνα. Αλλά ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία, θα τη θυμάμαι πάντα με αγάπη.

Το θέμα του έχει σχέση και με την κλιματική αλλαγή;

* Ναι, βέβαια. Το ταξίδι της Ρόρυ γίνεται σε ένα παγωμένο τοπίο το οποίο λιώνει με αφύσικους ρυθμούς, σε έναν τόπο όπου οι πολικές αρκούδες πεθαίνουν από την πείνα ή τρώνε η μία την άλλη για να επιζήσουν. Η Tatty Hennessy, η συγγραφέας, στρέφει με πολύ ωραίο τρόπο την προσοχή σε αυτό το ζήτημα χωρίς να κουνάει το δάχτυλο στους «κακούς» ανθρώπους που καταστρέφουν τον πλανήτη. Νομίζω ότι η Hennessy λέει: «Κοιτάξτε, ψάχνουμε μια ζωή απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα και οι απαντήσεις όλες είναι εκεί έξω στη φύση, γιατί λοιπόν δεν την αφήνουμε να αναπνεύσει;».

Ένα παγωμένο τοπίο τι μπορεί να μας μάθει;

* Ότι το τίποτα περιέχει τα πάντα. Η Ρόρυ λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο Βόρειο Πόλο, μόνο πάγος. Κι όμως στο ταξίδι της ανακαλύπτει ότι το τίποτα αυτό είναι ένας κόσμος ολόκληρος, ένα αλλόκοτο σύμπαν με πρωτάκουστους ήχους και περίεργα χρώματα. Αυτό το τίποτα την κάνει να δει τους ανθρώπους και τη ζωή με άλλα μάτια.

Τι κερδίζει και τι χάνει η Ρόρυ στο ταξίδι της;

* Η Ρόρυ έχει χάσει ήδη τον μπαμπά της. Στο ταξίδι αυτό που χάνει είναι ο τρόπος που μέχρι εκείνη τη στιγμή έβλεπε τον κόσμο. Από κει και πέρα κερδίζει μια απίστευτη εμπειρία που όλοι μας θα θέλαμε να την έχουμε ζήσει. Ένα ταξίδι στην κορυφή της υδρογείου. Και το ταξίδι αυτό φέρνει πολλά δώρα μαζί του… την αλλάζει, τη μετακινεί, την κάνει να δει τα πράγματα διαφορετικά, την κάνει να καταλάβει στην πράξη ότι είμαστε όλοι κομμάτι ενός συνόλου και ότι αν δε φροντίζουμε ο ένας τον άλλον αυτό το σύνολο κάποια στιγμή θα σταματήσει να υπάρχει.

Οι «Εκατό λέξεις για το χιόνι» θα συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους;

* Θα παίζεται το χειμώνα στο black box του θεάτρου Επί Κολωνώ και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Είναι ένα θέατρο πολύ ζεστό που έχω αγαπήσει. Την άνοιξη θα κάνουμε κάποιες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Τ και οργανώνουμε και παραστάσεις για την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις μία ή δύο αγαπημένες ηρωίδες που θα ήθελες να ερμηνεύσεις, ποιες θα ήταν και γιατί;

* Από τα χρόνια της σχολής έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Μάγκυ από τη «Λυσσασμένη γάτα» του Τέννεσση Ουίλλιαμς. Με συγκινεί η δύναμή της. Μου αρέσουν οι ηρωίδες που παλεύουν με νύχια και με δόντια κόντρα στον άνεμο. Η Ηλέκτρα, η Αντιγόνη, η Σεραφίνα, η Νόρα και πόσες άλλες…

Αθήνα ή Θεσσαλονίκη; Ποια από τις δύο πόλεις σου δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ελευθερίας;

* Στη Θεσσαλονίκη έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου και κυρίως τα πιο ανέμελα χρόνια. Έχει μια γλύκα η Θεσσαλονίκη… Στην Αθήνα βρίσκομαι τον τελευταίο χρόνο και μου αρέσει πολύ. Οι αντιθέσεις της και η ποικιλομορφία της. Είναι μια πόλη που σε σπρώχνει να την εξερευνήσεις. Ελευθερία νιώθω και στις δύο πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη νιώθω οικεία, είναι ο τόπος μου. Στην Αθήνα είμαι ένας ακόμα άνθρωπος μέσα στους χιλιάδες άλλους, έχει κάτι πολύ απελευθερωτικό αυτή η σκέψη, κάτι που με το σωστό χειρισμό μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργικότητα και προσωπική εξέλιξη.

Στην παράσταση κυριολεκτικά δεν έχασες ούτε λέξη και βρισκόσουν απόλυτα στη σκηνή. Ποια είναι συνήθως η προετοιμασία σου πριν, πώς ξεπερνάς το άγχος και το τρακ;

* Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά δε νομίζω ότι ξεπερνιέται ποτέ το άγχος και το τρακ. Πάντα υπάρχει, σε κάθε παράσταση. Απλά πάνω στη σκηνή το ξεχνάς γιατί επικεντρώνεσαι σε πιο σημαντικά πράγματα πέρα από σένα, επικεντρώνεσαι στο χαρακτήρα και την ιστορία. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Προσπαθώ πριν από την παράσταση να είμαι συγκεντρωμένη και χαλαρή και μετά αφήνομαι σε αυτό που συμβαίνει κάθε φορά. Κάποιες φορές αισθάνομαι ότι το καταφέρνω κάποιες άλλες όχι και τόσο. Έτσι είναι όμως. Η παράσταση είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται. Θέλω να βλέπω την κάθε παράσταση ως πρόβα για την επόμενη, τίποτα δεν τελειώνει και αυτό είναι το ωραίο σε αυτή τη δουλειά.

Πώς φαντάζεσαι τα μελλοντικά βήματά σου στο χώρο της τέχνης;

* Θα ήθελα να παίζω σε έργα που με αφορούν και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ.

Τι θα κάνεις θεατρικά στο άμεσο μέλλον, εκτός από τις «Εκατό λέξεις για το χιόνι»;

* Θα συμμετέχω στην παράσταση «People, places and things» (ο ελληνικός τίτλος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη) του Duncan MacMillan που θα σκηνοθετήσει η Ελένη Σκότη στο Σύγχρονο Θέατρο. Είναι ένα έργο της εποχής μας, δυνατό και αφοπλιστικό που μιλάει για την απεξάρτηση. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη συνεργασία, εκτιμώ βαθιά την Ελένη Σκότη και την ομάδα με την οποία δουλεύουμε.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη περιπέτεια;

* Η ζωή η ίδια. Καινούργιοι τόποι, άλλοι άνθρωποι, νέες ιδέες… Μια συνεχής κίνηση προς τα μπρος. Με στόχο να γνωρίσω καλύτερα τον κόσμο και τον εαυτό μου.

Αλήθεια, μπορούμε να κάνουμε ο ένας τον άλλο να χαμογελάει; Και γιατί συχνά δεν το κάνουμε;

* Μπορούμε αλλά θέλει κόπο. Θέλει να αφήσουμε λίγο στην άκρη τον προσωπικό μικρόκοσμο και να δούμε τι πραγματικά έχει σημασία. Η καθημερινότητα μας παρασύρει και ξεχνιόμαστε και μόνο όταν συμβεί κάποιο τρανταχτό γεγονός, ένας θάνατος για παράδειγμα, ξυπνάμε και το ξαναθυμόμαστε. Θέλει αντίσταση και επιμονή, όπως θέλει άλλωστε και καθετί όμορφο, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που θα μείνει είναι αυτά τα δυο τρία χαμόγελα που έδωσες και πήρες.

Ποια άλλη μορφή τέχνης σε ενδιαφέρει;

* Το σινεμά, πολύ, είμαι ορκισμένος «ταινιάκιας», η λογοτεχνία, η μουσική, η ζωγραφική.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

* Βλέπω ταινίες, διαβάζω, συναντώ τους φίλους μου, γνωρίζω την Αθήνα, απλά πράγματα.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτό τον καιρό;

* «Η περίπτωση Ευρυδίκη, κλινική της τοξικομανίας» της Κατερίνας Μάτσα. Στο πλαίσιο της έρευνας για την καινούργια παράσταση προσπαθώ να διαβάζω όσα περισσότερα μπορώ για το θέμα της εξάρτησης. Συνειδητοποιώ πόσες πτυχές του ζητήματος αγνοούσα και πόσο εξαρτημένοι είμαστε τελικά όλοι μας, από διαφορετικά πράγματα ο καθένας.

Πώς κρίνεις τη συμπεριφορά των Ελλήνων προς τα ζώα;

* Δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε τα ζώα. Τα αντιμετωπίζουμε ως κατώτερα πλάσματα και αυτό είναι εντελώς αφύσικο. Εξαρτάται από τον άνθρωπο βέβαια, υπάρχουν πολλοί που τα αγαπούν και δίνουν αγώνα για αυτά. Γενικά όμως νομίζω πως η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα και τη φύση εμπεριέχει μέσα το στοιχείο εγωκεντρισμού. Λες και ζούμε μόνοι μας σε αυτόν τον πλανήτη… αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι κομμάτι της ίδιας αλυσίδας και ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, το μέλλον μας είναι δυσοίωνο…

Τέλος, ποια είναι η δική σου σχέση με τα ζώα; Συμβιώνεις με κάποιο κατοικίδιο;

*Αυτή την περίοδο όχι δυστυχώς. Αγαπώ πολύ τα σκυλιά. Και τις γάτες αλλά τα σκυλιά λίγο παραπάνω… Στη Θεσσαλονίκη έμενα δύο χρόνια με τη Χαρίκλεια, ένα αδέσποτο με λειψό ποδαράκι που ξεσήκωνε όλη την πολυκατοικία μόλις έμενε μόνη. Με εντυπωσιάζουν τα ζώα, ανακαλύπτω συνεχώς κάτι καινούργιο από την επαφή μου μαζί τους…

***

(*) Σημείωση: Ο Διονύσης Φραντζής (μουσικός) και ο Χόρχε Θεμελής (λογιστής) στην ομάδα ασχολούνται κυρίως με το οργανωτικό κομμάτι κάθε δράσης που κάνουν οι Mammals.

Η πολιτιστική ομάδα mammals παρουσίασε το βραβευμένο έργο της Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι», την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, στο Off-Off Athens Festival, στο θέατρο Επί Κολωνώ.
«Αν βρεις τον Βορρά, μπορείς να βρεις τον δρόμο για το σπίτι σου».
Ο μπαμπάς της Ρόρυ είχε ένα όνειρο. Να ταξιδέψει στον Βόρειο Πόλο. Μαζί της. Δεν πρόλαβε, όμως.
«Η αγάπη είναι το χιόνι της ζωής.
Πέφτει απαλά και βαθιά πάνω στις πληγές που άφησε η μάχη
– λευκή, πιο αγνή και από το ίδιο το χιόνι»
Το έργο της Tatty Hennessy «Εκατό λέξεις για το χιόνι» βραβεύθηκε, μεταξύ 1.136 συμμετοχών, στο φεστιβάλ «Heretic Voices» για νέα έργα σε μορφή μονολόγου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Arcola Theatre στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τους mammals, στο πλαίσιο του Off-Off Athens Festival 2018 (25/5 – 25/6/2018 στο θέατρο Επί Κολωνώ).

Trailer παράστασης:
https://bit.ly/2L54Lo0

Συντελεστές

Μετάφραση: Ιωάννα Τζίκα
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωχ
Σκηνικά – Κοστούμια: Mammals
Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης
Ηχητικό τοπίο: Τάσος Καραδέδος
Φωτογραφίες: Γιώτα Παντελίδου
Video trailer: Παντελής Αναστασιάδης
Παραγωγή: Mammals
Παίζει η ηθοποιός:
Ιωάννα Τζίκα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου | lkesopoulou@gmail.com

Πληροφορίες

Χώρος: Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, Αθήνα

Διάρκεια παράστασης: 60’

Η παράσταση θα επαναληφθεί με τη νέα σεζόν.

  • Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι της Γιώτας Παντελίδου.

 

Πορτρέτο της Ιωάννας Τζίκα από την Ελευθερία Καλπενίδου

 

Αναλυτικό βιογραφικό Ιωάννας Τζίκα

ΣΠΟΥΔΕΣ
2009-2012, Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς
2006-2009, Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Υποκριτική, σύγχρονος χορός, τραγούδι)
2003-2008, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. στο Α.Π.Θ.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
2017, Σεμινάρια υποκριτικής με την Ελένη Σκότη στο Θέατρο «Επί Κολωνώ»
2013-17, «Σεμινάριο υποκριτικής πάνω στο Σύστημα του Στανισλάφσκι και τη Μέθοδο του Actors Studio» με τον Ανδρέα Μανωλικάκη
2016, «Η γλώσσα της μουσικής στο θεατρικό τραγούδι» με την Έλσα Μουρατίδου
2016, «Διαχείριση του λόγου ή η δράση στον θεατρικό λόγο» με την Αγλαΐα Παππά
2015, «Method Acting Main Class» με τον Sam Rumbelow (Λονδίνο)
2013, «Ανάλυση του Κειμένου και εφαρμογή της στη θεατρική εκπαίδευση και πρακτική» με τον Ανδρέα Μανωλικάκη
2012, «Το θεατρικό παιχνίδι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου
2009, «Σεμινάριο Performance» με τη Stacy Makishi, 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών (Performing Arts Festival)
2009, «Digital Theatre Words» υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI UNESCO)

ΘΕΑΤΡΟ
Έτος /Τίτλος παράστασης /Σκηνοθεσία /Τόπος
2017 Το άγγιγμα του Μίδα της Βασιλικής Συρανίδου / Ηλίας Μπαγεώργος / Θέατρο Olvio
2016 -17 Εισβολή! του Jonas Hassen Khemiri / Αλέξανδρος Κωχ / Θέατρο Τ
2016 -17 Σταχτοπούτα του Ανδρέα Αραούζου / Ανδρέας Αραούζος / Θέατρο BlackBox
2015 -16 Το παγκάκι του Alexander Gelman / Δήμητρα Λαρεντζάκη / Θέατρο Vis Motrix
2015 Παραμύθια στο ασανσέρ του Τάσου Ράτζου / Τάσος Ράτζος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου/ Θέατρο Αυλαία
2014 Η δημιουργία του κόσμου και άλλες business του Arthur Miller / Αλέξανδρος Κωχ / Θέατρο Vis Motrix
2012-13 Ο Αίσωπος σε κόμικ του Τάσου Ράτζου / Τάσος Ράτζος / Σχολικές αίθουσες
2012 Εγώ σε γνώρισα Λευτέρη του Άκη Δήμου / Αλέξανδρος Κωχ / Le foyer Bar
2011 Not me but me της Αγγελίνας Σοφιανοπούλου / Αγγελίνα Σοφιανοπούλου / Μονή Λαζαριστών
2011 Παγωτό Ιντιέν του Σάκη Σερέφα / Ελένη Δημοπούλου / Ξενοδοχείο Excelsior
2011 Τοπίο με πνιγμένα χάδια του Άκη Δήμου / Άκης Δήμου / Αίθουσα σεμιναρίων «Ανδρέας Βουτσινάς»
2011 Ποιος έρωτας του Άκη Δήμου / Δημήτρης Δάγκαλης / café-bar Διατηρητέο
2009 Το βλέμμα του δολοφόνου της Agatha Christie / Μόνα Κιτσοπούλου / Θέατρο Παράθλαση
2008 Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα του Mikhail Bulghakov / Μόνα Κιτσοπούλου / Θέατρο Παράθλαση
2008 Η δοκιμασία της αθωότητας της Agatha Christie / Μόνα Κιτσοπούλου / Θέατρο Παράθλαση

ΧΟΡΟΣ
2009 Περίπτωση Πάρτυ / Μίκα Στεφανάκη / Θέατρο Παράθλαση
2008 Semper Nox / Μίκα Στεφανάκη / Θέατρο Παράθλαση
2008 Μικρό Νυχτερινό / Μίκα Στεφανάκη / Θέατρο Παράθλαση

eirini aivaliwtouΙωάννα Τζίκα: «Θέλω να βλέπω την κάθε παράσταση ως πρόβα για την επόμενη, τίποτα δεν τελειώνει…»
Περισσότερα

«Για πάντα εδώ…». Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Δέκα χρόνια κλείνουμε φέτος χωρίς τον Μάριο Τόκα, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, για τον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε ότι «πάντα στηριγμένος στις ρίζες της ελληνικής μας παράδοσης, δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά. Οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω».

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιείται ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στον αγαπημένο Κύπριο μουσικοσυνθέτη, τις μελωδίες του, τα τραγούδια του, που γράφτηκαν με ειλικρίνεια, συναίσθημα και ψυχή. Τραγούδια εμπνευσμένα από τις χαρές, τις λύπες, τους αγώνες, τα προβλήματα, τους έρωτες.
Στη σκιά των βράχων θα ζωντανέψουν -σε ένα μουσικό αφιέρωμα γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα με εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας- τραγούδια σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι, όπως «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», «Αννούλα του χιονιά» κ.ά. Καθώς και ξεχωριστά κομμάτια, όπως αυτά που έχουν γραφτεί για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο: «Η Δική μου Πατρίδα», «Πενταδάκτυλος», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», μουσικές συνθέσεις ελπίδας για την επανένωση του νησιού με μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.
Τα αγαπημένα τραγούδια του Μάριου Τόκα θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας και Βασίλης Σκουλάς σε μία μοναδική μουσική βραδιά. Τους σπουδαίους ερμηνευτές θα συνοδεύει η ορχήστρα «Μάριος Τόκας» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Παπαζαχαριάκη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Μπενέτου.

Αυτό το αφιέρωμα στις μουσικές του Μάριου Τόκα «ζωντανεύει» μέρος του έργου του, την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, καθώς και την αξιομνημόνευτη προσωπικότητά του, επιχειρώντας να θυμίσει στο κοινό τη σύντομη αλλά λαμπρή πορεία του η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νεότερους. Την ευθύνη της παραγωγής ανέλαβε η εταιρεία Cricos με σύμβουλο τη σύζυγο του Μάριου Τόκα, Αμαλία, καθώς και τα παιδιά του συνθέτη.

Τραγουδούν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ, ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ
Φιλική συμμετοχή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Σύνθεση προγράμματος: Ηλίας Μπενέτος
Σύμβουλος προγράμματος: Αμαλία Τόκα
Διοργάνωση: ΚΡΙΚΟΣ
Προπώληση: viva.gr, ticket365.gr
Τιμές εισιτηρίων:
10 € (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων) Ισχύει για κρατήσεις έως τις 10 Αυγούστου
12€ φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ
13€ προπώληση
15€ ταμείο (το βράδυ της συναυλίας)

 

Ο Μάριος Τόκας (1954-2008) γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Βίωσε όλη την αγριότητα του Αττίλα καθώς η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του.

Μετά το τέλος του πολέμου έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο από όπου αποφοίτησε με «Άριστα».

Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1978. Ο πρώτος του δίσκος με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά είχε τίτλο «Τα Τραγούδια της Παρέας». Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Καλογιάννης, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Στέλιος Διονυσίου, Λάκης Χαλκιάς, Αλέκα Κανελλίδου, Κατερίνα Κούκα,  Βασίλης Σκουλάς κ.ά. Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη και η μουσική του απλώνεται γρήγορα και ταξιδεύει παντού, όπου υπάρχουν Έλληνες. Τραγούδια όπως «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια», φέρνουν την απόλυτη καθιέρωση στο μουσικό στερέωμα.

Βαθύτατα πολιτικοποιημένος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο και στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία. Τραγούδια του όπως τα «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε» και «Η δική μου η πατρίδα» σημαδεύουν την καρδιά του κυπριακού ελληνισμού.

Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του που κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά». Ακολουθούν και άλλα μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη,  Τεύκρου Ανθία, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή,  Κυριάκου Χαραλαμπίδη κ.ά.

Σημαντική είναι η παρουσία του και στη μουσική επένδυση θεατρικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο όπως «Δόνα Ροζίτα» και «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Θερμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη κ.ά. Επίσης σπουδαία είναι και η παρουσία του στη δημιουργία παιδικών τραγουδιών όπως το «Άρες μάρες κουκουνάρες» σε στίχους του Φώντα Λάδη, το «Ένα δέντρο που το λένε Νικόλα» του Δ. Ποταμίτη κ.ά. «Θέλω να πω ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε ό,τι αφορά τα παιδιά», λέει ο ίδιος.

Το 1996, ο Μάριος Τόκας επισκέπτεται  το Άγιον Όρος και εκεί, συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη που βρήκε και μελέτησε, έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία», το οποίο παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης (2002).

Στις 8 Μαρτίου του 2001 τιμήθηκε, από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, πήρε και το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» (2002).

Ο Μάριος Τόκας ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Χαρούλα, τον Κωστή και τον Άγγελο.

Έφυγε από τη ζωή, ξημερώματα του Πάσχα στις 27 Απριλίου του 2008, χωρίς να προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα, προίκα και κληρονομιά των παιδιών του.

Πληροφορίες

Φ Ε Σ Τ Ι Β Α Λ Σ Τ Η Σ Κ Ι Α Τ Ω Ν Β ΡΑ Χ Ω Ν
Μ Α Ρ Ι Ο Σ Τ Ο Κ Α Σ
«για πάντα εδώ…»

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
10 Σεπτεμβρίου 2018
Τραγουδούν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ
ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ
ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ
Φιλική Συμμετοχή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Σημεία προπώλησης:
– ηλεκτρονικά στο ticket365.gr
– Στo τηλέφωνo 211 1000 365
– Θέατρο Αλίκη (Αμερικής 4, Σύνταγμα), Δευτέρα έως Κυριακή 9:00 – 21:00-
– Κτήριο Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού στον Βύρωνα από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14:00

Aπό 24 Ιουλίου και:
– ηλεκτρονικά στο viva.gr
– τηλεφωνικά 11876,
– «Vivakiosk» στην Πλ. Συντάγματος & στην Τεχνόπολη (Γκάζι), αθηνόραμα.gr
– Καταστήματα: Seven Spots, Media Markt,, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Yiolenis

Υπεύθυνη Επικοινωνίας:
Μαρία Τσολάκη
mtsolaki@gmail.com

***

O επί έτη παραγωγός του Μάριου Τόκα και προσωπικός του φίλος, Ηλίας Μπενέτος, ασχολήθηκε πάνω από δύο χρόνια με το πλούσιο αρχείο του συνθέτη, με τη βοήθεια της γυναίκας του Αμαλίας Τόκα, στην οποία είχε εμπιστευθεί το αρχείο του ο συνθέτης. Από αυτή την εργασία προέκυψαν 12 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 και τα τραγούδησαν κατ’ επιθυμία του ιδίου, οι ερμηνευτές Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος και Πασχάλης Τερζής, που είχαν ήδη τραγουδήσει τραγούδια του, καθώς και ο νεότερος Γιάννης Κότσιρας, με τον οποίο ο Μάριος Τόκας σχεδίαζε να συνεργαστεί. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έχει κάνει ο Αντώνης Γούναρης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη MINOS-EMI, τέσσερα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του Μάριου Τόκα. Πρόκειται για επιλογή ανέκδοτων τραγουδιών του σε συνδυασμό με κάποια παλαιότερα, στο ίδιο μουσικό κλίμα.

Δισκογραφία

1978 – ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ – Μανώλης Μητσιάς
1978 – ΑΡΕΣ, ΜΑΡΕΣ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ (Παιδικός Δίσκος) – Τσανακλίδου Τάνια
1981 – ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ – Χαλκιάς Λάκης
1982 – ΤΑ ΒΟΡΙΑΔΑΚΙΑ – Νίκος Νομικός, Θέμης Αδαμαντίδης, Γιάννα Νομικού
1984 – ΜΙΚΡΑ ΕΡΩΤΙΚΑ – Αντώνης Καλογιάννης
1986 – ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (ορχηστρικά)
1987 – ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ – Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Διονύσης Θεοδόσης, Δήμητρα Γαλάνη
1987 – TΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ) – Κωνσταντίνα
1989 – ΣΑΝ ΤΡΕΛΛΟ ΦΟΡΤΗΓΟ – Γιάννης Πάριος
1991 – ΣΤΑΖΕΙΣ ΕΡΩΤΑ- Τόλης Βοσκόπουλος
1992 – Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΞΙΑ – Δημήτρης Μητροπάνος
1993 – ΠΑΝΤΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ – Γιάννης Πάριος
1993 – ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ – Αλέκα Κανελλίδου (Μουσική: Μάριος Τόκας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
1994 – ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ – (ορχηστρικά και συμμετοχή του Γιάννη Πάριου)
1994 – ΠΑΡΕΑ Μ’ ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ – Δημήτρης Μητροπάνος
1995 – ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΦΟΡΜΗ – Κατερίνα Κούκα
1996 – ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ (μουσική για την παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου)
1997 – ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ (Κ. Χατζηχριστοδούλου) – ποιήματα απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ
1997 – ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – Στέλιος Διονυσίου
1998 – ΒΙΟΣ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟΣ – Μανώλης Μητσιάς (Τραγούδια για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του MEGA)
1998 – ΦΩΝΗ ΠΑΤΡΙΔΟΣ – Γιώργος Νταλάρας
1998 – ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΩΡ ΜΑΡΙΑ – Μ. Μητσιάς, Κ. Χατζηχριστοδούλου
1999 – ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ (Στίχοι: Αλκαίος Άλκης) – Δημήτρης Μητροπάνος
2001 – ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ – Πασχάλης Τερζής
2002 – ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ – Διάφοροι
2002 – ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ – Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γλυκερία, Μαρία Αλεξίου, Κ.Χατζηχριστοδούλου
2002 – ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΩΡ ΜΑΡΙΑ (Ζωντανή Ηχογράφηση από τη Βιέννη) – Μ. Μητσιάς, Κ. Χατζηχριστοδούλου
2003 – Η ΑΓΑΠΗ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ – Γλυκερία (Τραγούδια για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1)
2003 – ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ – Πασχάλης Τερζής (Τραγούδια για την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία)
2006 – FONTANA AMOROSA (Ορχηστρικός Δίσκος)
2006 – ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ – Θέμης Αδαμαντίδης
2007 – ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΝΕΜΙΖΕ – Βασίλης Σκουλάς (Συμμετέχει και ο Παντελής Θαλασσινός)
2008 – ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 4CD ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ (1978-2006)
2012 – HΛΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ – Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος, Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Κότσιρας.

eirini aivaliwtou«Για πάντα εδώ…». Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα
Περισσότερα

Κινητήρας: Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ για το πρόγραμμα Supplicants (Ικέτες/Ικέτιδες) τον Αύγουστο

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ένα πρόγραμμα βασισμένο στις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας με τίτλο Supplicants (Ικέτες/Ικέτιδες), διοργανώνει ο Κινητήρας τον Αύγουστο σε συνεργασία με το Crooked House Theatre από την Ιρλανδία και την Association On & Οff από την Ισπανία.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 5 έως το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Σαράντα νέοι, μεταξύ των οποίων ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. Praksis, θα έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα για να δημιουργήσουν συνεργατικές θεατρικές και χορευτικές performances, που θα παρουσιαστούν υπό τη μορφή μιας ανοιχτής στο κοινό παράστασης στον Κινητήρα το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018.

Το πρόγραμμα Supplicants συντονίζεται από την ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre, η οποία επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Τιτλοφόρησε, μάλιστα, το πρόγραμμα Supplicants, δηλαδή Ικέτιδες, κατά την ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τον αιμομικτικό τους γάμο με τα ξαδέρφια τους και γιους του Αιγύπτου.

 

 

 

 

Οι 40 νέοι από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα παρακολουθήσουν, επί τέσσερις μέρες, εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου, που θα διεξαχθούν στον Κινητήρα και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» – Δήμητρα Χατούπη από καλλιτέχνες όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey. Πέρα από τις προσωπικές ιστορίες των συμμετεχόντων προσφύγων, οι performances θα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μια κοινωνία σεβασμού, συνύπαρξης και διαπολιτισμού.

 

 

Η δράση Supplicants είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ του Κινητήρα και του Crooked House Theatre και η δεύτερη που περιλαμβάνει και την Association Οn & Off. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Έως τότε, συγκεκριμένα από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κινητήρα, Αντιγόνη Γύρα και η χορεύτρια και χορογράφος Αφροδίτη Βερβενιώτη θα ταξιδέψουν στην Ισπανία με έξι Έλληνες εφήβους για να συμμετάσχουν στο Speechless, μια εκστρατεία προβολής ενάντια στη ρητορική και τα εγκλήματα μίσους του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων, που συντονίζονται από την Association On & Off, ο Κινητήρας θα διοργανώσει σεμινάριο με θέμα την έμφυλη ταυτότητα, και σε συνεργασία με εκπροσώπους πέντε ακόμη χωρών, θα συνδημιουργήσουν την ομότιτλη site specific παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στο Λογρόνιο (Logroño) στις 17 Ιουλίου.

***

Supplicants
Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+
5 – 11 Αυγούστου 2018
Κινητήρας και Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» – Δήμητρα Χατούπη

*

Supplicants (Η Παράσταση)
Κινητήρας (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη)

Μέρα και ώρα παράστασης: Σάββατο 11 Αυγούστου στις 20.30
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 210-924.83.28
info@kinitiras.com
Φωτογραφίες: Χρήστος Καβαλιώτης

***

Κινητήρας | Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλέφωνο: 210- 924.83.28
www.kinitiras.com
info@kinitiras.com
fb: Kinitiras
Επικοινωνία:
Ελεάννα Γεωργίου
eleanna.georgiou.kinitiras@gmail.com

Παναγιώτης ΜήλαςΚινητήρας: Ανταλλαγή Νέων Erasmus+ για το πρόγραμμα Supplicants (Ικέτες/Ικέτιδες) τον Αύγουστο
Περισσότερα

«Ερωφίλη project» στα κάστρα της Κρήτης – Δείτε το πρόγραμμα της περιοδείας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Φέτος το καλοκαίρι, το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει το πεντάπρακτο αριστούργημα του Ρεθυμνιώτη ποιητή Γεωργίου Χορτάτση, τη διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, με ζωντανή μουσική πανδουρίδας, ηλεκτρικής και κλασικής κιθάρας, μαντολίνου, κλαρίνου, κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικές ερμηνείες.
Μια από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης «Ερωφίλη project» είναι το ότι αναπαριστάται η ιστορία στο φυσικό της περιβάλλον. Επελέγησαν ως παραστατικοί χώροι, μεσαιωνικά κάστρα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, τα οποία αποτελούν το φυσικό σκηνικό της.
Μια μοναδική εμπειρία που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον μετατρέπει σε επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου εξελίσσεται μια ερωτική τραγωδία, αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, το κοινό μέσα στους επιβλητικούς χώρους των κάστρων και των φρουρίων, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, δεν είναι πια απλοί επισκέπτες και θεατές, αλλά και μύστες σε μια θεατρική τελετουργία και μάρτυρες ενός τραγικού περιστατικού.
Αξίζει να επισημανθεί η ιδιαίτερη αισθητική του έργου:
Ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά, που γεμίζει με μελωδίες την αίθουσα του θρόνου, σε έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό από κεριά και πυρσούς.
Πρωτότυπα κοστούμια και η φρέσκια ερμηνευτική πρόταση ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας.
Η «Ερωφίλη project» θα περιοδεύσει το καλοκαίρι του 2018 σε μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, σε Κρήτη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μάνη, Πάτρα και αλλού.

Ταυτότητα παράστασης

Διδασκαλία-σκηνοθεσία, επεξεργασία κειμένου, μουσική, σκηνικό: Θεόδωρος Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Μοτάκη.

Ερμηνεύουν:
Ερωφίλη: Αμαλία Αρσένη
Φιλόγονος: Κωνσταντίνος Τσιομίδης
Νένα / Ασκιά: Δανάη Λουκάκη
Πανάρετος/ Χάρος / Μαντατοφόρος: Θ. Οικονομίδης

Μουσικοί:
ηλεκτρική κιθάρα- μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου
πνευστά: Δημήτρης Πρόκος
κανονάκι: Αμαλία Αρσένη
κλασσική κιθάρα, πανδουρίδα: Θ. Οικονομίδης

Συνεργάτες:
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξαντροπούλου
Ηχοληψία: Παναγιώτης Κυριακού
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Κατασκευές: Δήμητρα Παπαδημητροπούλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Δημιουργικό- γραφιστικά: Μαίρη Πανδή
Προβολή-Επικοινωνία: Brainco S.A
(Υπεύθυνη project Σταυρούλα Κεντιέ)

Παραγωγή: Roots – artsorg

Πρόγραμμα Παραστάσεων «Ερωφίλη Project» στην Κρήτη

19/07/2018 Φορτέτζα, Ρέθυμνο

20/07/2018 Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, Χανιά

22/07/2018 Φραγκοκάστελο, Σφακιά

24/07/2018 Πύλη Βηθλεέμ, Ηράκλειο

26/07/2018 Κάστρο Καζάρμα, Λασίθι

 

«Ερωφίλη project»- Σημείωμα σκηνοθέτη

Το βαθύ πολιτισμικό μας παρελθόν και τα στοιχεία της γνήσιας παράδοσής μας ως λαού, μας προσφέρουν ένα μεγάλο αριθμό λογοτεχνικών αριστουργημάτων. Ένας καλλιτέχνης λοιπόν της εποχής μας, θα έλεγα ότι έχει υποχρέωση να σκύψει με σοβαρότητα και προσοχή πάνω απ’ αυτά τα κείμενα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τέχνης του να τα αναδείξει και να τα ξαναφέρει στο φως. Η έρευνα και η συνεχής αναζήτηση είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει αυτή η δύσκολη δουλειά, που τόσο ανάγκη έχουν οι νέες γενιές. Η επαφή δηλαδή με τις ρίζες και γνώση του παρελθόντος. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Για μένα λοιπόν, το ταξίδι αυτό της έρευνας και της αναζήτησης στον κόσμο της ελληνικής παράδοσης άρχισε το 2000 στο ΚΘΒΕ με την παράσταση «Του Νεκρού Αδερφού» και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα: 2003 «Golforeloaded», 2006 «Ναυτικές Κωμωδίες», 2007 «Απόκοπος», 2011 «Καταλόγια- Παραλογές», 2014 «Τα Λόγια της Πλώρης», 2016 «Αντιγόνη». Δεκαπέντε χρόνια λοιπόν έρευνας και εργασίας πάνω στο θέμα καταλήγουν φέτος στο ανέβασμα της Ερωφίλης, το αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση.
Θα ήθελα να αναφέρω ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της εργασίας της ομάδας μας. Αυτό της δημιουργίας μιας μεθόδου θεατρικής αναπαράστασης τέτοιου είδους κειμένων. Μια πολύ σημαντική δουλειά για τον κόσμο του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία δίνει τη δυνατότητα συνέχισης και εξέλιξης αυτής της αναγκαίας για τους καλλιτέχνες και για το κοινό συνθήκης, της σωστής επαφής δηλαδή με την παράδοση και τις ρίζες.
Ευελπιστούμε να φέρουμε το κοινό στους υπέροχους μουσειακούς χώρους των κάστρων και των φρουρίων και να γίνουν μύστες στη θεατρική τελετουργία.
Μας το λέει άλλωστε κι ο Χάρος που κάνει τον πρόλογο του έργου: Τούτ ́ είναι η Μέμφη η ξακουστή, τόσα ‘νοματισμένη για τσ’ άξεςτσήπυράμιδες σ’ όλην την οικουμένη κι εδώ ξαφνίδια να’ ρθετε σας έκαμεν η χάρη
Ο σεβασμός στο κείμενο του Χορτάτση ήταν η προτεραιότητά μας από την αρχή του εγχειρήματος. Αντιμετωπίζουμε το κείμενο ως ένα αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο με λεπτότητα και τεχνογνωσία το ξαναφέρνουμε επί σκηνής, φρέσκο και ζωντανό. Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι το κείμενο που ακούγεται είναι ο καθημερινός λόγος των προσώπων του έργου. Ένα δύσκολο και σημαντικό επίτευγμα της ομάδας μας που προκύπτει μέσα από μακρόχρονη έρευνα και εμπειρία πάνω σε τέτοιου είδους κείμενα.
Επίσης σημαντικό στοιχείο να αναφερθεί είναι η μουσική της παράστασης. Επενδύσαμε μουσικά το έργο σε όλη του την επιφάνεια αντιμετωπίζοντάς το σαν ένα οπερετικό λιμπρέτο αναδεικνύοντας έτσι την άμεση σχέση του με την αρχαιοελληνική τραγωδία, την οποία γνωρίζουμε ότι ακολουθούσε ζωντανή μουσική σε όλη της τη διάρκεια.
Οι ερμηνείες επίσης αποτελούν μια σημαντική σπουδή πάνω στο μέτρο και τον ρυθμό της τραγουδιστικής ομιλίας, συνδυαζόμενης με σύγχρονες υποκριτικές μεθόδους (Meisner, Actor Studio, P. Brook, A. Miuskin). Δημιουργείται έτσι μια νέα μέθοδος αναπαράστασης τέτοιου είδους κειμένων, που θα κληροδοτηθεί στους νέους συναδέλφους – καλλιτέχνες, για να μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να συνεχίσουν αυτό το σημαντικό έργο αναβίωσης των αριστουργημάτων του παρελθόντος. Τέλος ο χώρος αναπαράστασης, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός τα πρωτότυπα κοστούμια και η ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά, ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας μας.
Θ. Οικονομίδης

  • Η διάρκεια της παράστασης «Ερωφίλη project» είναι 90’ χωρίς διάλειμμα.
  • Μετά την Κρήτη η παράσταση θα ταξιδέψει, τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Οι εμπνευστές της θεατρικής εργασίας Ερωφίλη project είναι ο Θεόδωρος Οικονομίδης και η Αμαλία Αρσένη.

Διαβάστε ακόμη:

eirini aivaliwtou«Ερωφίλη project» στα κάστρα της Κρήτης – Δείτε το πρόγραμμα της περιοδείας
Περισσότερα