17.8 C
Athens
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Mostafa El-Abbadi: Ο ιστορικός που είχε την ιδέα για τη δημιουργία της Bibliotheca Alexandrina

Mε ένα εορταστικό doodle γιορτάζει η Google τα 94α γενέθλια του εξέχοντος Αιγύπτιου ιστορικού και καθηγητή ελληνορωμαϊκών σπουδών Mostafa El-Abbadi.

Το έργο του βοήθησε στη δημιουργία της δεύτερης μεγάλης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο σπουδαίος ιστορικός γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ο πατέρας του ήταν ο ιδρυτής του Κολεγίου Γραμμάτων και Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, κάτι το οποίο αποτέλεσε το ερέθισμα του νεαρού για την ενασχόληση με την ακαδημαϊκή ζωή.

Σε ηλικία 22 ετών, αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και η αιγυπτιακή κυβέρνηση του απένειμε υποτροφία για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο Ελ-Αμπάντι σπούδασε κοντά σε διακεκριμένους ιστορικούς ενώ παράλληλα εργαζόταν για το διδακτορικό του στην αρχαία ιστορία.

Μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου του επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας όπου εργάστηκε ως λέκτορας και αργότερα ως καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών. Είχε έντονο ενδιαφέρον για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την πρώτη βιβλιοθήκη που χτίστηκε στην αρχαία Αίγυπτο, η οποία περιείχε περίπου μισό εκατομμύριο βιβλία από διάφορες χώρες και γλώσσες.

Ο Ελ-Αμπάντι έγινε αυθεντία στο θέμα και έδωσε διαλέξεις για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σε όλο τον κόσμο. Τεκμηρίωσε τα ευρήματά του και την έρευνά του στο βραβευμένο από τους κριτικούς βιβλίο, Η ζωή και το πεπρωμένο της Αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Στις διαλέξεις του προωθούσε μια σύγχρονη αναδημιουργία της μεγάλης παγκόσμιας βιβλιοθήκης. Τελικά έπεισε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και την UNESCO να υποστηρίξουν το σχέδιό του. Έπειτα από περίπου 15 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής, η Bibliotheca Alexandrina άνοιξε τις πόρτες της το 2002.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί πάνω από οκτώ εκατομμύρια βιβλία, επτά ορόφους, τέσσερα μουσεία και ένα πλανητάριο! Λειτουργεί επίσης ως ερευνητικό ινστιτούτο που είναι ανοιχτό στο κοινό.

Ο σπουδαίος ιστορικός υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αλεξάνδρειας και έλαβε το Τάγμα του Νείλου, την υψηλότερη τιμή στο κράτος της Αιγύπτου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -