33.3 C
Athens
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ έμειναν εντελώς ορφανοί… έχασαν και τον Αλμπέρ Ουντερζό

Οι αγαπημένοι ήρωες εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλον τον πλανήτη έμειναν εντελώς ορφανοί. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ έχασαν και τον Αλμπέρ Ουντερζό.

Ο σχεδιαστής και δημιουργός του «Αστερίξ», ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), πέθανε σε ηλικία 92 ετών την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020.

 

 

Ο Αλμπέρ Ουντερζό με τους ήρωές του.

 

Το 1959, ο εκδοτικός οίκος Édifrance/Édipresse ξεκίνησε το νεανικό περιοδικό «Pilote». Ο Γκοσινί έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς του. Στο πρώτο τεύχος, στις 29 Οκτωβρίου του 1959, ο Γκοσινί παρουσίασε την πιο διάσημη δημιουργία του, τον «Αστερίξ», μαζί με τον Ουντερζό. Η σειρά έγινε αμέσως μεγάλη παγκόσμια επιτυχία.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη «γέννηση» του Αστερίξ ο Ρενέ Γκοσινί πέθανε ξαφνικά στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή στις 5 Νοεμβρίου 1977, σε ηλικία 51 ετών.

 

***

 

O «Αστερίξ» ή «Οι Περιπέτειες του Αστερίξ» (Astérix ή Astérix le Gaulois) η θρυλική γαλλοβελγική σειρά κόμικς ήταν γραμμένη από τον Ρενέ Γκοσινί και εικονογραφημένη από τον Αλμπέρ Ουντερζό.

Ο Ουντερζό ανέλαβε και τη συγγραφή μετά το θάνατο του Γκοσινί. Μέχρι το Νοέμβριο του 2017, κυκλοφόρησαν 37 τόμοι.

***

«Ο Αλμπέρ Ουντερζό την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 πέθανε στο ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Ήταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες», εξήγησε πρόσωπο της οικογένειάς του.

Ο Αστερίξ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 111 γλώσσες και διαλέκτους (μεταξύ των οποίων στην κρητική, την κυπριακή και την ποντιακή), ακόμα στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο).

Έχει κάνει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές κόμικ στον πλανήτη και είναι το πιο οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι η περιεκτικότητα της σειράς σε κωμικά στοιχεία, εικόνες με έντονα χρώματα και ζωντανό σκίτσο που καθηλώνουν τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορούν να γελούν με μια ατάκα ή με τους αναχρονισμούς, που συχνά συναντώνται στο σενάριο.

Στο «χωριό των τρελών» οι δημιουργοί είχαν «φιλοξενήσει» ως συμπρωταγωνιστές αρκετές διασημότητες, τόσο της Γαλλίας όσο και διεθνείς όπως π.χ. ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και άλλοι.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -