Cat Is Art

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και η οικογένειά του είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Η Εκδοτική ΕΡΜΗΣ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Τριαντάφυλλου Παπαζώη: «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η οικογένειά του είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας», την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στις 7 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα – τηλ. 210 7252974-6). Θα μιλήσουν οι κυρίες: Ελένη Αρβελέρ, Αγγελική Κοτταρίδη, Βίκυ Παπαζώη (κόρη του συγγραφέα), Λένα Σαββίδη και ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Αλευρομάγειρος. Το βιβλίο αυτό του Τριαντάφυλλου Δ. Παπαζώη αποτελεί μια ιστορική μελέτη πάνω στα ταφικά κτίσματα και ευρήματα, καθώς και στα λείψανα των νεκρών των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Βασιζόμενος στα κείμενα αρχαίων συγγραφέων της ελληνικής ιστορίας, καθώς και στη νεότερη ελληνική και ξένη ιστοριογραφία, ο συγγραφέας αποδεικνύει, ύστερα από μια πολύχρονη και διεξοδική έρευνα, ότι στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας είναι θαμμένοι ο Μ. Αλέξανδρος, η γυναίκα του Ρωξάνη και ο γιος τους Αλέξανδρος…

Μια πολύχρονη έρευνα στις ιστορικές πηγές, τα ταφικά κτίσματα και τα κτερίσματα των τάφων της Βεργίνας ανατρέπει μια ιστορική πλάνη που αφορά την ταυτότητα των νεκρών βασιλέων της Βεργίνας.

Στη μελέτη αυτή γίνεται λεπτομερής περιγραφή και τεκμηριωμένη ιστορικά συσχέτιση των πλούσιων ευρημάτων των τάφων -ασπίδας, θώρακα, κράνους, ξίφους, διαδήματος κ.α.- που ένα προς ένα, σε συνδυασμό με την «τοιχογραφία του κυνηγίου» του τάφου ΙΙ της Βεργίνας, αποκαλύπτουν τη σχέση τους με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το βιβλίο του Τριαντάφυλλου Παπαζώη περιλαμβάνει επίσης πολλές λεπτομέρειες από τα ιστορικά κείμενα που αναφέρονται τόσο στη ζωή όσο κυρίως στην τύχη των λειψάνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του έχουν επαναταφεί μετά το 274 π.Χ., επί βασιλείας Αντίγονου Γονατά, στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας.

Περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός εικόνων, διαγραμμάτων και χαρτών που βοηθούν τον αναγνώστη να παρακολουθήσει την ανάλυση και τα συμπεράσματα του συγγραφέα.

 • Η κυρία Άννα Λαμπράκη, εκδότης του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», του μόνου εντύπου που δημοσίευσε τις απόψεις του Τριαντάφυλλου Παπαζώη, δεν μπορεί να παραστεί στην εκδήλωση στις 17.1.2018 και μας έστειλε την εξής επιστολή:
  Το 2001, όταν ήρθε στα γραφεία της «Αρχαιολογίας» ο στρατηγός Παπαζώης, ήταν μια έκπληξη για όλους εμάς. Πράος και σίγουρος για ό,τι έλεγε, μας εξέθεσε τις απόψεις του.
  Μιλώντας με σεβασμό για τον Ανδρόνικο, που πρώτος αντίκρισε τον τύμβο της Βεργίνας, ο Παπαζώης, με στρατιωτική μεθοδικότητα ξαναδιάβασε τα ευρήματα.
  Ήμουν σίγουρη πως ο Ανδρόνικος θα χαιρόταν έναν τέτοιο διάλογο που θα μπορούσε να είναι γόνιμος.
  Τα κείμενα του Παπαζώη δημοσιεύτηκαν στην «Αρχαιολογία», αλλά κανένας αρχαιολόγος δεν αντέδρασε. Μάλλον από φόβο μη θεωρηθεί αιρετικός, συζητώντας τη γνώμη του Ανδρόνικου.
  Πέρασε καιρός μέχρι που η Ελένη Αρβελέρ, πνεύμα ανήσυχο κατ’ εξοχήν, ασχολήθηκε με τα ευρήματα της Βεργίνας και, χωρίς να έχει διαβάσει τα κείμενα του Παπαζώη, έφτασε στα ίδια συμπεράσματα.
  Πιστεύω πως η σύμπτωση των απόψεων δύο έγκυρων μυαλών, που ξεκίνησαν από διαφορετική σκοπιά, για να συμπέσουν στα συμπεράσματά τους, είναι άξια προσοχής εκ μέρους των αρχαιολόγων.
  Τιμώντας τον Ανδρόνικο για την ανασκαφική και ιστορική του προσφορά, η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αναδείξει ακόμα καλύτερα τη σημασία της συμβολής του στη διαλεύκανση του μυστηρίου των τάφων και ταφών της Βεργίνας. – Άννα Λαμπράκη
Εκτύπωση
eirini aivaliwtou«Ο Μέγας Αλέξανδρος και η οικογένειά του είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας»

Related Posts