Cat Is Art

Pasta con Ceci – Ρεβίθια με πάστα. Μια αγαπημένη συνταγή της Τοσκάνης

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Τα όσπρια και τα ζυμαρικά είναι φαγητά θρεπτικά και πολυαγαπημένα. Μάλιστα, μαγειρεύονται ακόμα και μαζί. Με pasta con ceci έχουν τραφεί μέχρι σήμερα πολλές γενιές Ιταλών αγροτών. Το μυστικό της επιτυχίας αυτού του πιάτου τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στη Βόρεια Ευρώπη, είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών που περιέχει και ο οποίος το κάνει τροφή πλήρη και ταυτόχρονα οικονομική. Η συνταγή αυτή προέρχεται από την Τοσκάνη, όμως την αγαπούν σε ολόκληρη την Ιταλία. Παρασκευάστε τη και θα με θυμηθείτε. Είναι μια εξαιρετική συνταγή, πολύ γευστική την οποία θα απολαύσουν και τα παιδιά, που ως γνωστόν δεν τρελαίνονται για όσπρια. Να σημειώσω, ότι τα πιάτα που συνδυάζουν όσπρια και ζυμαρικά είναι φαγητά υγιεινά και χορταστικά, με γεύσεις γήινες. Είναι ιδανικά για χορτοφάγους, και για εκείνους που νηστεύουν.

Υλικά

200 γρ. ρεβίθια
200 γρ. μακαρονάκι κοφτό ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάμε
4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1-2 κλαράκια δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
2-3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Παρασκευή

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 12 ώρες. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε 2,5 λίτρα κρύο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης, και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν, σε χαμηλή θερμοκρασία, με σκεπασμένο το σκεύος, χωρίς να τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν ακόμα 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε τον πολύτιμο ζωμό όπου έβρασαν. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο, μαζί με το δεντρολίβανο και τα σοτάρουμε. Μόλις απελευθερώσει το σκόρδο τα αρώματά του και πριν πάρει χρώμα ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να μαραθούν για 1-2 λεπτά. Τις «σβήνουμε» με μια κουτάλα από το ζωμό των ρεβιθιών και ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα 2/3 από τα ρεβίθια. Το υπόλοιπο 1/3 το πολτοποιούμε στο μπλέντερ, μαζί με λίγο ακόμα από το ζωμό τους και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα με τις ντομάτες και τα ολόκληρα ρεβίθια, σχηματίζοντας έτσι μια πηχτή και κόκκινη σάλτσα. Απομακρύνουμε τη δάφνη και το δεντρολίβανο και προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται ακόμα για να βράσουμε τα κοφτά μακαρονάκια. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, φροντίζοντας να παραμείνουν al dente. Αν έχουν σωθεί τα υγρά της σάλτσας με το βράσιμο των ζυμαρικών, προσθέτουμε και πάλι ζωμό από τα ρεβίθια -όσο χρειάζεται ώστε να σερβίρουμε τα ζυμαρικά μέσα σε μια πηχτή και κρεμώδη σάλτσα, που στην όψη θα θυμίζει σούπα βελουτέ. Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα ή ρηχά μπολ, τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι και παρμεζάνα, περιχύνουμε με μερικές σταγόνες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Το φαγητό αυτό καταναλώνεται με το κουτάλι της σούπας.
Σημ.: Αν θέλουμε το φαγητό πιο καυτερό, μπορούμε μαζί με το σκόρδο και το δεντρολίβανο, να σοτάρουμε και 1-2 καυτερές πιπερίτσες πεπεροντσίνο. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε πάπρικα ή φρέσκο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

Ε.Α.

Εκτύπωση
eirini aivaliwtouPasta con Ceci – Ρεβίθια με πάστα. Μια αγαπημένη συνταγή της Τοσκάνης

Related Posts