Ποιoς είναι τελικά αυτός ο συγγραφέας; Αμέτρητες λέξεις έχουν γραφτεί γι’ αυτόν. «Ξένος» προς τον εαυτό του και «ξένος» προς την κοινωνία. Ποτέ «ξένος» για την Ελλάδα. Με το έργο του διακήρυξε την κατάφαση στη ζωή και την ανάγκη αναζήτησης της ευτυχίας μέσα από ένα απλό χάδι ή τη ζεστή αγκαλιά της θάλασσας. Κι όμως, έζησε σε μία εποχή που οι συγγραφείς αισθάνονταν ανίσχυροι μπροστά στον παραλογισμό του πολέμου και στις φρικαλεότητες που μπορεί να προξενήσει ο άνθρωπος. Μαζί με τον Σαρτρ έθεσαν τις βάσεις για τον υπαρξισμό, σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια ζωή που του προκαλεί ανασφάλεια, δεν αισθάνεται ότι μπορεί ν’ αλλάξει την κατάσταση γύρω του με τη δική του επέμβαση και πρέπει να αντιπαρατεθεί με την ίδια του την ύπαρξη για να βρει έναν αυτόνομο τρόπο σωτηρίας. Το ρεύμα του υπαρξισμού άσκησε μεγάλη επιρροή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρο.
Ίσως μια γυναίκα, μια Ελληνίδα φίλη, να κατάλαβε περισσότερο απ’ όλους τον Καμύ. Το φιλόσοφο, το δοκιμιογράφο, το λογοτέχνη, το δημοσιογράφο, το θεατρικό συγγραφέα, τον ηθοποιό, τον Άνθρωπο Albert Camus. Έναν ουμανιστή, ένα στρατευμένο διανοητή, έναν στοχαστικό δημιουργό, από τους λίγους που μας έδωσε η Ιστορία. Τον κατάλαβε όταν τον έβλεπε εκστασιασμένο να θωρεί την Ακρόπολη. Πράο και καλοσυνάτο να την αντιμετωπίζει ευγενικά κι ανθρώπινα στον κήπο της γαλλικής πρεσβείας, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων. Φιλικό, φιλάνθρωπο και φιλέλληνα στην Πλάκα, τα Αναφιώτικα, τις γειτονιές τις αθηναϊκές. Μοναχικό, ευλαβή και σαν υπνωτισμένο μπροστά στο ναό της Αφαίας Θεάς στην Αίγινα. Η Λητώ Κατακουζηνού δέθηκε μαζί του με μια φιλία ζωής. Κάποιες λίγες φορές κλεινόταν ερμητικά στον εαυτό του και γινόταν ξανά ο «Ξένος». Τις πιο πολλές όμως, στις συναντήσεις τους, είτε στην Αθήνα είτε στο Παρίσι, άνοιγε σιγά σιγά διάπλατα τις μισάνοιχτες πόρτες της ψυχής του και ήταν ο ζεστός, ο ρομαντικός, ο ευχάριστος Καμύ που λίγοι γνώριζαν.
Η Λητώ Κατακουζηνού έγραψε ένα μικρό, τρυφερό και συγκλονιστικό, βιβλίο για τις συζητήσεις της με το μεγάλο φιλόσοφο. Ένα βιβλίο «γεμάτο ηλιακή σφοδρότητα», όπως έγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης.
Το βιβλίο της αυτό, “Συντροφιά με τον Albert Camus”, έγινε φέτος θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Albert Camus» και παρουσιάζεται στην οικία Κατακουζηνού.
Όσοι θεατές το παρακολουθούν μαθαίνουν για την επίσκεψη του Albert Camus το 1956 στην Αθήνα. Ήταν 42 ετών και ήδη αναγνωρισμένος διεθνώς. Φιλοξενείται στο σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στο Γάλλο φιλόσοφο και τη Λητώ Κατακουζηνού γεννιέται μια βαθιά ψυχική επαφή και αμεσότητα, που θα διαρκέσει ως τον πρόωρο θάνατο του Καμύ, το 1960.
Μέσα στο ιστορικό λογοτεχνικό σαλόνι του σπιτιού της Λητώς Κατακουζηνού, στο χώρο όπου οι δύο ήρωες γνωρίστηκαν και συνυπήρξαν, ζωντανεύει η ατμόσφαιρα και το πνεύμα από τα βιβλία του Καμύ, από το “Καλοκαίρι” στον “Επαναστατημένο Άνθρωπο” και τέλος τον “Ξένο”.
Μέσα από τις συζητήσεις των δύο φίλων, αποτυπώνεται ανάγλυφη η κρίση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις που χάρισαν στον Camus το Νόμπελ Λογοτεχνίας -και που παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.
Το ρόλο του Καμύ επωμίστηκε ο Χάρης Μαυρουδής, ευτυχώς άψογα. Δίχως να πέσει σε καμιά παγίδα μίμησης και υπερπαιξίματος. Σεμνός, λιτός, εύστοχος και εύστροφος, μας συστήνει στον πιο γοητευτικό φιλόσοφο του 20ου αιώνα.
Η Λητώ Κατακουζηνού ενσαρκώνεται από την ωραιοτάτη και εντυπωσιακή ηθοποιό Ανδρομάχη Μαρκοπούλου. Μια κομψή «γυναίκα της Ελλάδας». Με πολύ ζήλο, συναισθηματισμό και πνευματικότητα πλησίασε η καλλιτέχνις την προσωπικότητα της Λητώς, γι’ αυτό και έδωσε ένα ωραίο νόημα στην ερμηνεία της. Καθάρια, διαλεχτή, με προσωπικό τόνο μάς έφερε στο νου με γλαφυρότητα την υπέροχη κυρία της αθηναϊκής κοινωνίας, που άφησε «έκθαμβο από Ελλάδα» τον Καμύ.
Το θεατρικό δρώμενο δένει με τις αφηγηματικές παρεμβάσεις και το τραγούδι μιας άλλης ταλαντούχας ηθοποιού, της Μάτας Καστρησίου. Εξαιρετική φωνή και παρουσία, προσθέτει έναν αισθησιακό παλμό στην παράσταση.
Το “Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Albert Camus”, βασισμένο στο αφήγημα της Λητώς Κατακουζηνού “Συντροφιά με τον Albert Camus”, σε κερδίζει από τα πρώτα λεπτά. Μυστηριακά και ανεπιτήδευτα σε ταξιδεύει στις γαλήνιες αναμνήσεις, στην πνευματική εντιμότητα, τον απλό γενναίο κόσμο της σκέψης και τη χάρη της ανθρώπινης αξίας.
Παίζεται στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του Albert Camus.
* Το εύθραυστο ιδιωτικό κέλυφος κατοικίας του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, αυτών των δύο ξεχωριστών ανθρώπων που ταξίδεψαν μαζί στη ζωή και την τέχνη, γεμάτοι αγάπη, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αστικά μνημεία της νεότερης ιστορίας μας και, ταυτόχρονα, ένα γοητευτικό κληροδότημα πρωτογενούς δημιουργίας, γόνιμης τρυφερότητας και εκλεκτικής αισθητικής. Στη συναρπαστική ενδοχώρα αυτού του κελύφους, στο γεμάτο θαλπωρή σαλόνι του φιλότεχνου ζεύγους, καταφεύγουμε σήμερα με διακριτικό θαυμασμό για να αντλήσουμε ενέργεια, αισθητική και ηρεμία μέσω της τέχνης.
Διανομή
Albert Camus Χάρης Μαυρουδής
Λητώ Κατακουζηνού Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Αφηγήτρια-τραγούδι Μάτα Καστρησίου
Αφηγητής Αλέξανδρος Μυλωνάς
Κιθάρα Μανόλης Λιανός
Φωτισμός Προκόπης Δάφνος
Συντελεστές
Θεατρική διασκευή: Σταύρος Στάγκος – Μαρία Αθήνη
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Κείμενο: Μαρία Αθήνη
Styling: Tζίνα Περιμένη
Σκηνικά: Άσπα Καριώτογλου
Video Art: Μαρία Λάφη – Σταύρος Στάγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Ψαρρού
Πληροφορίες
Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Βασιλίσσης Αμαλίας 4 (5ος όροφος)
Πρεμιέρα: 16 Νοεμβρίου 2013
Τηλ.: 6972109296, [email protected]