29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

«Χείρων Κένταυρος: Μύθος, Τραύμα, Θεραπεία», φροντίδα ψυχής στο Βουνό των Κενταύρων

Kάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τις καστανιές, στη δροσερή και θαλερή σκιά τους, με την εμψύχωση και τις γνώσεις έμπειρων θεραπευτών, θα συναντηθούν άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία.

Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά διακοπές στο βουνό και τη θάλασσα και ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις για να προσφέρει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Το χωριό Ψ, με την 1η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών στο Βουνό των Κενταύρων με θέμα «Χείρων Κένταυρος: Μύθος, Τραύμα, Θεραπεία», σε μια συγκυρία δύσκολη για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής. Η Συνάντηση θα διεξαχθεί από 18-28 Αυγούστου 2016, στις Πινακάτες.

Σε ποιους απευθύνεται

– Σε επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας, των ανθρωπιστικών επιστημών και συναφών κλάδων

– Σε όσους θα ήθελαν να επιλέξουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία

– Σε άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας.

Πρόγραμμα

Καθημερινά πρωινό βιωματικό εργαστήριο από τις 10:30 έως τις 13:00 και βραδινή ομιλία από 20:30 έως 22:00.
18 Αυγούστου – Άφιξη και Καλωσόρισμα

19 Αυγούστου – Προσωποκεντρική Προσέγγιση

20 Αυγούστου – Μουσικοθεραπεία

21 Αυγούστου – Παιγνιοθεραπεία

22 Αυγούστου – Focusing Βιωματική Προσέγγιση

23 Αυγούστου – Ημέρα αναψυχής με θεραπευτική ιππασία

24 Αυγούστου – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

25 Αυγούστου – Μη Κατευθυντική Παρέμβαση (NDI)

26 Αυγούστου – Gestalt

27 Αυγούστου – Δραματοθεραπεία

28 Αυγούστου – Αναχώρηση

Ελεύθερος Χρόνος

Στον ελεύθερο χρόνο (13:00 – 20:30) οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές αλλά και τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή:

Να εξερευνήσουν την ιστορική βιβλιοθήκη Μηλεών “Ψυχής άκος” και να θαυμάσουν τον εξαιρετικό πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς
Να δουν από κοντά το σταθμό και το τρενάκι του Πηλίου, το γνωστό “Μουντζούρη” στις Μηλιές
Να επισκεφθούν τα μικρά θεματικά μουσεία της περιοχής (το μουσείο έργων γλυπτικής του Νικόλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, το μουσείο Ελιάς στην Άνω Γατζέα και το Λαογραφικό μουσείο στις Μηλιές)
Να κολυμπήσουν στα ήρεμα νερά του Παγασητικού ή στα πιο άγρια του Αιγαίου πελάγους
Να περπατήσουν στα γραφικά καλντερίμια των Πινακατών και των γύρω χωριών καθώς και στα μονοπάτια του βουνού
Να ξεκουραστούν κάτω από τις φυλλωσιές αιωνόβιων δέντρων
Να κάνουν ιππασία
Να γευτούν φρέσκο χωριάτικο ψωμί ζυμωμένο σε ξυλόφουρνο και πληθώρα από σπιτικές πηλιορείτικες λιχουδιές στις ταβέρνες της περιοχής.

Οι Πινακάτες – Χωριό Ψ

Οι Πινακάτες χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα σύμφωνα από διάφορες επιγραφές που έχουν βρεθεί. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Κατά μία εκδοχή, η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια». Η κατάληξη -άτες θεωρείται πως είναι τοπωνυμικός σχηματισμός της αρβανίτικης γλώσσας.

Η πρώτη αναφορά στις Πινακάτες γίνεται στη Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδος του Δανιήλ Φιλιππίδη και του Γρηγορίου Κωνσταντά (Βιέννη 1791). Εκεί σημειώνεται πως το χωριό είχε τότε περίπου 100 σπίτια, γεγονός που σημαίνει πως το χωριό ιδρύθηκε πολύ πιο πριν. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Πινακάτες, όπως και η γειτονική Βυζίτσα, ήταν συνοικίες («μαχαλάδες») που υπάγονταν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Οι Πινακιώτες πλήρωναν τους φόρους τους στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, και οι προεστοί του Άγιου Γεωργίου ήταν αρμόδιοι για την εκδίκαση διαφόρων υποθέσεων. Η υπαγωγή των Πινακατών και της Βυζίτσας στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας έληξε το 1774 με παρέμβαση του Βυζιώτη Νικόλαου Γαλανάκι σε αξιωματούχους της Υψηλής Πύλης. Το 1860 το χωριό είχε 160 οικογένειες και 800 κατοίκους. Ωστόσο, παρά την πληθυσμιακή του ανάπτυξη στο χωριό δεν λειτουργούσε σχολείο μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα στο χωριό λειτουργούσε σχολείο με 56 μαθητές.

Οι κύριες ασχολίες των Πινακιωτών ήταν η κτηνοτροφία, και αργότερα η καλλιέργεια ελαιών, η αμπελουργία και η οινοποιία, η καλλιέργεια «συκαμινιών» (μουριές) και η παραγωγή μεταξιού κ.λπ. Προπολεμικά, η καλλιέργεια της ελιάς είχε δώσει μεγάλη οικονομική άνθηση στις Πινακάτες. Ο Πινακιώτης έμπορος Ιωάννης Γ. Σαραφόπουλος, ο οποίος είχε πλουτίσει στην Αίγυπτο, ίδρυσε το 1900 το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο στην περιοχή του Πηλίου. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απασχολούσε περίπου 300 εργάτες και ήταν εγκατεστημένο στα Καλά Νερά, που τότε ήταν το επίνειο των Πινακατών.

Οι Πινακάτες αποτέλεσαν ξεχωριστή κοινότητα μέχρι το 2001, οπότε και μετατράπηκαν σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μηλεών, και το 2011 σε κοινότητα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Πληροφορίες

Μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected]

Μπορείτε να καλέσετε τηλεφωνικά στο +3024230 86995

Πινακάτες Πηλίου, 37010 Βόλος

Το Xωριό Ψ, Πινακάτες Πηλίου, 18-28 Αυγούστου 2016

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -