Γιορτάζουμε φέτος τα 50 χρόνια από την επάνοδο στη Δημοκρατία μετά την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών που μάτωναν τη χώρα για 7 χρόνια.
Από την επιβολή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 έως και τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974.
Εδώ το Catisart θυμάται μερικά γεγονότα και κάποια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν το 1974…
***
Κυριακή 27 Ιανουαρίου 1974: Πεθαίνει στο κρησφύγετο του στην Κύπρο ο Γεώργιος Γρίβας-Διγενής. Οι διάδοχοι του αποφασίζουν αναστολή της δράσης της ΕΟΚΑ Β΄.
***
Ο Ελληνοκύπριος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 6 Ιουνίου 1897. Ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Διγενής».
Κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1919. Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ την περίοδο του Μεσοπολέμου υποστήριξε το δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά. Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Την περίοδο της Κατοχής δημιούργησε τη φιλοβασιλική Οργάνωση «Χ», που είχε κυρίως αντικομμουνιστική δράση κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μετά τα Δεκεμβριανά, πρωτοστάτησε στη Λευκή Τρομοκρατία.
Μετά τη λήξη του Εμφυλίου μετέβη στην Κύπρο, όπου με τη βοήθεια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών οργάνωσε την ΕΟΚΑ και ηγήθηκε αγώνα των Κυπρίων την περίοδο 1955-1959 για την απελευθέρωση από τον Βρετανικό ζυγό και Ένωση με την Ελλάδα.
Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ταραχές μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το 1963 ο Γρίβας επέστρεψε στην Κύπρο, βοήθησε στην δημιουργία της τότε νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς και έγινε Αρχηγός της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Κύπρου. Ανακλήθηκε στην Ελλάδα το 1967 μετά την κρίση της Κοφίνου. Το 1971 δημιούργησε την οργάνωση ΕΟΚΑ Β’, η οποία μετά τον θάνατο του κηρύχθηκε εγκληματική οργάνωση.
Ο Γρίβας θεωρείται μια από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας. Από τη μία, υποστηρικτές του προβάλλουν τη δράση της ΕΟΚΑ, και τον θεωρούν απελευθερωτή της Κύπρου από τον βρετανικό ζυγό. Από την άλλη οι επικριτές του προβάλλουν τη δράση του στην κατοχή κατηγορώντας τον ως συνεργάτη των Γερμανών αλλά και τη δράση της ΕΟΚΑ Β’.
Πέθανε στο σπίτι του στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού, στις 27 Ιανουαρίου 1974 σε ηλικία 76 χρόνων, 6 μήνες περίπου πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Κύπρο.
Οι φήμες για την κακή κατάσταση της υγείας του, ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 1973. Ο Γρίβας τις απόρριψε χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα και τον Μακάριο «χορό κανίβαλων με διευθυντή ορχήστρας τον ίδιο». Ωστόσο, ο καρδιολόγος Δώρος Παπαπέτρου, ανιψιός του Γρίβα, ανέφερε ότι από το 1972 είχε διαγνώσει ότι πάσχει από στένωση αορτής.
Πηγή: Βικιπαίδεια
***
Κάρτα μνήμης 1974. Πρόσωπα, γεγονότα και ιστορίες από τη χρονιά που ομόρφυνε τη ζωή μας