23.5 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Υπάρχουν κι αυτοί οι κουραμπιέδες…

Μια διαδεδομένη συνταγή σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, όπως η Μάνη, είναι οι κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, και όχι με βούτυρο. Προτιμούσαν οι Μανιάτες αυτό το γλύκισμα διότι ήταν εύκολο, γευστικό και το διατηρούσαν αρκετό καιρό στο ντουλάπι για οικογενειακή κατανάλωση αλλά και για κέρασμα του επισκέπτη στις γιορτές. Εξάλλου τα νοικοκυριά τους είχαν αρκετά αποθέματα σε λάδι. Επίσης είναι πολύ υγιεινό, νηστίσιμο και θρεπτικό έδεσμα. Σας δίνουμε τη συνταγή, που δεν είναι ακριβώς παραδοσιακή αλλά παραλλαγμένη και πιο σύγχρονη.

Υλικά Συνταγής

2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/4 φλ. κονιάκ
1/4 φλ. λικέρ μαστίχα
3 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
1 πρέζα αλάτι
9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
1 φλ. ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο
άχνη ζάχαρη και βανίλια για το άχνισμα
λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι, βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα. Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. Τέλος, ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη. Μην παιδέψετε πολύ τη ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες τριφτοί και αφράτοι.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30′. Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κουραμπιέδες. Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.

Όταν πλάσουμε όλους τους νηστίσιμους κουραμπιέδες και τους βάλουμε σε λαμαρίνες, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 30′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω γύρω.

Όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίσει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.

Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο. Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -