16.5 C
Athens
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Γιάννα Ανδρεάδη στην οικία Κατακουζηνού

Στo πλαίσιo του Athens Print Fest, το Dictum Factum και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας παρουσιάζουν την εικαστικό Γιάννα Ανδρεάδη που δημιουργεί λεύκωμα με λιθογραφίες που εκδίδονται από το Atelier Franc Bordas στο Παρίσι, στο χώρο του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, στην οδό Αμαλίας 4 (5ος όροφος), στο Σύνταγμα. Η έκθεση με τίτλο “Γιάννα Ανδρεάδη στο Atelier Franck Bordas. Πρωτότυπες Εκδόσεις” θα είναι ανοικτή έως τις 20 Οκτωβρίου 2012.

Ώρες και διάρκεια

Πέμπτη και Παρασκευή 16.00-19.00
Σάββατο και Κυριακή 13.00-16.00
Από 4 έως 20 Οκτωβρίου

Γιάννα Ανδρεάδη

Η εικαστικός Γιάννα Ανδρεάδη ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1978. Εμπνέεται από τη φύση και τα ταξίδια αλλά και από το καθημερινό αστικό περιβάλλον, που αποτελεί μόνιμη πηγή δημιουργίας. Από το 1993 δημιουργεί άλμπουμ με λιθογραφίες που εκδίδονται από το Atelier Franck Bordas στο Παρίσι. Στα άλμπουμ “Terre d’ ombre brulee”, “Medina de Marrakech” ή “Desert du Namib” oι ταξιδιωτικές εντυπώσεις μετατρέπονται σε λιθογραφίες. Στα έργα “Vols”, “Fond” και “Traces”, οι μαυρόασπρες λιθογραφίες μεταφέρουν εικόνες από το πέταγμα των πουλιών, το θαλάσσιο βυθό και ίχνη ζώων της Αφρικής που δίνουν την εντύπωση τυπωμένων καλλιγραφιών.
Το 2005, δημιουργεί το “Idoles”, εμπνεόμενη από τα κυκλαδικά ειδώλια. Το άλμπουμ αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και από το Μουσείο του Λούβρου με επιζωγραφίσεις σχεδίων και τυπώνεται με ψηφιακή εκτύπωση.
Το “in folio” αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά της. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 15 φωτογραφίεςφθινοπωρινών φύλλων, που η καλλιτέχνης τοποθετεί και φωτογραφίζει επάνω σε ανοιχτά βιβλία. Μέσα από το διάλογο με την ποιήτρια Fabienne Raphoz, δημιουργεί το “L’ Εvolution des formes s’etend a toute la couleur”, που αποτελεί μία ποιητική ταξινόμηση των ζώων.
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, παρουσιάζει το “Le monde autour d’ une flamme”, αποτέλεσμα διεθνούς συλλογικής εργασίας στους πρόποδες της Ακρόπολης στο πλαίσιο της έκθεσης “Athina by Art”.

Franck Bordas

Ο Franck Bordas είναι εκδότης και εκτελεί καλλιτεχνικές εκτυπώσεις. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1959. Μυήθηκε στις τεχνικές της λιθογραφίας στο ατελιέ του παππού του, του λιθογράφου Fernand Mourlot. Το 1978 ιδρύει το δικό του ατελιέ στο οποίο προσκαλεί καλλιτέχνες για να ζωγραφίσουν επάνω στις λιθογραφικές πέτρες που το διακοσμούν. Αναπαλαιώνει μια μεγάλη πρέσα λιθογραφίας του 19ου αιώνα για εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων 120Χ160 εκ. Συνεχίζει παράλληλα την έρευνα γύρω από τις τεχνικές, τα μελάνια και το χαρτί και πειραματίζεται κατά τη δεκαετία του 2000 νέες τεχνικές ψηφιακής εκτύπωσης στις οποίες και αφιερώνεται αποκλειστικά από το 2005. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδόσεις με estampes και άλμπουμ με λιθογραφίες σε συνεργασία με τους Gilles Aillaud, Pierre Alechinsky, Eduardo Arroyo, Pierre Buraglio, Herve di Rosa, Jean Dubuffet, Erro, Jannis Kounellis, Joan Mitchell, Moebius, Robert Wilson, μεταξύ άλλων.
Η Γιάννα Ανδρεάδη και ο Franck Bordas συνεργάζονται σήμερα γύρω από φωτογραφικά σχέδια. Το 2007, το “Une Annee en foret” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Panama”, ενώ σήμερα προετοιμάζουν μία ακόμη έκδοση, το “Betes de Brousse”, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις “Les Grandes Personnes”.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -