20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Ζήσε τον κήπο αλλιώς” με την Καλλιόπη Βέττα και το “δέντρο F.G. Lorca”

Ο πολυταξιδεμένος, πολυτραγουδισμένος και πολυαγαπημένος λόγος του “δικού μας” Λόρκα, έδωσε αφορμή σε συνθέτες και ποιητές να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
Το “δέντρο F. G. Lorca” είναι ένα λιόδεντρο με βαθιά ρίζα στο ματωμένο χώμα της ισπανικής υπαίθρου. Ο ποιητής, ως φυσικό πρόσωπο, η μουσική που συνέθεσε και τα κείμενά του -μαχαίρι και βάλσαμο για τον ακροατή και αφετηρία σκέψης για τις επόμενες γενιές- είναι ο όμορφος, δυνατός κορμός. Οι συνειρμοί του ισπανικού εμφυλίου, οι αναγωγές στους δικούς μας μάρτυρες της τέχνης, οι μεταφράσεις και οι μελοποιήσεις των στίχων του κι ότι ενέπνευσε στους άλλους δημιουργούς είναι τα κλαδιά.
H μουσική παράσταση “Το δέντρο F.G. Lorca” είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της σπουδαίας ερμηνεύτριας Καλλιόπης Βέττα με τον συνθέτη και καταξιωμένο κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Στη συναυλία θα ακουστεί ολόκληρο το έργο “Romancero Gitano” σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη, τρία τραγούδια από τον κύκλο “Αχ, έρωτα!” σε μουσική του Χρ. Λεοντή και δύο σε μουσική του ίδιου του Λόρκα. Δεκατρία τραγούδια στο σύνολο σε ποίηση Λόρκα, με εξαιρετικές μεταφράσεις και μελοποιήσεις των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών. Ανάμεσά τους, σε πρώτη εκτέλεση το ομώνυμο έργο “Un árbol llamado Lorca” σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση.
Τη φωνητική αρτιότητα και ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα και την υψηλού επιπέδου κιθαριστική δεξιοτεχνία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, πάνω στην οποία στηρίζεται η ενορχήστρωση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ολοκληρώνει η καλοδουλεμένη χορωδία του Πολυτεχνείου (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου), υπό την εξαιρετική καθοδήγηση της μπαγκέτας του μαέστρου Πέτρου Καρπαθάκη υπηρετώντας την τέχνη του ποιητή και προσφέροντας στον ακροατή τους γλυκόπικρους καρπούς από “Το δέντρο F.G.Lorca”

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου 2017 στις 7 μ.μ. στον Εθνικό Κήπο και είναι το κλείσιμο των εκδηλώσεων “Ζήσε τον κήπο αλλιώς” του Δήμου Αθηναίων.
Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -