24.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γκουρμέ προτιμήσεις ενός ειδικού

Γράφει ο Ζιζής και …αντ’ αυτού η Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Κανόνας πρώτος και απαράβατος: δεν δεχόμαστε ποτέ φθηνούς μεζέδες και βάρβαρα φαγητά τύπου χωριάτικα λουκάνικα και λιπαρά σαλάμια. Προσωπικά ευχαρίστως γευματίζω με ένα καλό ζαμπόν, καπνιστό ή ψητό δεν έχει σημασία.

Ζιζής, ο γευσιγνώστης.

Το προσούτο Πάρμας, το χαμόν Σεράνο ή Ιμπέρικο, ή έστω το προσούτο Ευρυτανίας αποτελούν πρόταση ευπρόσδεκτη για σνακ. Ο σολομός ο καπνιστός Σκοτίας είναι βεβαίως ένα πιάτο αντάξιό μου. Από τυριά πάλι εκτιμώ ιδιαιτέρως τα καλά ελληνικά τυριά. Μπορείτε άφοβα να μου σερβίρετε γραβιέρα Κρήτης, λαδοτύρι Μυτιλήνης, καπνιστό Μετσόβου, πετρωτό Τήνου, συριανό Σαν Μιχάλης, αρσενικό Νάξου, σφέλα Μεσσηνίας, ανθότυρο Λευκών Ορέων. Επίσης δεν θα αρνηθώ μια πικάντικη βαρελίσια φέτα έτσι όπως μου τη σερβίρει η μαμά μου. Με παρθένο ελαιόλαδο και ριγανίτσα. Από ψάρια, δεν το συζητώ καν, οπωσδήποτε φρέσκα. Έχω ένα αλάθητο ένστικτο να αντιλαμβάνομαι το μπαγιάτικο, καθώς και το κατεψυγμένο, ακόμη κι αν είναι κατεψυγμένο επί πλοίου. Γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να με ξεγελάσετε.

Οι γονείς μου ξέρουν την αδυναμία μου και όταν κάνουν τις εξόδους τους στις ψαροταβέρνες, οπωσδήποτε θα μου φέρουν δώρο τη μεριδούλα μου. Επιπλέον αγαπώ τις λεπτές ραχοκοκαλιές από σαρδέλες ή γαύρο, καθότι περιέχουν Ω3 λιπαρά και ασβέστιο που κάνουν καλό στην υγεία μου και στην ομορφιά μου.

Χμ, αυτόν το σολομό νομίζω θα τον δοκιμάσω…

Μου αρέσει ακόμα η μαγιονέζα, πλούσια και αφράτη. Πολύ γκουρμέ πιάτο θεωρώ και την ταραμοσαλάτα. Αρκεί να είναι παρασκευασμένη από γνήσιο λευκό ταραμά. Μοσχαράκι γάλακτος και κοτοπουλάκι ελευθέρας βοσκής, κλασικά εδέσματα δηλαδή, θα τα τιμήσω άνευ αντιρρήσεων. Μπρέκφαστ παίρνουμε μαζί με τη μαμά μου, γιαουρτάκι φρέσκο βιολογικό που ωφελεί τα στομαχάκια μας. Φρούτα και λαχανικά τα απεχθάνομαι. Η σοκολάτα όμως είναι άλλο πράγμα. Δεν σας λέω μάρκα για να μην κάνω διαφήμιση. Θα δεχτώ μια γάλακτος εκλεκτή, αν σκέπτεστε να με κεράσετε. Σε παγωτό πάλι σοκολάτα, κρέμα βανίλια και καϊμάκι. Έχω δε μια παράξενη για το είδος μου προτίμηση στην εξωτική καρύδα. Τόσο που σκέπτομαι να ψάξω τις ρίζες μου. Μήπως υπάρχει στην οικογένειά μου κάποια μακρινή καταγωγή από την Καραϊβική. Από ποτά, τρεχούμενο νερό της βρύσης και γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, το ίδιο που προσθέτει η μανούλα μου στον απογευματινό καφέ της. Όλα αυτά παρακαλώ απαραιτήτως να σερβίρονται στο καλό μου το σερβίτσιο το Alessi, από όπου θα τα παίρνω και θα τα τρώω παρακάτω. Όπου θέλω γιατί έτσι θέλω. Κακομαθημένος λέτε; Δεν νομίζω. Απλώς γνώστης και εκλεκτικός γευσιγνώστης!

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -