24.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Για τη Στρέιζαντ 135.000 θεατές στο Σέντραλ Παρκ

Πριν από 50 χρόνια ακριβώς, το Σάββατο (και τότε) 17 Ιουνίου 1967, 135.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στο μαγευτικό Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Μπάρμπρα Στρέιζαντ.
Με περισσότερους από 70 εκατομμύρια δίσκους της να κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και 145 εκατομμύρια να έχουν πουληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, η Στρέιζαντ είναι η μόνη γυναίκα στο Top 10 των πλέον ευπώλητων καλλιτεχνών και η μοναδική εκτός ροκ σκηνής.
Η Στρέιζαντ έχει βραβευτεί από όλους τους κορυφαίους θεσμούς: Πήρε δύο Όσκαρ, ένα Τόνι, πέντε Έμμι, δέκα Γκράμμι, δέκα Χρυσές Σφαίρες και πολλά ακόμα. Σε πωλήσεις έχει ξεπεράσει ακόμη και τη Μαντόνα. Μετρά στο ενεργητικό της μια σειρά από No 1 δίσκους σε καθεμιά από τις 4 τελευταίες δεκαετίες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μουσική μακροζωία από κάθε άλλο σόλο μουσικό. Όσο για τις πωλήσεις των δίσκων της, είναι στη δεύτερη θέση πάνω και από τους Beatles, πάνω και από τους Rolling Stones. Χάνει μόνο από τον «βασιλιά» Έλβις Πρίσλεϊ.
Το φόρεμα που φορούσε εκείνο το βράδυ στην παράσταση του Σέντραλ Παρκ, πουλήθηκε σε δημοπρασία (για φιλανθρωπικούς σκοπούς) το 2004 για πέντε χιλιάδες δολάρια

Το Σέντραλ Παρκ είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται στην περιφέρεια του Μανχάταν και αποτελεί ίσως το διασημότερο πάρκο παγκοσμίως, και βέβαια ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Νέας Υόρκης που κάθε χρόνο δέχεται πλήθος επισκεπτών, που ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.
Το Σέντραλ Παρκ έχει αποτελέσει πολλές φορές τοπίο γυρισμάτων γνωστών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, γεγονός για το οποίο υπερηφανεύονται εύλογα οι Νεοϋορκέζοι. Είναι σημείο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους της μεγαλούπολης και δεν πρόκειται για φυσικό πνεύμονα πρασίνου αλλά για ανθρώπινη δημιουργία. Στην τοποθεσία που βρίσκεται το πάρκο σήμερα, το 1840 βρισκόταν ένας βαλτότοπος με πολλά χοιροστάσια. Όμως, το 1851, ο υποψήφιος δήμαρχος Αμβρόσιος Κίρκλαντ που είχε εξαγγείλει τη δημιουργία ενός δημόσιου πάρκου, κέρδισε τις εκλογές και σύντομα το πάρκο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1857.

  • Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ (Barbra Streisand) γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1942. Σύμφωνα με την RIAA, η Στρέιζαντ κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερους δίσκους στο τοπ 10 από όλες τις γυναίκες καλλιτέχνες – σύνολο 32 από το 1963. Συνολικά έχει 51 χρυσούς δίσκους, 30 πλατινένιους και 13 πολυπλατινένιους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Πέρα από την καριέρα της στο χώρο της μουσικής, η Στρέιζαντ έχει διαγράψει λαμπρή πορεία στο χώρο του κινηματογράφου. Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1968 στο μιούζικαλ Ένα Αστείο Κορίτσι (Funny Girl) σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ, ενώ ήταν ήδη καταξιωμένη στο χώρο της μουσικής. Η ταινία της χάρισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το οποίο μοιράστηκε με την Κάθριν Χέπμπορν επίσης νικήτρια εκείνη τη χρονιά για την ταινία Το Λιοντάρι του Χειμώνα (Lion in the Winter). Έπειτα ακολούθησε μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες όπως: Άλο, Ντόλι! (Hello Dolly, 1969), Μια Τρελή Τρελή Καταδίωξη (What’s up Doc?, 1972), Τα καλύτερά μας χρόνια (The Way We Were, 1973) (για το οποίο έλαβε τη δεύτερή της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου) και Ένα Αστέρι Γεννιέται (A Star Is Born, 1976). Το 1982 σκηνοθέτησε και έκανε την παραγωγή της ταινίας Yentl, ενώ το δεύτερό της σκηνοθετικό εγχείρημα, η ταινία του 1991 Ο Πρίγκιπας της Παλίρροιας (The Prince of Tides) της χάρισε μια υποψηφιότητα για την παραγωγή της ταινίας. Το 1996 σκηνοθέτησε τη ρομαντική κωμωδία Ο καθρέφτης Έχει δυο πρόσωπα (The Mirror Has Two Faces) στην οποία είχε επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε μιούζικαλ ή κωμωδία. Πιο πρόσφατος αξιοσημείωτος κινηματογραφικός της ρόλος είναι εκείνος της Ροζ Φόκερ στην κωμωδία Πεθερικά της Συμφοράς (Meet the Fockers, 2004) (σίκουελ της ταινίας του 2000 Γαμπρός της Συμφοράς (Meet the Parents) ) και στο σίκουελ Γονείς της Συμφοράς (Little Fockers, 2010).

Ένα μεγάλο μέρος εκείνης της συναυλίας του 1967, μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί εδώ.

https://youtu.be/Prt5X8w3k0Y?t=3

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -