20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αφιέρωμα στον Χρήστο Καρακέπελη

 

Αφιέρωμα στον Χρήστο Καρακέπελη στις 22 και 23 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 κάνει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, με προβολή των ταινιών του «Πρώτη Ύλη» (22.11) και «Το σπίτι του Κάιν» (23.11). Και τις δύο βραδιές θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

“Πρώτη Ύλη” (2011)
22 Νοεμβρίου στις 20.00

Το ταξίδι της «Πρώτης Ύλης» ξεκίνησε από το περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και συνεχίστηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, το Docfest Χαλκίδας, τα Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και της Ζυρίχης, καταλήγοντας στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2012. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της επταετούς έρευνας του Χρήστου Καρακέπελη πάνω στους παλιατζήδες που συλλέγουν, σε καροτσάκια και τρίκυκλα, μεταλλικά αντικείμενα από τα σκουπίδια – φαινόμενο γνωστό και ως «scrap». Η έρευνα ξεκινά από την προ κρίσης εποχή του 2004, για να καταλήξει στο σήμερα, όπου ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει με την κάμερά του την πλέον σκοτεινή πλευρά της ανακύκλωσης, όταν στο όνομα ενός φτηνού και παράνομου μεροκάματου, γιγαντώνεται μια αθέατη βιομηχανία που ξεπλένει τζίρους εκατομμυρίων. Έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2012 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και χαρακτηρίστηκε ως ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ για το αθηναϊκό «scrap».

“Το σπίτι του Κάιν” (2001)
23 Νοεμβρίου στις 20.00

Με θέμα το φόνο και ήρωες επτά καθημερινούς ανθρώπους, δράστες μιας τέτοιας πράξης, «Το Σπίτι του Κάιν» βυθίζεται στις εικόνες, τις αναμνήσεις, τους εφιάλτες, την πραγματικότητα και τις απόπειρες διαφυγής αυτών των προσώπων από την οριακή κατάσταση στην οποία ζουν. Έξι κρατούμενοι, ο δεσμοφύλακάς τους και ένας αποφυλακισμένος, κυκλώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο, την αμετάκλητη πράξη, που ενσαρκώνει το παράλογο, και συντρίβει την ύπαρξή τους. «Το Σπίτι του Κάιν» είναι μια διαδρομή στην ανθρώπινη πτώση και την ενοχή, που ο καθένας ζει όπως μπορεί και όπως αντέχει. Ένας θρήνος βουβός, φτωχικός και αδέξιος για μια αθωότητα που χάθηκε κι αναρωτιέται αν μπορεί να ξανακερδηθεί. Η ταινία προβλήθηκε στη Berlinale του 2001 και την ίδια χρονιά απέσπασε  το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Νιόν «Visions du Reel» και το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Μονάχου. Πήρε το Βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία το 2000 της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου. Θεωρήθηκε από κάποιους κριτικούς το καλύτερο ίσως ελληνικό ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

Χρήστος Καρακέπελης
Πού, πότε και πώς

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
22 και 23 Νοεμβρίου, ώρα 20.00
Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη / Τηλ. 213.004.04.96.
www.polychorosket.gr / [email protected]
Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ στάσεις: Άγιος Νικόλαος και Βικτώρια

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -