13 C
Athens
Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Από τη μυροβόλο Χίο στην Αθήνα «για µιαν Ελένη» της προσφυγιάς και της πατρίδας

Ο Ευριπίδης µέσω των “Τρωάδων”, που αποτελούν τον πυρήνα της παράστασης «για µιαν Ελένη», στηλιτεύει τον πόλεµο, καταδεικνύοντας ότι πλήττει τόσο τους νικητές, όσο και τους ηττηµένους, ενώ παράλληλα θίγει το θέµα της προσφυγιάς, τόσο σύγχρονο στις µέρες µας, και διεισδύει στην ψυχή των γυναικών, που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Ο χάρτης της πορείας των βιαιοπραγιών του πολέµου για τον Ευριπίδη είναι το γυναικείο σώµα. Η γυναίκα, παρθένα, µάνα, σύζυγος και τρόπαιο, εξαιτίας της ετεροκεντρικής της φύσης, αποτελεί τη σύνδεση µε τους κοινωνικούς θεσµούς και είναι η ίδια που πλήττεται και θρηνεί όταν αυτοί καταρρέουν.

Το Οµήρειο Πνευµατικό Κέντρο του Δήµου Χίου, η ομάδα BoomArt και σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «για µιαν Ελένη».

Το έργο προέκυψε από την ενσωµάτωση του χιώτικου µοιρολογιού σε πέντε τραγωδίες του Ευριπίδη (Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες, Εκάβη, Ανδροµάχη, Ελένη) µε κοινό θέµα τον Τρωικό Πόλεµο.

  • Η ομάδα καλλιτεχνών BoomArt από τη Χίο θα πραγματοποιήσει μόνον αυτές τις δύο παραστάσεις στην Αθήνα, γιατί επιθυμεί να διατηρήσει την έδρα της στην περιφέρεια, η οποία βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων λόγω του προσφυγικού και από από το ζήτημα εμπνέονται για την παράσταση.
  • Μια επαγγελματική ομάδα δημιουργών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Χίο έφτιαξαν την BoomArt, ένα «χώρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας», με στόχο την πραγματοποίηση project που αφορούν καλλιτεχνικές δράσεις, και σκοπό την προώθηση της βιωματικής επαφής, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, αλλά και όλων των πολιτών, με τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη λαογραφία, μέσω της συνεργασίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Συντελεστές

Παίζουν: Μίτσυ Ακογιούνογλου, Φεβρωνία Μάγιου, Λένια Ξενάκη
Δραµατουργική επεξεργασία: Φεβρωνία Μάγιου, Λένια Ξενάκη (χρησιµοποιήθηκαν µεταφράσεις Τοπούζη, Ρούσσου)
Σκηνοθεσία: Φεβρωνία Μάγιου, Λένια Ξενάκη
Μουσική έρευνα και ρυθµική διδασκαλία: Μίτσυ Ακογιούνογλου
Χορογραφία: Ασπασία Πετρά
Σκηνογραφία-ενδυµατολογία-κατασκευή σκηνικού: Έβης Χρήστου

 

Πληροφορίες

Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 60 λεπτά
Σάββατο 10/06, 21:00
Κυριακή 11/06, 21:00

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -