29.9 C
Athens
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
 

Χαμογελάστε παρακαλώ!

Του Παναγιώτη Μήλα

Μεγάλωσα παίζοντας με αμέτρητες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από διάφορες οικογενειακές εκδηλώσεις. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω ούτε και έμαθα ποτέ πώς το χόμπι της φωτογραφίας έγινε το αγαπημένο όλων των συγγενών μου. Τα πιο απίθανα στιγμιότυπα έχουν αποτυπωθεί και μάλιστα με μοναδική ποιότητα, αφού έπειτα από τόσες δεκαετίες το χαρτί των φωτογραφιών αυτών είναι σαν να βγήκε από το κουτί μόλις χτες. Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι στο σπίτι μου ποτέ δεν είδα φωτογραφική μηχανή. Έτσι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ζήτησα μία. Μου πήραν την Pouva Start. Άρχισα αμέσως τις δοκιμές και τις προσπάθειες να… συναγωνιστώ το πακέτο του φωτογραφικό αρχείου που υπήρχε σε άλμπουμ και συρτάρια. Θυμάμαι πως ανέβαινα στην ταράτσα όταν είχε φεγγάρι και λίγα σύννεφα και έκανα πολλές απόπειρες να κρατήσω αυτές τις στιγμές. Πάντα με αποτυχία. Τα χρόνια που ακολούθησαν μια σειρά από μηχανές βρέθηκαν στα χέρια μου. Όλες ερασιτεχνικές: Zenite E, Nikon RD2, Samsung DigiMax 202, Sony CyberShot και ενδιάμεσα η αγαπημένη μου Lubitel 2. Ποτέ δεν είχα κάποιο καλό αποτέλεσμα. Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες. Πέρυσι σε ένα ταξίδι στα γκρεκάνικα χωριά της Κάτω Ιταλίας, πήρα από το Ότραντο, μια Canon EOS 550D. Ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι το πρόβλημά μου θα το έλυνα με την καλή μηχανή. Όμως και εδώ το αποτέλεσμα δεν διέφερε από όλα τα προηγούμενα. Αποτυχία με το «Α» κεφαλαίο… Μου έλειπε αυτό το κάτι. Μου έλειπε η προσωπική μου ματιά. Βλέπετε δεν αρκεί μόνο ένα κλικ, ούτε η καλή διάθεση. Μόλις χτες έμαθα για ένα σεμινάριο πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας. Έχει τον τίτλο: “Ανάπτυξη της προσωπικής ματιάς”. Πρόκειται για ένα workshop με τον Παναγιώτη Κασίμη. Σκοπός του είναι να βοηθήσει όσους πάρουν μέρος να εμπιστευτούν φωτογραφικά τον εαυτό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δική τους φωτογραφική ματιά. 

Όπως διαβάζω στο δελτίο Τύπου το workshop αποτελείται από τρεις ενότητες:
    1.  Παρουσίαση και κριτική portfolio
    2.  Εισαγωγή στη φύση και την ιστορία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, και
    3.  Εξερεύνηση τρόπων σκέψης και λειτουργικών πρακτικών.
Απευθύνεται σε σοβαρά ενασχολούμενους με τη φωτογραφία και θα προσαρμοστεί στις ατομικές ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων. Η συμμετοχή προϋποθέτει καλή γνώση των τεχνικών της φωτογραφίας. Κατά τη διάρκειά του δεν θίγονται καθόλου τεχνικά ζητήματα. Η θεωρητική καλλιτεχνική κατάρτιση, αν και επιθυμητή, δεν είναι απαραίτητη.
Περιεχόμενο 
1η μέρα: Πριν από την έναρξη, ο κάθε συμμετέχων παρουσιάζει ένα portfolio 15-20 φωτογραφιών από τη μέχρι τώρα δουλειά του, σε ηλεκτρονική ή τυπωμένη μορφή. Καλείται να συζητήσει τα δικά του φωτογραφικά ενδιαφέροντα και τι περιμένει να αποκομίσει απ’ το workshop.
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, ως μέσο προσωπικής έκφρασης. Εισαγωγή στη φύση, τα σύγχρονα ρεύματα και τις εξειδικεύσεις του φωτογραφικού μέσου (1ο μέρος).
2η  μέρα: Συνοπτική παρουσίαση της φύσης και της ιστορίας της καλλιτεχνικής φωτογραφίας (2ο μέρος).
Συζήτηση πιθανών κατευθύνσεων για τη δημιουργία προσωπικής δουλειάς, σε σχέση με το οπτικό υλικό που έχει παρουσιαστεί σε αυτές τις δύο μέρες. Ποιες μέθοδοι και τεχνικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία των στόχων;
3η και 4η μέρα: Αξιολόγηση της δουλειάς που παράχθηκε από τους συμμετέχοντες στην εβδομάδα που μεσολάβησε. Τι πήγε καλά και τι όχι. Οι βελτιώσεις, οι κατευθύνσεις και η συνολική διευθέτηση της μελλοντικής δουλειάς θα συζητηθούν λεπτομερειακά.
Απώτερος στόχος του workshop δεν είναι τόσο η απόκτηση κάποιας συγκεκριμένης φωτογραφικής τεχνικής ή προσέγγισης, όσο η διερεύνηση της σχέσης μας με τη ζωή που βλέπουμε μπροστά μας, άρα και με το θέμα μας, μέσω της φωτογραφίας.
Λοιπόν. Κάποια χρήσιμια πληροφοριακά στοιχεία:
“Ανάπτυξη της προσωπικής ματιάς”.
www.clubennea.gr 
info@clubennea.gr
www.kasimisphotography.com 
panos@kasimisphotography.com                                         
Πότε: Δευτέρα 10 έως Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 4 ημέρες (20 ώρες).
Έναρξη: Δευτέρα 10  Δεκεμβρίου 2012, στις 6:00 μ.μ.
Χώρος Διεξαγωγής: Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός.
Παραδόσεις:
– Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 18.00 – 23.00
– Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, 18.00 – 23.00
Συμμετέχοντες: 10 άτομα.
Κόστος: 170 €
Διδάσκει ο Παναγιώτης Κασίμης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 – 330.40.60 και 6944  – 875.505
 
* Ο Παναγιώτης Κασίμης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1964. Σπούδασε φωτογραφία στο Βερολίνο (1987), στην Αθήνα (’88-’89) και αργότερα στο Λονδίνο (’91-93) όπου, τελειώνοντας τις σπουδές του, έζησε για τρία χρόνια. Γυρίζοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τη διαφημιστική φωτογραφία, ενώ παράλληλα “δίδασκε” φωτογραφία σε φίλους. Έχει εκθέσει φωτογραφίες του ομαδικά στην Αθήνα και το Λονδίνο (’91, ’93, ’94, 2003, 2006 και 2012) και ατομικά στην “Τεχνόπολι” του Δήμου Αθηναίων (2009), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στην Αθήνα (2001) και στην Ολλανδία (Eindhoven, 1997). Το 2008 εκδόθηκε το βιβλίο του “Days Away”  από τον αμερικανικό οίκο Ambius inc. Έχει διοργανώσει και διδάξει σε σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά (Kids & Family Festival, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, 2009) και ενηλίκους (PhotOrion, Ρόδος, 2012 – Deutsche Telekom, Πύλος, 2011). Έχει διδάξει φωτογραφία στην ομάδα “Διάθλαση” του Δήμου Δάφνης και στην “Ιόνιο Σχολή”. Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο “Εννέα”, όπου διδάσκει ως σήμερα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Χαμογελάστε παρακαλώ και καλή συνάντηση στο Vault Theatre Plus

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art