29.4 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων για τον Πέτρο Αλατζά

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσαν η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων για τον Πέτρο Αλατζά.

“Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον αναπάντεχο χαμό του Πέτρου Αλατζά, ενός Επιστήμονα και Καλλιτέχνη με κοινωνικές-εκπαιδευτικές ευαισθησίες.

Επρόκειτο για έναν άνθρωπο πολυπράγμονα και δραστήριο, που εργαζόταν ως ηθοποιός και υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία ενώ παράλληλα εκπονούσε Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε πολύ δραστήριος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις Νευροεπιστήμες και συμμετείχε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για Νευροεπιστήμες σε πολλές αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Συμμετείχε στη συγγραφή και σκηνοθεσία του θεατρικού έργου “Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;”, στο οποίο έπαιξε και ως ηθοποιός. Το έργο αυτό περιέγραφε με πολύ παραστατικό τρόπο τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη λειτουργία του ύπνου αλλά και τα οφέλη του ύπνου για την υγεία, τη μνήμη και τη μάθηση. Το έργο μεταγλωττίστηκε και στα Αγγλικά και προβλήθηκε από την Ιστοσελίδα της European Danna Alliance for Brain.

Μαζί με τον Νευρολόγο και καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιο Μπονάκη ίδρυσαν την Εταιρεία “Science Art Society” με στόχο την προώθηση των τεχνών και των επιστημών στην καθημερινότητα των ατόμων, των οικογενειών, των σχολείων και γενικότερα της κοινωνίας ώστε να υπηρετήσει την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και την εκπαίδευση.

Σε συνεργασία και με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων συμμετείχε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός προγράμματος που στόχευε στην ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας της Βιολογίας χρησιμοποιώντας την τέχνη: ζωγραφική και θέατρο.

Στην ευρύτερη προσπάθειά του προς τις παραπάνω κατευθύνσεις συνεργάστηκε με πολλά σχολεία τα οποία επισκεπτόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Πέτρος Αλατζάς ήταν ένας σπουδαίος Επιστήμονας, Καλλιτέχνης και Άνθρωπος που διέθεσε πολύ από το χρόνο του και την ενέργειά του σε όλες αυτές τις ιδιότητες. Κέρδιζε το σεβασμό, την εκτίμηση και την συνεργασία όσων τον γνώριζαν”.

Χειρόγραφο από ποίημα του Πέτρου Αλατζά. Πηγή: Χρονολόγιο του Κωστή Καλλιβρετάκη στο F/B

Εν τω μεταξύ, ο φίλος του και συνάδελφός του Κωστής Καλλιβρετάκης -ηθοποιός και χημικός επίσης- στο χρονολόγιό του στο F/b, γράφει με δίκαιο παράπονο και αγανάκτηση:

“Ποιο “νησί” ρε πουθενάδες. Μας έχετε διαλύσει τον εγκέφαλο με τη μαλακία δυο μέρες, επειδή εσείς δεν έχετε κάτι καλύτερο να επιδείξετε.
Έκανε την αγάπη του για το αληθινό θέατρο πράξη, έπαιξε, σκηνοθέτησε, έγραψε κείμενα. Πάλεψε, πιέστηκε, έκανε υπομονή, ήλπιζε.
Αλλά ο Πέτρος ήταν τόσο καθαρός που το σύστημα του γύρισε την πλάτη “μετά την επιτυχία στο Νησί”. Βλέπεις δεν ανήκε σε κλίκες και δεν έγλειψε κανέναν. Δε μάσησε, συνέχισε το αγαπημένο του θέατρο, συνέχισε τη Χημεία, έκανε και μάστερ στα 46 του, τώρα είχε ξεκινήσει και το διδακτορικό του, ποιος από σας ρε λαμόγια έχει τ’ άντερα για κάτι τέτοιο;
Μπείτε και βρείτε τις φωτογραφίες που τραβούσε από παραστάσεις. Δείτε, ρωτήστε. Ανακαλύψτε ένα πραγματικά ανήσυχο πνεύμα, έστω και τώρα. Κι αφήστε τα κωλοσάιτς και τους δήθεν να κάνουν κόπυ πέιστ και δηλώσεις”.

H φωτογραφία είναι του Αντώνη Ψαρρά από συνέντευξη του Πέτρου στο catisart.gr και την Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Βίντεο από την παράσταση “Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;”:

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -