30 C
Athens
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
 

Σήφης Μάινας: “Οι συνομήλικοί μου μάλλον αποφεύγουν να δουν το μέλλον εν γένει”

Πάνω: Ο Σήφης Μάινας, σε ένα διάλειμμα των γυρισμάτων

 

Του Παναγιώτη Μήλα
panmil2003@yahoo.gr

Γνωρίστηκα με τον Σήφη Μάινα τον χειμώνα του 2014 όταν η θεατρική ομάδα «Repente» (*) έκανε πρόβες για το ανέβασμα του θεατρικού έργου «Τολμάς». Ήταν μια χρήσιμη εμπειρία για μένα να βλέπω να παίρνουν σάρκα και οστά οι φράσεις από το κείμενο του ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Χάρη Χιώτη. Η ομάδα των συναδέλφων του λειτουργούσε με έναν εξαιρετικό ρυθμό και υλοποιούσε με ακρίβεια τις οδηγίες του. Στην ομάδα συμμετείχε και ο Σήφης Μάινας ως ηθοποιός, για τον οποίο η Ειρήνη Αϊβαλιώτου έγραψε στην κριτική της στο catisart.gr: «Ο Σήφης Μάινας έχει εκπληκτικό στυλ, μποέμικο, αντισυμβατικό, αντισοβαροφανές, μοναδικό, αλλά και μια γοητευτική νωχέλεια επί σκηνής». Θα πρόσθετα πως δεν ήταν παρά η ήρεμη δύναμη της ομάδας. Όταν διάβασα το βιογραφικό του έμαθα επιπλέον:
«Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) και τελειόφοιτος του London Film School. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους: Απ’ τη Θάλασσα (συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας), Τελώνια, Litré, Good Morning και The Owner and Occupier. Ήταν βοηθός σκηνοθέτη στις παραστάσεις: Νίνα 2 και Ιφιγένεια εν Αυλίδι (σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης)».
Το δυνατό βιογραφικό του το θυμήθηκα όταν έμαθα πως σκηνοθετεί μια ταινία μικρού μήκους, τα «Κορίτσια της Θάλασσας». Ήμουν πολύ περίεργος να δω αυτόν το ήρεμο και φιλοσοφημένο νέο άνθρωπο να έχει στα χέρια του την ευθύνη και τον συντονισμό των ηθοποιών και του κινηματογραφικού του συνεργείου. Ζήτησα λοιπόν την άδεια να παρακολουθήσω ένα γύρισμα. Πήγα πράγματι σε ένα γνωστό μου χώρο, το παλιό «Taboo» στην Αντήνορος, δίπλα στο “Κάραβελ”. Χαμηλός φωτισμός σε όλο τον χώρο και μια μεγάλη ομάδα που εργαζόταν για την ταινία. Οι προβολείς φώτιζαν το σημείο στο οποίο διαδραματιζόταν μια σκηνή.
Παρά την… πολυκοσμία, το κλίμα ήταν πολύ ήρεμο και αυτό ασφαλώς ξεκινούσε από τον σκηνοθέτη ο οποίος ψύχραιμος, νηφάλιος, ολύμπιος, δίχως φωνές και κωδωνοκρουσίες, είχε τον απόλυτο έλεγχο σε καθετί που γινόταν εκείνη τη στιγμή γύρω του. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν τους συνεργάτες του. Λιτές κινήσεις, απλές κουβέντες, άμεσο αποτέλεσμα. Διορθώσεις αν κάτι δεν είχε “γράψει” καλά, επανάληψη του γυρίσματος και -τέλος- ένα μακρόσυρτο «καιιιι cut» έβαζε τελεία στη σκηνή και αμέσως άρχιζαν οι προετοιμασίες για την επόμενη. Σε νέα θέση τα φώτα. Δοκιμές των προβολέων, δοκιμαστική λήψη κάποιων πλάνων στον καινούργιο χώρο. Την ίδια στιγμή στο μεγάλο πατάρι του χώρου η ενδυματολόγος Βασιλική Σύρμα και η make up artist Έλλη Κριαρά προετοίμαζαν τους ηθοποιούς. Παράλληλα ο διευθυντής φωτογραφίας Αλέξης Σπηλιόπουλος, η σκηνογράφος Αντιγόνη Δαβάκη και η βοηθός σκηνοθέτης Κωνσταντίνα Γιαννοθανάση έδιναν λύσεις αυτοστιγμεί σε όποια μικροπροβλήματα παρουσιάζονταν. Εκείνη τη στιγμή βρήκα την ευκαιρία για μια πολύ σύντομη αλλά εποικοδομητική συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σήφη Μάινα.

Διαβάστε τη.

Προετοιμασία της επόμενης σκηνής με τη βοηθό σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Γιαννοθανάση και τον διευθυντή φωτογραφίας Αλέξη Σπηλιόπουλο

Σήφη, πού σπούδασες και τι;

* Σπούδασα Θεατρολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, και είμαι τελειόφοιτος του London Film School.

Ποιους δασκάλους είχες στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο;

* Καταρχάς τους γονείς μου, οι οποίοι είναι επαγγελματίες του χώρου και οι δύο (σ.σ.: Πρόκειται για τους ηθοποιούς Κάτια Σπερελάκη και Στέλιο Μάινα). Λόγω της εργασίας τους είχα μια πολύ πρώιμη επαφή με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από τότε που ήμουν πολύ μικρός μέχρι σήμερα, ό, τι έχω δει στο θέατρο και στον κινηματογράφο με έχει διδάξει κάτι, ή έστω με έχει κατευθύνει. Ο εγκέφαλος συγκρατεί τα πάντα, κι ας μην είναι όλα στην επιφάνεια.

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα πίσω από την κάμερα;

Ο βοηθός οπερατέρ Ιάσωνας Αρβανιτάκης (δεξιά) με τον Σήφη Μάινα και τον Αλέξη Σπηλιόπουλο
* Σκηνοθέτησα την πρώτη μου μικρού μήκους στα 17 μου χρόνια, όντας φοιτητής στο Ναύπλιο. Έκτοτε έχω σκηνοθετήσει αρκετές μικρού μήκους, και συνεχίζω απ’ ό, τι φαίνεται.

Θέλω να μας πεις ποιες ήταν οι σημειώσεις και οι σκέψεις σου για αυτή την ταινία που γυρίζεις τώρα;

* Είναι μια ιδιαίτερη ταινία, την οποία ήθελα να γυρίσω πολύ καιρό. Οι πρώτες μου σκέψεις είναι θετικές. Ίσως η μεγαλύτερη κινηματογραφική ικανοποίηση για το σκηνοθέτη ο οποίος γράφει το υλικό του είναι να βλέπει να γίνεται πραγματικότητα κάτι το οποίο είχε στο μυαλό του καιρό, κάτι το οποίο είχε φανταστεί. Η ικανοποίηση, προφανώς, μεγαλώνει με τις δυσκολίες. Αυτό το οποίο σκέφτομαι είναι πως εκείνο που είχα οραματιστεί τώρα υπάρχει.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ταινίας;

* Τα «Κορίτσια της Θάλασσας» έχουν ως πυρήνα τον έρωτα (όχι με την υψηλή έννοια του όρου) και το θάνατο. Συγγενείς έννοιες, αν και συνήθως δίνεται βάρος στην πρώτη.

Σε ποιους χώρους κινούνται οι ήρωές σου;

* Η ταινία διαδραματίζεται εν πλω, σε ένα φανταστικό σύμπαν (ή μάλλον δεν επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό σύμπαν) όπου μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα που μάλλον δεν θα συνέβαιναν στο δικό μας σύμπαν, αλλά οι χαρακτήρες έχουν κίνητρα όμοια με τα κίνητρα αληθινών χαρακτήρων του δικού μας σύμπαντος. Ο έρωτας, το σεξ και ο θάνατος είναι κυρίαρχες έννοιες σε όλα τα σύμπαντα.

Ποιους στόχους έχεις;

Η ώρα του μακιγιάζ από τη make up artist Έλλη Κριαρά. Μαζί της ο… μονόφθαλμος Δημήτρης Μηλιώτης
* Στόχος μου είναι να είμαι δημιουργικός σε ό, τι κάνω, και ό, τι κάνω να με ικανοποιεί.

Πώς βλέπουν το αύριο οι συνομήλικοί σου;

* Οι συνομήλικοί μου μάλλον αποφεύγουν να δουν το μέλλον εν γένει. Ελπίζουν πως θα είναι καλύτερο, αλλά δεν τολμούν να το αναλύσουν πολύ έτσι ώστε να κρατήσουν ένα μέτρο αισιοδοξίας.

Σήφη Μάινα σε ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση.

* Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Οι συντελεστές της ταινίας «Κορίτσια της Θάλασσας»

Σκηνοθεσία: Σήφης Μάινας. Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Γιαννοθανάση. Διευθυντής παραγωγής: Αντιγόνη Ζόγκα. Βοηθός παραγωγής: Μαχμούτ Παμερνί. Βοηθός παραγωγής: Σάκης Φίλης. Διευθυντής φωτογραφίας: Αλέξης Σπηλιόπουλος. Βοηθός οπερατέρ: Ιάσωνας Αρβανιτάκης. D.I.T.: Γιάννης Μπούκρας. Ηλεκτρολόγος: Ανδρέας Σταυρουλάκης. Steadicam operator: Στέφανος Καλόθετος. Hχολήπτης: Αντώνης Κουτελιάς. Σκηνογράφος: Αντιγόνη Δαβάκη. Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα. Make up artist: Έλλη Κριαρά. Κομμωτής: Γιώργος Αρβανιτάκης. Μοντέρ: Γιάννης Τζουβελέκης. VFX: Γιώργος Κασσινός

Παίζουν οι ηθοποιοί

Η Αγνή Χιώτη (αριστερά) με την Τζωρτζίνα Σιδέρη (μακιγιάζ)

Αριάδνη Καβαλιέρου, Χάρης Τζωρτζάκης, Κώστας Καζανάς, Νίκος Ντάλας, Αντώνης Καλογήρου, Αγνή Χιώτη, Τόνια Αποστόλου, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Στέλλα Σειραγάκη, Χριστίνα Πιτόγλου, Δημήτρης Μηλιώτης, Γιάννης Παπαθανασίου, Νίκος Κούγκουλος. Μιχάλης Ταμπούκας, Δημήτρης Τσικούρας.

(*) Η ομάδα «Repente» ιδρύθηκε από τον Χάρη Χιώτη και την Αγνή Χιώτη. Βασικά μέλη της ομάδας είναι η Αναστασία Μανιάτη και η Μαρλού Νικολαΐδη. Φέτος με την ομάδα συνεργάστηκαν και οι ηθοποιοί: Σήφης Μάινας, Ιωάννα Αγγελίδη, Αποστόλης Αποστολόπουλος και Μαριλού Θεοδωρίδου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art