Πορτοκαλόπιτα

Υλικά πίτας:

7 αβγά

300 γρ. ζάχαρη

300 γρ. ψίχα Αιγίνης αλεσμένη

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

2 πορτοκάλια μεγάλα

 

Ευχαριστούμε τον executive chef Πέτρο Κοσμαδάκη για τη συνταγή.

 

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα πορτοκάλια, αφού έχουμε βγάλει το χυμό. Τα περνάμε από το μπλέντερ μαζί με το χυμό που βγάλαμε στην αρχή. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύουμε τα αβγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν, χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε την πάστα πορτοκάλι, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με σύρμα – κυκλικά από πάνω προς τα κάτω – για να μη σπάσει η μαρέγκα. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 30 με 40 λεπτά. Αφού ψηθεί και κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι με ενάμισι ποτήρι ζάχαρη και ενάμισι ποτήρι νερό και σιροπιάζουμε την πίτα. Όταν κρυώσει και από το σiρόπιασμα, ρίχνουμε την κρέμα πατισερί και από πάνω την πασπαλίζουμε με λίγα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.

Υλικά κρέμας πατισερί

1 λίτρο φρέσκο γάλα

120 γρ. ζάχαρη

80 γρ. κορν φλάουερ

1 κρόκο αβγού

βανίλια (κατά προτίμηση φρέσκια)

40 γρ. βούτυρο

Ζεσταiνουμε γάλα, ζάχαρη, βανίλια. Χτυπάμε λίγο από το γάλα που έχουμε κρατήσει με το κορν φλάουερ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. ΄Οταν πάρει μια βράση, ρίχνουμε το αβγό, το ανακατεύουμε για λόγο και βάζουμε το βούτυρο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το ενσωματώνουμε και ρίχνουμε την κρέμα πάνω από την κρύα πίτα.

Σάλτσα πορτοκάλι

Βράζουμε χυμό από τρία πορτοκάλια με 100 γρ. ζάχαρη και λίγο κουαντρό. Όταν πάρει βράση, το δένουμε με λίγο κορν φλάουερ αραιωμένο με χυμό και προσθέτουμε ξύσμα ενός πορτοκαλιού.

Συμβουλή: Η πορτοκαλόπιτα μπορεί να συνοδευτεί από παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.