Ντάκος με ντομάτα και ξινομυζήθρα

Πάνω: Brillant gourmet restaurant

 

 

Herbs’ Garden
Από τον executive chef των εστιατορίων Brillant, Herbs’ Garden και Aroma, Πέτρο Κοσμαδάκη, λάβαμε και φιλοξενούμε τη συνταγή για ντάκο με ντομάτα και ξινομυζήθρα. Τα τρία εστιατόρια, στα οποία βάζει την προσωπική του σφραγίδα ο ταλαντούχος σεφ, βρίσκονται στο ξενοδοχείο – μπουτίκ “Λατώ”, στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Ντάκος» το κρητικό (καύκαλο) παξιμάδι, βρεγμένο με αλατόνερο, τριμμένη ντομάτα, ξινομυζήθρα και λουσμένο με παρθένο ελαιόλαδο

Υλικά

Παξιμάδι Κρήτης.(κρίθινο ή σταρένιο)

Δύο ντομάτες ώριμες, μυρωδάτες (τριμμένες)

Ξινομυζήθρα ή πιπεράτη φέτα (σπασμένη με το χέρι)

Ρίγανη, αλάτι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βρέχουμε το παξιμάδι με λίγο αλατόνερο και τοποθετούμε  πάνω του την τριμμένη ντομάτα (αλατισμένη), στη συνέχεια  βάζουμε την ξινομυζήθρα, ρίγανη και λούζουμε με ελαιόλαδο.

* Γρήγορο νόστιμο, υγιεινό και ελαφρύ για να συνοδεύσουμε τη ρακή ή το ούζο μας, τώρα το καλοκαίρι.

Τips

– Προσθέστε στην τριμμένη ντομάτα 1 λιαστό ντοματάκι ψιλοκομμένο & φυλλαράκια  φρέσκιας ρίγανης.

– Ετοιμάστε το ντάκο λίγο πριν τον καταναλώσετε (το παξιμάδι θα μαλακώσει πολύ εάν μείνει για 10’)

– Συνοδεύστε τον με τυριά, ελιές καi ό, τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

– Αλείψτε το παξιμάδι με πάστα μαύρης ελιάς, προσθέστε την ντομάτα και 3 φιλετάκια αντζούγιας ψιλοκομμένα και αρωματίστε με θυμάρι.