35.8 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

«Μπομπότα» ή πατέ πατάτας ή πατατόπιτα

Η μπομπότα, γνωστή ως «ψωμί των φτωχών» από την περίοδο της Κατοχής, φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και ψήνεται στο ταψί. Είναι πιο λεπτή από το συνηθισμένο ψωμί με πιο πυκνή υφή. Εδώ, σας παρουσιάζουμε μια πιο… εκλεπτυσμένη και πλούσια εκδοχή της, με πατάτα αντί για καλαμποκάλευρο, τυρί πικάντικο, βούτυρο, γάλα και μαϊντανό.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ
• 2 1/2 κιλά πατάτες • 2 κουταλιές βούτυρο • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα • 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)
• 1 κουταλιά ρίγανη • 1/2 φλιτζάνι γάλα • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
• αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγει το χώμα, και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους μέχρι να ψηθούν. Τις στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα του πουρέ μαζί με το κρεμμύδι, και τα ανακατεύουμε. Αλείβουμε με λάδι το ταψί (ή πυρέξ) διαστάσεων 38×28 εκ. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Παίρνουμε ένα πιρούνι και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους. Περιχύνουμε την πατατόπιτα ελαφρά με λάδι και την ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -