Μιχάλης Κουντούρης, πενάκι, σκίτσα και βραβεία

Του Παναγιώτη Μήλα
panmil2003@yahoo.gr

Αν δεν είχαν… ανακαλυφθεί τα σκίτσα «χωρίς λόγια», σίγουρα θα τα δημιουργούσε πρώτος ο Μιχάλης Κουντούρης. Ο Έλληνας σκιτσογράφος που πάει κόντρα στο ρεύμα και καταφέρνει κάτι πολύ δύσκολο. Να επικοινωνεί με τους αναγνώστες του χωρίς να μιλάει. Είναι τόσο «στεγνός» που αν κάποια μέρα ακούσεις τη φωνή του, τότε εκείνη η μέρα θα είναι και η τυχερή σου. Τον Μιχάλη τον γνώρισα το 1990 σε ένα βραχύβιο εκδοτικό εγχείρημα που είχε τον τίτλο «Βραδυνοί Καιροί» (με την παραπειστική ορθογραφία που χρησιμοποιήθηκε για λόγους ευνόητους).

Στο προκείμενο όμως. Ο Μιχάλης Κουντούρης εκτός από σκίτσα ξέρει πάρα πολύ καλά να κερδίζει και βραβεία. Μερικά από αυτά είναι και τα εξής:
* Το Grand Prix στην 7η Biennale της Τεχεράνης-Ιράν, 2005.
* Το Grand Prix (Gran Premio Internazionale Scacchiera) στην 37η Umoristi a Marostica (Ιταλία), 2005.
* Το Πρώτο Βραβείο Curuxa 2005 στη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας του Μουσείου Χιούμορ του Fene (La Coruna-Ισπανία).
* Το Πρώτο Βραβείο (Golden Hat) στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας του Knokke-Heist, Βέλγιο 2003.
* Το Δεύτερο Βραβείο στο Eurohumour (Διεθνής Biennale Γελοιογραφίας του San Dalmazzo, Ιταλία), 2003.
* Το Τρίτο Βραβείο στο Porto Cartoon (Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας, Πορτογαλία), 2004.
* Το Τρίτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας του Boechut, Βέλγιο 2005.
* Το Τρίτο Βραβείο στο World Press Cartoon, Sintra, Πορτογαλία, 2006 και το Τρίτο Βραβείο στο World Press Cartoon, Sintra, Πορτογαλία, 2007.
* Επίσης βραβεύθηκε, με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Award of the European Union) στην Eurocartoonale (Διεθνής Biennale Γελοιογραφίας του Kruishoutem, Βέλγιο), 2003.
* Το Βραβείο FECO (Federation of Cartoonists Organisations) στην Eurocartoonale (Διεθνής Biennale Γελοιογραφίας του Kruishoutem, Βέλγιο), 2005.
* Τιμητικός Έπαινος στο Lurie–UN Political Cartoon Award 2006.
* Τέλος, του απονεμήθηκαν Ειδικά Βραβεία στο 10th Zemun International Salon of Caricature, Σερβία, 2005 και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Tabriz Cartoon, Ιράν, 2006.
Ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων, διακρίθηκε το 2002 με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Χ. Μπουλώτη “Η Ακρίδα με τα κόκκινα γοβάκια” (Εκδόσεις Μίνωας) και το 2005 με το βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου ΕΒΓΕ για το βιβλίο της Α. Γκότση, «Ζητούνται τάρανδοι για τον Αϊ-Βασίλη», (Εκδόσεις Νίκας).
Βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά από τις εκδόσεις Mango Jeunesse και στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Brimax.
Τελευταία του επιτυχία ήταν πριν από 5 μήνες. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Απριλίου του 2013 ανακοινώθηκαν σε ειδική τελετή στη Σίντρα της Πορτογαλίας τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού γελοιογραφίας “World Press Cartoon” με συμμετοχές από επαγγελματίες οι οποίοι προέρχονταν από 75 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τα έργα διαγωνίσθηκαν σε τρεις κατηγορίες (editorial, gag και caricature) και στην κατηγορία editorial ήταν ο Μιχάλης Κουντούρης που κέρδισε την πρώτη θέση με το έργο του “Διάσωση της ΕΕ”. Τα ευχάριστα όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Το αντίθετο μάλιστα.
Λίγο πριν από το τέλος της τελετής, όταν ήλθε η ώρα να ανακοινωθεί ο μεγάλος νικητής (Grand Prix), ήταν και πάλι ο Έλληνας δημιουργός που δίκαια πανηγύρισε, αφού το έργο του (το οποίο δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” τον περασμένο Δεκέμβριο) επελέγη ως η καλύτερη γελοιογραφία στον κόσμο για τη χρονιά που μας πέρασε. Στη φωτογραφία ο Έλληνας γελοιογράφος (δεξιά) κατά τη βράβευσή του, στην Πορτογαλία.
Για την επιτυχία αυτή του Μιχάλη Κουντούρη ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8.30 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων της έκθεσης βιβλίου (Πεδίον Άρεως) θα βραβεύσει τον Μιχάλη ο οποίος παράλληλα θα παρουσιάσει και το νέο του βιβλίο με τον τίτλο “Utopia” που το εξώφυλλο του φιλοτεχνείται με τη βραβευμένη γελοιογραφία. Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Σολδάτος, πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της “Εφημερίδας των Συντακτών” και ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης.
Ο Μιχάλης Κουντούρης γεννήθηκε το 1960 στη Ρόδο. Από το 1985 είναι πολιτικός γελοιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες («Βραδυνή», «Βήμα», «Απογευματινή») και συνεργάτης σε περιοδικά. Το 2007 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, ενώ από το 2005 συνεργάζεται με το Courrier International και από το 2006 με το Cagle Cartoons Inc.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών από το 1993. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και πρόεδρος της FECO Greece (του Ελληνικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γελοιογράφων-FECO).