36.2 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, ένας πειρασμός από τη Σοφία και τη Μαρία Παπαδάτου

Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό και τη δοκιμάσαμε. Τη βρήκαμε πολύ εύγευστη και μοιραζόμαστε μαζί σας τη συνταγή της. Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το πασχαλινό αρνί ή από το κυριακάτικο ψητό. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μιαν υπέροχη χορταστική πίτα. Η παράδοση σε όλο της το μεγαλείο. Γεύση που γυρνάει τις μνήμες στη μαγειρική της γιαγιάς.

Όταν τη μαγειρεύουν οι αδελφές Σοφία και Μαρία Παπαδάτου από τα Βλαχάτα Κεφαλονιάς γίνεται ανάρπαστη από όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους τους. Είναι πεντανόστιμη γιατί έχει την εξής ιδιαιτερότητα: φρεσκάδα στα υλικά, αγάπη για την οικογενειακή παράδοση και μεράκι.

Αν λοιπόν κι εσείς αποφασίσετε να αφιερώσετε μια Κυριακή στο μαγείρεμα, για ένα τραπέζι με την οικογένεια ή φίλους και θέλετε ένα πιάτο που θα συζητιέται καιρό, ιδού.

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι άπαχο
1/2 κιλό χοιρινό
1 πατάτα
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 ντομάτες φρέσκιες
2 κ. σούπας ντομάτα πελτέ
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
1 ποτηράκι κρασιού ρύζι κίτρινο
1/2 ποτήρι του νερού λάδι
1/2 κ. γλυκού αλάτι
γαρύφαλλο, κανέλα, πιπέρι
1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κούπα νερό

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό ποτήρι λάδι
μισό ποτήρι κρασί λευκό
1 κ. του γλυκού αλάτι
1 κ. του γλυκού ζάχαρη

και χλιαρό νερό όσο πάρει (2 φλιτζάνια περίπου)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια (όχι πολύ μικρά), αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κομμένα σε μικρά κυβάκια. Το κρεμμύδι και τις ντομάτες τριμμένα στο multi. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι.
Ετοιμάζουμε το φύλλο και το χωρίζουμε στα δύο. Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο φροντίζοντας να περισσεύει από τις άκρες του ταψιού.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αδειάζουμε στο ταψί.
Από πάνω στρώνουμε και το άλλο φύλλο και ενώνουμε καλά τις άκρες τους για να μη χυθούν τα υγρά και μαλακώσει το φύλλο μας.

Φροντίζουμε να είναι μαλακό το φύλλο για να ανοίγει εύκολα και καθώς το ανοίγουμε το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Προαιρετικά, το ραντίζουμε με νερό και λάδι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 2, 5 ώρες στους 220.
Μέγεθος ταψιού 35cm.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -