Γέρμα: Δείτε την πολυφωνική και ανατρεπτική εκδοχή της κλασικής τραγωδίας του Λόρκα

Η “Γέρμα” στον Πολυχώρο “Vault” θα παρουσιάζεται για 12 ακόμα παραστάσεις (έως την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2014), κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας,  δόθηκε παράταση της “Γέρμα”, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, στην κεντρική σκηνή του Πολυχώρου μέχρι την Τρίτη 27 Ιανουαρίου.
Μια σύγχρονη, πολυφωνική και ανατρεπτική εκδοχή της κλασικής τραγωδίας του Λόρκα, που αποθεώνει την μητρότητα ως υπέρτατη μορφή δημιουργίας και ελευθερίας, και αντικατοπτρίζει το βαθύ υπαρξιακό κενό που κρύβεται πίσω από τις ασφυκτικά χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες. Ο πόθος για το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική, που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα,  και το μεταμορφώνει σταδιακά από τοπίο ζωής σε τοπίο θανάτου.

* Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Γέρμα: Γυναίκα άγονη, γυναίκα έρημη, γυναίκα σε αναμονή…

Ο Federico García Lorca χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει τη μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από τη Γυναίκα-Δημιουργό στη Γυναίκα-Αυτουργό.
Ο Ισπανός δραματουργός συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού, όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο -η ζωογόνος δύναμη- εξουσιάζει δια της απουσίας του, και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας,  ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία. Σαν σύγχρονος χορός τραγωδίας, συνομιλούν με το τότε και το τώρα, γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν, και θίγουν ζητήματα φύσης και θέσης.
Προκλητικά μοντέρνος για την εποχή του, και λίγο πριν από την εδραίωση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, ο Lorca τολμά να μιλήσει ανοιχτά για θέματα όπως: η ερωτική απόλαυση και η αναζήτηση της ηδονής, η κοινωνική υποκρισία, η αμφισβήτηση του θείου, το τίμημα της δημόσιας εικόνας, ο ρατσισμός απέναντι στο «διαφορετικό», ο φασισμός της καθημερινότητας εντός και εκτός του οίκου.
Ογδόντα χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, δέκα νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασικό κείμενο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, και αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που, κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και, εντέλει, πράττει.

Συντελεστές

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά/Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά
Μουσική επιμέλεια – διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Μωυσιάδου
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες: Νίκος Λιβαθινός
Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Ειρήνη Κουμπαρούλη
Video teaser: Δέσποινα Μωυσιάδου
https://www.youtube.com/watch?v=3ODruS6OnDU
Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις “BackUp”

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Μαρουσώ Βαϊούλη, Μάγδα Κόρπη,  Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Θέμης Μητρόπουλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Μαρίνα Τσουμπρή.

* Το ρόλο της Γέρμα ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Πληροφορίες

Παραστάσεις
Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00..
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων
10€ (Γενική είσοδος)
Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6937249659
E-mail: vaulttheatre.gr@gmail.com
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00) https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1