Αγροτουρισμός: Γιορτάζει η Επίδαυρος

Το πανηγύρι του αγροτουρισμού, η 16η έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου υπό τον τίτλο «Προϊόντα – Τουρισμός- Πολιτισμός», άρχισε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 στο λιμανάκι της Αρχαίας Επιδαύρου.
Στην έκθεση, που διοργανώνεται από το δήμο Επιδαύρου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσιάζονται παραδοσιακά προϊόντα της Αργολίδας, αλλά και όλης της Πελοποννήσου, μέσω κυρίως μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Παράλληλα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις από Συλλόγους Πελοποννησίων, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και προωθείται ο αγροτουρισμός, που προσφέρει ο τόπος, μέσω ημερίδων και εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος.
Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή- Σάββατο και Κυριακή από τις 6 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα και την τελευταία εβδομάδα από τις 10 πρωί έως τα μεσάνυχτα.
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 στο Λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Γιορτής Αγροτουρισμού και ταυτόχρονα με την έναρξη του Μουσικού Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο και του Φεστιβάλ των Επιδαυρίων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο δήμαρχος Επιδαύρου επέδωσε τιμητική πλακέτα στο Ίδρυμα Λαμπράκη προκειμένου έτσι να τιμήσει τη σημαντική προσωπικότητα του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη για την προσφορά του στο Δήμο Επιδαύρου.
Θυμίζουμε ότι το 1998, ο Χρήστος Λαμπράκης, με το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Δήμο Επιδαύρου, τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διοργάνωσαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο το Πανηγύρι Αγροτουρισμού στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό του οποίου κορωνίδα αποτελούν τα τοπικά, αγνά παραδοσιακά προϊόντα, η γαστρονομία και ο πολιτισμός, στοιχεία που συνδυάζονται αρμονικά με το φυσικό κάλλος της Επιδαύρου.
Η Επίδαυρος ως πρωτοπόρος στον τομέα αυτό άνοιξε το δρόμο και για αντίστοιχες γιορτές αγροτουρισμού σε όλη την Ελλάδα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο θεσμός καθιερώθηκε και στηρίχθηκε από πρόσωπα και φορείς και φέτος για 16η χρονιά εορτάζεται έχοντας αντίκτυπο πανελλαδικής εμβέλειας.
Εν τω μεταξύ η πρώτη ημέρα της έκθεσης ήταν αφιερωμένη στο λάδι, την ελιά και το κρασί που είναι τα βασικότερα προϊόντα της Πελοποννήσου και στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου έγινε ελαιογευσία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

* Σάββατο 6 – Κυριακή 7 Ιουλίου: Εκδήλωση Μαγειρικής με το διακεκριμένο σεφ Ηλία Σκουλά και τις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων Αργολίδας και Αρκαδίας.

* Κυριακή 7 Ιουλίου: Μουσικό Σχολείο Αργολίδος. Μουσική Παράσταση.

* Παρασκευή 12 Ιουλίου: Εκδηλώσεις Μαγειρικής.

* Σάββατο 13 Ιουλίου: Αφιέρωμα Εσπεριδοειδή – Νέες Καλλιέργειες – Μέλι.

* Κυριακή 14 Ιουλίου: Ώρα 22.00, Συναυλία Βασίλη Σκουλά.

* Παρασκευή 18 Ιουλίου: Εκδηλώσεις Μαγειρικής.

* Σάββατο 19 Ιουλίου: Αφιέρωμα Τυρί – Ζυμαρικά.

* Κυριακή 20 Ιουλίου: Μουσικοχορευτικές Παραστάσεις.

* Παρασκευή 25 Ιουλίου: Εκδηλώσεις Μαγειρικής από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.

* Σάββατο 26 Ιουλίου: Ημερίδα αγροτουρισμού από τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου».

* Κυριακή 27 Ιουλίου: Μουσικοχορευτικές Παραστάσεις.

* Παρασκευή 2 Αυγούστου: Εκδηλώσεις Μαγειρικής.

* Σάββατο 3 Αυγούστου: Αφιέρωμα στην Κεραμική και στη Λαϊκή Τέχνη.

* Κυριακή 4 Αυγούστου: Μουσικοχορευτικές Παραστάσεις.