Δευτέρα
27
Μαρτίου
2017
Σελήνη
28 ημερών
Λήδα, Λύδα, Λυδία, Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Μακεδών, Φίλητος, Φιλήτα, Φιλήτη, Ματρώνα, Ματρόνα

Κυνηγήστε μας...

Translate

Greek Arabic Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish Turkish

Στιγμές τέχνης

Art collection

"Dandelion", η νέα δημιουργία των Hannes Langolf και Ermira Goro στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μία νέα δημιουργία των χορογράφων Hannes Langolf και Ermira Goro, με τίτλο Dandelion, θα παρουσιαστεί στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση το Σάββατο 1 Απριλίου, 2017, ώρα 8 μ.μ.

H Ερμίρα Γκόρο και ο Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί. Τους ενώνει, βέβαια, το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson και η συνεργασία τους με τη διακεκριμένη παγκοσμίως ομάδα του, DV8 Physical Theatre. Αυτή η νέα δημιουργική συνύπαρξη δεν στέκεται απλώς στην ανασύνθεση όσων ήδη γνωρίζουν στο πεδίο της χορογραφικής έρευνας. Με το Dandelion επιθυμούν να ερευνήσουν σε βάθος τόσο τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα όσο και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα. Για το λόγο αυτόν, συγχωνεύουν διαφορετικά στυλ σε μια κοινή σωματική τεχνική, ανταλλάσσουν υλικά και βιώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα κράμα σωματικής δεξιοτεχνίας και ποιητικού στοχασμού. Μαζί τους, στο συγκεκριμένο εγχείρημα, έχουν πέντε ταλαντούχους ερμηνευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους ενδυναμώνουν το αίτημα για μια χορογραφία αφηρημένη και πυκνή σε συμβολισμούς.

Περισσότερα...

Πώς η Ραλλού Κούση με το χρώμα φέρνει την Αγιογραφία στο σήμερα

Σαν να βρίσκεται σε ένα αέναο ταξίδι μέσα στο χρόνο, η Ραλλού Λιόλιου Κούση ανακαλύπτει και καταγράφει τη διαφορετικότητα των ιερών συμβόλων δημιουργώντας άπειρες εναλλαγές χρωμάτων και καταλήγοντας σε μια προσωπική απεικόνιση με έντονη παρουσία του φωτός.
Η Ραλλού Λιόλου Κούση, προσεγγίζοντας την Αγιογραφία με έναν δικό της κώδικα επικοινωνίας και χρησιμοποιώντας μη συμβατικά θέματα, εμπνέεται από εικόνες που επιλέγει, ύστερα από μελέτη σε Μοναστήρια, Εκκλησίες, Ξωκλήσια και σπάνια βιβλία.
Τα έργα της χαρακτηρίζονται από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και παραπέμπουν σε βιωματικές καταστάσεις.
Η αντίληψή της "περί Τέχνης" διαμορφώνει και τον τρόπο απόδοσης των Αγιοποιημένων Μορφών που απεικονίζει.

Περισσότερα...

Electric Cinema vol. 2 - ένας νέος κινηματογραφικός θεσμός στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο σινεφίλ και μουσικός παραγωγός του Poplie Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος επιμελείται τον νέο κινηματογραφικό θεσμό του ΚΕΤ με τίτλο Εlectric Cinema, με προβολές και dj sets, μία φορά το μήνα.

Έπειτα από μια πρώτη sold out βραδιά προβολής, το δεύτερο Electric Cinema προετοιμάζεται για το Made In Britain, μία από τις καλύτερες τηλεταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Άλαν Κλαρκ, κινηματογραφεί τον Τιμ Ροθ στον πρώτο του ρόλο στη μεγάλη οθόνη.

O Tιμ Ροθ υποδύεται τον δεκαεξάχρονο Τρέβορ που κυκλοφορεί ξυρισμένος, βρίζει, φτύνει και ξεσπά βίαια στα πάντα. Μπαινοβγαίνει σε αναμορφωτήρια, και οι συναναστροφές του περιορίζονται στις αναγκαίες συνεργασίες για μικροκλοπές. Στην καρδιά της θατσερικής Αγγλίας, ο Τρέβορ πρεσβεύει το θάνατο του μέλλοντος, αναδεικνύοντας την αδιέξοδη πολιτική "σωφρονισμού" των κοινωνικών λειτουργών και την πλήρη αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Περισσότερα...

Δέκα παράδοξες προοπτικές προσλήψεις της Όπυς Ζούνη στην Dépôt Art Gallery

Προβολή σκακιέρας-λευκό βέλος, 2007Προβολή σκακιέρας-λευκό βέλος, 2007

Η Dépôt Art Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, εγκαινιάζει τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017, από τις 20:00 έως τις 23:00 την έκθεση ζωγραφικών έργων της Όπυς Ζούνη. H έκθεση έχει τίτλο "10 παράδοξες προοπτικές προσλήψεις της Όπυς Ζούνη + 10 ορθολογικά σχόλια του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη". Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Γωγώς Κολυβήρα.

Περισσότερα...

Tραγούδια της δουλειάς απ’ όλο τον κόσμο στο θεατρικό βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ

Πέντε μουσικοί με διαφορετικές καταβολές (κλασική, τζαζ, μπλουζ, λαϊκή, παραδοσιακή) συναντιούνται στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου project με τραγούδια της δουλειάς απ’ όλο τον κόσμο και δημιουργούν το μουσικό σχήμα "the worksongs project" και τον προσωπικό του ήχο.

«Τραγούδια της δουλειάς» στη Λαογραφία είναι τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ή αυτά που αναφέρονται σε διάφορες εργασίες. Τα πρώτα διακρίνονται σε αυτά που έδιναν τον ρυθμό για να συντονίσουν τις δουλειές ομαδικού χαρακτήρα (π.χ. στην κωπηλασία) και σε εκείνα που κρατούσαν συντροφιά και εμψύχωναν, ανεβάζοντας την παραγωγικότητα.

Το μουσικό πρόγραμμα και το οπτικό υλικό είναι αποτέλεσμα χρόνων ιστορικής, λαογραφικής και μουσικολογικής μελέτης. Φιλοδοξία του είναι να παρουσιάσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα αλλά και στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου.

Το μουσικό ταξίδι ξεκινά από τη χώρα μας, συνεχίζει στα ορεινά Βαλκάνια, διασχίζει το δρόμο του μεταξιού από τη μακρινή Κίνα ως τη Μέση Ανατολή, περνά την Υποσαχάρια και Νότια Αφρική, φτάνει ως τον Νέο Κόσμο με τις παραδόσεις των Άνδεων και ακόμα βορειότερα στο πολιτιστικό μωσαϊκό των ΗΠΑ για να καταλήξει και πάλι στη Γηραιά Ήπειρο με κέλτικους ήχους από τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλική Βρετάνη.

Περισσότερα...

Λύκειo Επιδαύρου - Διεθνές Καλοκαιρινό Σχολείο για το Αρχαίο Δράμα

 

Το Λύκειo Επιδαύρου είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου/Δήμο Ασκληπιείου. Θα απευθύνεται σε σπουδαστές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σπουδαστές Ακαδημιών Θεάτρου και Δραματικών Σχολών και σε απόφοιτους έως δύο έτη. Στόχος του η έρευνα του αρχαίου δράματος (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα) σε βιωματικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές "σχολές", μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις –από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο πειραματικές.
Το Λύκειο Επιδαύρου στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης ηθοποιών, δραματουργών, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων, καλλιτεχνών, αλλά και θεωρητικών του θεάτρου, ανθρωπολόγων, μουσικολόγων κ.ά., καθώς επίσης και χώρο δημιουργικής συνύπαρξης της παράδοσης και της καινοτομίας, του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, με κατευθυντήριες γραμμές και θεματικούς άξονες το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό.
Το πρόγραμμα σπουδών, κάτω από τη θεματική για το 2017 «Η έλευση του ξένου», περιλαμβάνει μαθήματα, που θα πραγματοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και σε σχέση με τα μνημεία της περιοχής, τα οποία θα παράσχουν βιωματική γνώση, την εμπειρία του ανοιχτού χώρου και θα διευρύνουν το πεδίο της έρευνας γύρω από συγκεκριμένες εκφραστικές τεχνικές και εργαλεία σκηνικής παρουσίας. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή των προσκεκλημένων καθηγητών.

Περισσότερα...

Δημήτρης Αθανίτης Masterclass - Σκηνοθετώντας το βραβευμένο "Invisible"

O Δημήτρης Αθανίτης αποκωδικοποιεί τη σκηνοθεσία της ταινίας του "Invisible" και αναλύει τα επιμέρους στοιχεία αλλά και τη συνολική οπτική του πάνω στην κινηματογραφική δημιουργία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται και αναλύει διεξοδικά την πορεία από την πρώτη ιδέα στο στήσιμο και την επεξεργασία του σεναρίου, τη διεύθυνση των ηθοποιών και το κάστιν, την αξιοποίηση του χώρου, το ύφος και τη σημασία της φωτογραφίας, τον ρόλο της μουσικής αλλά και της ηχητικής μπάντας, το μοντάζ και φυσικά αυτή καθεαυτή τη σκηνοθεσία.

Από την αρχική σύλληψη στη δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης, μέσα από μια προσωπική γραφή. Όλα αυτά, μέσα από τη λεπτομερή εξέταση της τελευταίας ταινίας του, "Invisible".

Ένα μάθημα σκηνοθεσίας από τον βραβευμένο δημιουργό που απευθύνεται σε σπουδαστές κινηματογράφου, ηθοποιούς αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για μια ουσιαστική, εκ των ένδον ματιά πάνω στην κινηματογραφική δημιουργία.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί λινκ με την ταινία για καλύτερη προετοιμασία.

Περισσότερα...

Κύκλος 6 διαλέξεων για τα ταφικά έθιμα από τις απαρχές του πολιτισμού, στην Οικία Κατακουζηνού

"Μνείας χάριν: όταν οι ζωντανοί αποχαιρετούν τους νεκρούς - Ταφικά έθιμα στην Ελλάδα από τις απαρχές του πολιτισμού ως τα μεταβυζαντινά χρόνια". Κύκλο έξι διαλέξεων θα πραγματοποιήσουν η Παρασκευή Ελεφάντη, Δρ University of Southampton, η Αναστασία Λερίου, Δρ University of Birmingham και ο Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού, στη λεωφόρο Β. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος (5ος όροφος).

Περισσότερα...

Mια στάση στο Τρένο στο Ρουφ για την Odalis Palma

Η σπουδαία Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma για πρώτη φορά κάνει στάση στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 21.00.

Παρέα με δύο ταλαντούχους μουσικούς, τον Roman Gomez στα πλήκτρα και τον Yussef Beato Viton στα τύμπανα, μοιράζονται με τους θεατές νέους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος της παραδοσιακής αργεντίνικης μουσικής (όπως του tango, chacarera, chamame, zamba) με επιρροές από την jazz και τη latin american folkfore μουσική, στοιχεία από την Καραϊβική και ρυθμούς από την Κούβα.

Περισσότερα...

"Parallel Stories" και "Eva - La Donna Eterna", δύο εκθέσεις στον Τεχνοχώρο

Η Technohoros art gallery περιμένει το φιλότεχνο κοινό την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 στις 20:00 στα διπλά εγκαίνια των δύο χώρων της.
Στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του εξαιρετικά ταλαντούχου νέου εικαστικού Δήμου Κηπουρού με τίτλο Parallel Stories. Ο Δήμος Κηπουρός, ένας σύγχρονος δανδής, έχοντας ως μόνα υλικά το λάδι και τον καμβά, δημιουργεί οικείες εικόνες, αποτυπώνοντας μικρές στιγμές και αντιφάσεις του κόσμου που τον περιβάλλει.
Παράλληλα στο νέο χώρο My art Box εγκαινιάζεται μία ομαδική έκθεση Ex-libris σε συνεργασία με δύο πολύ σημαντικούς ιταλικούς φορείς, την Ιταλική Ένωση Ex-libris (Associazone Italiana ex libris) και την κοινότητα του Bodio Lomnago, καθώς και το Ίδρυμα Xotaris art Forum που εδρεύει στις Αρχάνες της Κρήτης.

Περισσότερα...

Σεμινάριο Butoh. Ιαπωνικός χορός με έμπνευση από τη φύση και τη φαντασία

 

 

Το butoh είναι σύγχρονος ιαπωνικός χορός. Αναζητά και ερευνά το ανθρώπινο φυσικό σώμα (πρωτογενές σώμα). Βασικά στοιχεία του μαθήματος είναι: το warmup, τεχνικοί βηματισμοί, το χορογραφικό και το αυτοσχεδιαστικό μέρος. Εφαρμόζονται διάφορες ασκήσεις. Διδάσκονται προκαθορισμένες κινήσεις, βήματα, είδη περπατήματος, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ιαπωνική κουλτούρα και τρόπο ζωής.
Σημαντικό στοιχείο στο μάθημα Butoh είναι ο αυτοσχεδιασμός, ο οποίος έχει σαν πηγές έμπνευσης τη φύση, τον κύκλο της ζωής, παράλληλα με την ποίηση και τις εικαστικές τέχνες. Εμπνεόμαστε από τη φύση και τη φαντασία, για τη σύνθεση μικρών κομματιών αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα, τα οποία δουλεύονται σε group, duo, solo.
Δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία στον χορό για να συμμετάσχει κανείς στο butoh. Σε αντίθεση με άλλους χορούς ακολουθούμε το σώμα μας, το αφουγκραζόμαστε και αφήνουμε να αναδυθούν τα εσώτερα τοπία μας έξω από κάθε μανιέρα και φόρμα.

Ιωάννα Γκαραγκούνη
Δασκάλα Χορού – Χορογράφος – Μέλος του C.I.D.

Περισσότερα...